Koronapandemia on kurittanut myös älypuhelin myyntiä, mutta vuoden kolmannen vuosineljänneksen myyntiluvut kertovat markkinoiden alkaneen elpyä. International Data Corporationin (IDC) lokakuun lopussa julkaisemista tilastoista ilmenee, että heinä-syyskuussa älypuhelimia myytiin maailmanlaajuisesti arviolta yli 353 miljoonaa kappaletta. 

Vaikka myynti laski edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, oli lasku silti maltillisempaa kuin ennakkoon odotettiin. Kehitykseen on vaikuttanut ennen kaikkea myynnin piristyminen kasvavilla markkinoilla, kuten Intiassa ja Brasiliassa. 

IDC:n Worldwide Mobile Device Trackers -toimintojen tutkimusjohtaja Nabila Popal arvioi tiedotteessa, että näilläkin alueilla kysynnän kasvuun vaikuttivat pääasiassa erilaiset kampanjat ja alennukset. Hänen mukaansa myös etäopiskelu on lisännyt älypuhelinten myyntiä esimerkiksi Intiassa, jossa puhelin on monelle tablettia edullisempi vaihtoehto. 

Samsungin puhelimet myydyimpiä

Kolmannella vuosineljänneksellä eniten myytiin Samsungin älypuhelimia, yhteensä yli 80 miljoonaa kappaletta. Se tarkoittaa, että lähes joka neljäs myyty puhelin oli Samsung. Yhtiön älypuhelinten kokonaismyynnistä merkittävä osa tuli juuri Intiasta.

Kiinalaisen Huawein puhelinten myynti laski vuoden 2019 kolmanteen vuosineljännekseen verrattuna 22 prosentilla, ja kokonaismyynti ylsi reiluun 51 miljoonaan puhelimeen. IDC arvioi, että luvussa näkyy vahvasti Yhdysvaltojen Huaweille asettamat rajoitukset. 

 

Applen älypuhelimia myytiin vuoden kolmannella neljänneksellä reilut 41 miljoonaa kappaletta.

 

Selvän notkahduksen vuoden takaiseen koki myös Apple, jonka pääasiallisilla markkinoilla Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa puhelinkauppa ei ole ollut yhtä vilkasta kuin muualla maailmassa. Vajaan 12 prosentin markkinaosuudella se jäi myös kiinalaisen Xiaomin taakse. Osat saattavat kuitenkin vaihtua jo loppuvuoden aikana, sillä IDC arvelee Applen laskun johtuvan pääasiassa iPhone 12 -sarjan lanseerauksen viivästymisestä. Yhtiö ennustaa, että vuoden viimeisellä neljänneksellä puhelinkauppa piristyy entisestään kasvaen 2,4 prosenttia vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

 

Kuvat: Unsplash

 

Lue myös:

Maailman ladatuimmat mobiilisovellukset vuonna 2019

Digipeleihin käytetään jo yli seitsemän tuntia viikossa – mobiilipelien suosio ylittää tietokone- ja konsolipelaamisen

Tutkimus: koronakevät lisäsi suomalaisten ääni- ja videopuheluita, etätyöläisten määrä kasvanut maltillisesti