Tekoälyllä voidaan mallintaa monimutkaisia ja vaikeita ongelmia, joihin ihmisen päättelykyky ei riitä, mutta sen avulla voi saada vastauksia myös yksinkertaisiin kysymyksiin. Innofactor laittoi pohjoismaiset joululaulut tekoälyn avulla vertailuun ja selvitti, mistä maasta löytyivät masentavimmat ja mistä toisaalta hilpeimmät laulut.

Tulokset saattavat yllättää: vertailun mukaan suomalaiset joululaulut olivat pohjoismaiden iloisimpia. Masentavimmat laulut sen sijaan löytyivät kaikkien laskentatapojen mukaan Norjasta. Suomalaisista joululauluista synkimmäksi nousi “Tonttu” ja hilpeimmän kärkisijaa jakavat ”Tonttujen jouluyö” sekä ”En etsi valtaa loistoa.” Suomalaiset sävelmät jäivät kuitenkin kummallakin listalla kauas tanskalaisten, norjalaisten ja ruotsalaisten laulujen taakse.

Tulokset saattavat yllättää: vertailun mukaan suomalaiset joululaulut olivat pohjoismaiden iloisimpia.

“Tulokset ovat jossain määrin odottamattomia. Esimerkiksi osa synkistä lauluista kuulostaa kuulijan korvaan varsin iloisilta. Käyttämäni tekoälymalli ei vielä osaa ‘lukea rivien välistä’, vaan takertuu sanoihin ymmärtämättä niiden kokonaisuutta. Tässä suhteessa mallissa olisi vielä parantamisen varaa”, Innofactorin analyytikko Tapio Linkosalo toteaa.

Linkosalo käytti vertailun toteuttamiseen tunneanalyysia.

“Tekoälysovellukset ovat pitkälle automatisoituja ja soveltuvat siten suurienkin aineistojen käsittelyyn. Ne kykenevät poimimaan aineistoista sellaisia hienopiirteisiä riippuvuuksia, joita ihminen ei helposti havaitse. Masentavimman joululaulun analysoinnissa kyse on tekstin tunneanalyysistä, mikä on tekoälysovellukselle helppo tehtävä. Lähtökohdat ongelmanratkaisulle olivat hyvät”, Linkosalo kertoo.

Analyysissa jokaiselle laulun sanalle haetaan sen tunnetila (positiivinen tai negatiivinen), ja laulun tunnetila on yksinkertaisesti sen sanojen tunnetilojen keskiarvo. Laskentaa varten tarvittavana sanojen luokitteluna toimivat IMDb:n elokuva-arvostelut ja joukko twiittejä, jotka oli valmiiksi määritelty positiiviseksi ja negatiiviseksi.

Sekä iloisimpien että synkimpien laulujen listat löydät Spotifysta:
20 hilpeintä joululaulua
20 synkintä joululaulua

 

Innofactorin Ite wiki -profiili

Innofactorin verkkosivut