Suomen ohjelmistoalan ja verkkokaupan yritysten asiaa ajava Ohjelmisto- ja e-business ry on julkaissut selvityksen ohjelmistoalan tämän hetken näkymistä. Tuore Sykemittari -selvitys osoittaa, että lähes 70 % ohjelmistoyrityksistä kasvaa ja yli puolet palkkaa jo uusia työntekijöitä.

Tulos herättää toivoa, sillä keväällä julkaistussa vastaavassa selvityksessä kasvua odotti vain 40 % ohjelmistoalan yrityksistä. Nyt näyttää siltä, että suunta on kääntynyt ja ala on toipumassa koronakurimuksesta nopeasti.

Tutkimus toteutettiin syyskuun lopulla ja lokakuun alussa.

”Ohjelmistoalan kehitystä on mitattu kattavasti jo pitkään, ja tämä on selkeästi kaikkien aikojen muutos vuoden sisällä. Keväällä jonkinlaista kasvua odotti runsas 40% prosenttia yrityksistä, nyt 70%. Keväällä liikevaihto oli laskussa niin ikään noin 40% yrityksistä, nyt vaikeuksissa on enää runsas 10% yrityksistä. Tällä on kansallisestikin suuri merkitys”,  summaa Ohjelmisto- ja e-business ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Ohjelmistoalan kehitystä on mitattu kattavasti jo pitkään, ja tämä on selkeästi kaikkien aikojen muutos vuoden sisällä.”

”Erityisen merkittävää on tietenkin se, että kasvu tarkoittaa uusia työpaikkoja. Yli puolet ohjelmistoyrityksistä palkkaa lisää ihmisiä töihin ja luo taas uutta hyvinvointia Suomeen eikä ainoastaan sitä – tämä käänne on vahva todiste digitalisaation myönteisestä voimasta maailman vaikeissa murroksissa.”

 

 

Selvitystä kommentoi myös Vala Groupin toimitusjohtaja Teemu Pesonen.

”Keväällä kaikki jarruttivat. Meidän toimintaamme vaikutti asiakkaiden varovaisuus, eli projekteja laitettiin jäihin tai lopetettiin kokonaan. Nyt asiakkaat ovat sopeutuneet tilanteeseen ja ymmärtäneet, että liiketoiminnan näkökulmasta kehitysprojekteja ei voi jäädyttää tai lykätä tulevaisuuteen”, kertoo Pesonen.

Pesonen kuvaa asiakaskentän tilannetta kaksijakoiseksi.

”Asiakaskentän tilanne on kaksijakoinen: On yrityksiä, jotka ovat todella pulassa ja toisaalta niitä, joilla menee jopa paremmin kuin aiemmin. Näissä digitaaliset ratkaisut ovat nousseet jopa aiempaa tärkeämmiksi”

Koronakriisin arvioidaan entistään korostaneen digiratkaisujen merkitystä. Aihetta kommentoi Ambientian perustaja ja muutosjohtaja Ville Availa.

”Digitalisaatiota ei kerta kaikkiaan voi lykätä tuonnemmas, siihen on pakko satsata nyt.”

”Digitalisaatiota ei kerta kaikkiaan voi lykätä tuonnemmas, siihen on pakko satsata nyt. Olemme pyrkineet rakentamaan ja myös onnistuneet luomaan ymmärrystä, että kehittämiseen täytyy investoida. On mietittävä tulevaisuutta, ei voi panostaa vain tämän päivän asioihin vaan molempiin pitää keskittyä samanaikaisesti.”

Myös Pesonen korostaa, että rohkeus investoida on kääntynyt kriisin keskellä monien eduksi.

”Kiihdyttäminen ja rohkeus on todella kannattanut. Tämä näkyy selkeästi niissä yrityksissä, jotka jatkoivat investointeja – ne saivat pidettyä kumppanit mukana ja pyörät pyörimässä. Kun projektin jatkuvuus pystytään takaamaan kriisienkin aikana, sillä on todella suuri merkitys. Jos kehittäminen laitetaan jäihin, voidaan menettää tärkeää osaamista”, toteaa Pesonen.

Tiedotteessa haastatellut haluavat toiveikkaista näkymistä huolimatta välttää hypetystä. Kriisi ei ole vielä ohi.

”Ymmärrämme liiankin hyvin, että Suomen vaikeudet eivät ole ohi. Suomi sai silti toivoa: kriisin voi kääntää myös voitoksi rohkeilla päätöksillä. On selvää, että rohkeus ei auta niitä, joilta korona vei kaiken liikevaihdon yhdessä yössä, ja heille kuuluu kaikki myötätuntomme. Uusi kasvu voi onneksi avata uusia mahdollisuuksia niillekin, jotka ovat nyt kohtuuttomasti kärsineet”, Roiha päätti.

 

Lue koko selvitys täältä