Suomalaiset ovat innostuneet älylaitteiden hyödyntämisestä oman kunnon ja hyvinvoinnin mittaamiseen, selviää Sitran teettämästä kansainvälisestä kyselytutkimuksesta. Suomalaisista vastaajista 53 prosenttia kertoi mittaavansa itseään jollain älylaitteella. Neljän maan vertailussa Suomen edelle meni vain Alankomaat, jossa 57 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoi hyödyntävänsä älylaitetta tähän tarkoitukseen.

Suomalaisten keskuudessa suosituimmat laitteet itsensä mittaamiseen olivat älypuhelin (37 prosenttia) ja aktiivisuusranneke (28 prosenttia), kun taas älysormusta käytti vasta 3 prosenttia vastaajista. Askelmäärä oli selvästi suosituin mittauskohde ennen energiankulutusta ja sykettä. 

Suomalaisten keskuudessa suosituimmat laitteet itsensä mittaamiseen olivat älypuhelin ja aktiivisuusranneke

Lähes puolet (48 prosenttia) suomalaisista vastaajista olisi myös valmis jakamaan omia terveystietojaan tutkimusohjelmia varten. 

Vahva yksityisyyden suoja lisää motivaatiota mittaamiseen

Sitran mukaan tällä hetkellä hyvinvoinnin mittaamiseen motivoi lähinnä oma kiinnostus. Mittaustulokset myös koetaan hyödyllisinä. Esimerkiksi 40 prosenttia kaikista vastaajista kertoi, että mittaustulokset ovat motivoineet liikkumaan enemmän.

68 prosentin mukaan vahva yksityisyyden suoja lisäsi paljon tai jonkin verran motivaatiota älylaitteen hyödyntämiseen itsensä mittaamisessa. Muina motivaattoreina mainittiin muun muassa käyttöönoton helppous (67 prosenttia) sekä pääsy omaan dataan ja sen hyödyntämiseen (65 prosenttia).

Kaikista vastaajista 40 prosenttia kertoi, että mittaustulokset ovat motivoineet liikkumaan enemmän.”

Puolet kaikista vastaajista kertoi myös tutustuneensa vähintään jossain määrin itsensä mittaamiseen käyttämiensä palveluiden käyttöehtoihin. Luku oli suurempi (62 prosenttia) niiden joukossa, jotka seurasivat mittaustuloksiaan päivittäin tai lähes päivittäin. Lisäksi lähes puolet (47 prosenttia) oli kiinnostunut oman datansa hallinnasta.

Teknologiamyönteisyys tulisi kääntää voimavaraksi

Sitra on julkaissut tutkimustuloksia käsittelevän uutisen, jossa johtava asiantuntija Tiina Härkönen toteaa, että suomalaisten data- ja teknologiamyönteisyys tulisi kääntää nykyistä tehokkaammin voimavaraksi.

”Suomi kulkee monella mittarilla jo nyt muita edellä yksilön teknologiamyönteisyydessä ja digiosaamisessa sekä niihin liittyvissä yhteiskunnan palveluissa. Siksi nimenomaan täällä pitäisi satsata luottamukseen pohjautuvien, ihmislähtöisen datatalouden palvelujen luomiseen. Kyselytutkimuksen perusteella Suomella ja suomalaisilla yrityksillä olisi hyvät lähtökohdat nousta 2020-luvun uudeksi, nykyistä reilummaksi ”piilaaksoksi”, hän sanoo.

Kantar TNS toteutti Puettavat älylaitteet -kyselytutkimuksen kesä-heinäkuussa 2020 Alankomaissa, Ranskassa, Saksassa ja Suomessa. Jokaisesta maasta tutkimukseen osallistui 1000 vastaajaa. Tuloksiin voi tutustua Sitran julkaisemasta artikkelista

 

Kuva: Pexels

 

Lue myös:

Uuden Green paths -reittioppaan avulla voi valita hiljaisimman ja ilmanlaadultaan parhaan pyöräily- tai kävelyreitin

Parhaat ilmaiset retkeilysovellukset Androidille ja iOSille

TOP50 Suomen suurimmat it-yritykset vuonna 2019

Ite wiki listaa ohjelmistoalan uudet referenssit – AR-sovellus, e-urheilua, ERP-toteutuksia, lehmien hyvinvointia ja paljon muuta

TOP 150 katsotuimmat it-konsultti- ja ohjelmistoyritykset Ite wikissä vuonna 2019

Markkinapaikat ja alustat tulevat jokaiselle toimialalle – alustatalouden aikana tarvitaan alustastrategia