Uusi oppimisen ja koulutuksen palveluita yhteen kokoava hanke, DigiOne, on käynnistynyt. Hankkeen tavoitteena on edistää opetuksen digitalisaatiota ja kuntien yhteistyötä koulutussektorilla. Yhteistyösopimukseen ovat alkuvaiheessa sitoutuneet Vantaa, Espoo, Turku, Tampere, Oulu sekä Kuntien Tiera, jonka vastuulle palvelu siirtyy sen valmistuttua. Loppuvaiheessa palvelualustasta halutaan tehdä valtakunnallisesti kattava kokonaisuus. 

Vuoden 2020 poikkeusolot ovat tehneet digitaalisten palveluiden hyödyntämisestä opetuksessa entistä polttavamman aiheen, ja DigiOne pyrkii osaltaan vastaamaan näihin muutospaineisiin. Projektissa tuotetaan aluksi palvelut peruskouluun ja lukioon, mutta kehittelyssä huomioidaan myös varhaiskasvatus ja ammattikoulutus, jotta ne voidaan liittää mukaan myöhemmin. Tarkoitus on, että DigiOnen myötä tieto kulkisi oppijan mukana oppilaitoksesta toiseen nykyistä joustavammin. 

Tarkoitus on, että DigiOnen myötä tieto kulkisi oppijan mukana oppilaitoksesta toiseen nykyistä joustavammin.

“Uskomme, että DigiOnen myötä opettajat ja rehtorit pystyvät entistä enemmän keskittymään ydintyöhönsä, saamme tarkempaa tietoa oppilaiden edistymisestä ja tarpeista sekä saamme parempaa dataa ja työkaluja johtamisen tueksi”, kommentoi Turun kaupungin sivistystoimen toimialajohtaja Timo Jalonen kaupungin tiedotteessa.

Laajaa yhteistyötä eri sidosryhmien välillä

Valmistuttuaan DigiOne tulee olemaan digitaalinen koulutuksen ekosysteemi, joka tuo yhteen koulutusalan tiedot, palvelut ja järjestelmät. Palveluun halutaan mukaan mahdollisimman laajasti eri toimijoita. Hankkeen vastuullinen johtaja Ilkka Kalo toivoo, että kansallisen yhteistyön avulla voitaisiin paitsi säästää kuntien resursseja, myös mahdollistaa uusien innovatiivisten palveluiden syntymistä. 

Pyrkimyksenä on saada digitalisaation hyödyt paremmin käyttöön, kun omien alustojen rakentamisen sijaan kunnat tekevät kehitystyötä yhdessä.

Myös opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen uskoo, että DigiOne tulee edistämään opetuksen digitalisaatiota ja tietojen yhteentoimivuutta. Hän pitää laajaa yhteistyötä eri sidosryhmien välillä hyvänä asiana. Pyrkimyksenä on saada digitalisaation hyödyt paremmin käyttöön, kun omien alustojen rakentamisen sijaan kunnat tekevät kehitystyötä yhdessä.

Hankkeen on määrä valmistua vuonna 2023, jolloin jatkokehitysvaiheen vetovastuu siirtyy Kuntien Tieralle. Kuntien Tieran toimitusjohtaja Jyrki Halttunen kertoo odottavansa yhteistyötä innolla. 

“Kuntakentällä on tarve uudistaa toimintamalleja, hyödyntää vahvemmin digitalisaatiota sekä parantaa asiakaspalvelua ja -kokemusta”, hän toteaa DigiOnen tiedotteessa.

 

Kuva: Unsplash

 

Lue myös:

H2C tuo koodausopinnot kaupunkeihin, joissa ohjelmoinnin osaajista on pulaa – töihin it-alalle on monia väyliä

Opiskelijat nimesivät houkuttelevimmat it-alan työnantajat

Ohjelmoinnin oppimisverkosto Farmi n3 tarjoaa ilmaista ohjelmointiopetusta kaikille sukupuoleen ja taitotasoon katsomatta