Pari viikkoa sitten avautui uusi QPlayLearn-verkkosivusto, jonka pelien ja opetusmateriaalien avulla kuka tahansa voi ottaa haltuun kvanttiteknologian ja -fysiikan käsitteitä. Maksuttoman oppimisalustan ovat kehittäneet Turun yliopiston, Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat IBM:n ja muiden kumppaneiden tuella. 

Kvanttiteknologian ennustetaan mullistavan elämämme jo lähivuosina. Myös Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen on käynnistynyt.

Helsingin yliopiston julkaisemassa tiedotteessa kuitenkin todetaan, että kvanttiteknologian taustalla vaikuttavaa tieteenalaa, kvanttifysiikkaa, ymmärtävät edelleen vain harvat. Tähän uudella sivustolla halutaan tuoda muutos.

Kvanttimekaniikan kehitys on tullut pisteeseen, jossa uusi kvanttiteknologia lisää merkittävästi kykyämme käsitellä tietoa.”

”Kvanttimekaniikan kehitys on tullut pisteeseen, jossa uusi kvanttiteknologia lisää merkittävästi kykyämme käsitellä tietoa. Siksi on tärkeää kehittää menetelmiä, joilla kvanttifysiikkaa ja -teknologiaa tehdään ymmärrettäväksi koko yhteiskunnalle”, sanoo Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kvanttifysiikan professori Sabrina Maniscalco.

Verkkoalustan luvataan tarjoavan sisältöä eri tasoisille kohderyhmille aina lukiolaisista teknologiayritysten toimitusjohtajiin. 

 

QPlayLearn-sivustolla kvanttifysiikkaan tutustutaan muun muassa pelien kautta. Kuva: kuvakaappaus

 

Nopea vilkaisu sivustolle paljastaa, että kaikki materiaalit ovat englanniksi. Osioita on kymmenen, joista jokaiseen kuuluu muun muassa video, jolla kvanttifysiikan asiantuntijat kertovat osion teemasta ja terminologiasta. Myös pelejä on tarjolla – ainakin lukiolaisille. Ensimmäisessä osiossa perinteisen fysiikan ja kvanttifysiikan eroihin perehdytään simppelin tasohyppelypelin kautta. Kvanttisuperpositiota käsittelevään osioon on puolestaan suunnitteilla ristinolla. 

 

Kansikuva: kuvakaappaus QPlayLearn-sivustolta

 

Lue myös:

Euroopan komissio julkaisi avoimen lähdekoodin strategian vuosille 2020-2023

Kaikille kone -kampanja haastaa yritykset lahjoittamaan vähävaraisille opiskelijoille tietokoneita

Suosittu Elements of AI sai jatko-osan – Building AI -verkkokurssi syventää ymmärrystä tekoälystä