Kuluttajilla on vaikeuksia ymmärtää internetpalveluiden energiankulutukseen liittyviä ympäristövaikutuksia, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksesta. Esimerkiksi 60 prosenttia kuluttajista ei pystynyt ottamaan kantaa siihen, onko kiinteä internetyhteys mobiiliyhteyttä ympäristöystävällisempi valinta, Traficom kertoo tiedotteessaan.

Päätelaitteiden elinkaarivaikutukset valmistuksesta kierrätykseen olivat monelle vastaajalle selvästi helpommin hahmotettavissa, ja tutkimuksesta selvisi elektroniikkajätteen ja kierrättämisen olevan valtaosalle entuudestaan tuttuja teemoja. 

 

Kuluttajien on helpompi hahmottaa päätelaitteiden elinkaarivaikutukset kuin internetpalvelujen energiankäyttöön liittyvät ympäristövaikutukset. Kuva: Ympäristökuluttajatutkimus/Liikenne ja viestintävirasto Traficom

 

Suurin osa kuluttajista kertoi vaihtavansa matka- tai älypuhelinta vähintään kolmen vuoden välein, kun taas tabletti tai kannettava tietokone vaihdetaan useimmiten vasta 4-5 vuotta hankinnan jälkeen. Pisimpään kuluttajien käytössä ovat pöytätietokoneet, joita tosin omisti vain 36 prosenttia tutkimukseen osallistuneista.

Ympäristöystävällisemmille vaihtoehdoille on kysyntää

Kuluttajat myös kaipaavat lisää luotettavaa ja selkeää informaatiota ICT-alan ympäristövaikutuksista. Yli puolet (55%) vastaajista oli ainakin melko kiinnostunut saamaan tietoa ICT-sektorin ympäristövaikutuksista, ja valtaosaa kuluttajista tieto kiinnosti ainakin vähän. 

Yli puolet (55%) vastaajista oli ainakin melko kiinnostunut saamaan tietoa ICT-sektorin ympäristövaikutuksista

Jopa 68 prosenttia kuluttajista kertoi voivansa muuttaa internetpalveluiden käyttöään lisätiedon perusteella. Valmiimpia oltaisiin vaihtamaan ympäristöystävällisempiin palveluihin tai vähentämään joidenkin palveluiden käyttöä. Neljännes kuluttajista kertoi, ettei olisi valmis muuttamaan internetpalveluiden käyttöään mitenkään. 

Traficomin mukaan tutkimustulokset kertovat, että suunta on oikea myös Suomen ilmastotavoitteet huomioiden.

”Tutkimus antaa selvää osviittaa siitä, että kuluttajat ovat jo melko hyvin tietoisia tietotekniikkalaitteiden ja nettikäytön ympäristövaikutuksista ja haluavat toimia vastuullisesti. Tämä on ilahduttava suunta, kun Suomi ponnistelee kohti ilmastotavoitteita. Samalla kuitenkin moni kaipaa lisää tietoa digilaitteiden ja palveluiden elinkaaren vaikutuksista ympäristöön ja ilmastoon. Luotettavan, ymmärrettävän ja tuoreen tiedon rooli korostuu, kun ihmisten arki digitalisoituu yhä enemmän – siihen tiedontarpeeseen haluamme Traficomissa osaltamme vastata”, Traficomin kestävä ja puhdas ympäristö -verkoston johtaja Jarno Ilme sanoo tiedotteessa.

Ympäristökuluttajatutkimuksen toteutti IROResearch Oy elo-syyskuussa 2020. Tutkimukseen osallistui 2000 vähintään 15-vuotiasta henkilöä. Tutkimustuloksista laadittuun tiivistelmään voi tutustua täällä.

 

Kansikuva: Unsplash

 

Lue myös:

Traficomin selvitys: Nousevilla ICT-teknologioilla on iso vaikutus kestävään kehitykseen

Euroopan komissio julkaisi avoimen lähdekoodin strategian vuosille 2020-2023

Helsinki on maailman toiseksi älykkäin kaupunki – älykaupunkivertailun TOP3 kärjessä Singapore, Helsinki ja Zürich