Haluaisitko pyöräillä enemmän, mutta ikinä ei tunnu olevan sopiva sää? Pyöräilitkö aamulla töihin auringonpaisteessa, mutta illalla kotiin lähtiessä sataakin vettä?

Ilmatieteen laitos ja tamperelainen Infotripla Oy kehittävät ratkaisua sää- ja kelitietojen hyödyntämiseen kevyessä liikenteessa. Yhteistyössä on syntynyt Pyöräilysää -verkkopalvelu, joka kertoo yksityiskohtaista tietoa pyöräilyolosuhteista Tampereella ja lähialueilla. Sovelluksen tavoitteena on kannustaa tamperelaisia tarttumaan yhä useammin pyörän sarviin auton ratin sijasta.

Pyöräily on terveellistä ja ympäristöystävällistä, mutta sää vaikuttaa usein siihen, viitsiikö pyörän selkään hypätä. Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan, että laitoksella on pitkään pohdittu miten sää- ja kelitietoa voitaisiin hyödyntää kevyessä liikenteessä myös pyöräilyn saralla.

Pyöräilysää -palvelu kertoo käyttäjälle seuraavan 12 tunnin pyöräilysääennusteen, joka kertoo tulevista olosuhteista kokonaisvaltaisesti. Tämä pyöräilysääindeksi ottaa huomioon erityisesti pyöräilyyn vaikuttavat olosuhteet, joita ovat tuulen nopeus, sademäärä, sateen olomuoto, lämpötila, ilmankosteus ja tien pinnassa vallitsevat keliolosuhteet.

”Toivomme, että tämä monen näkökulman huomioonottava indeksi palvelisi erityisesti talvipyöräilijöitä ja kannustaisi ihmisiä myös siihen.”

 

Karttanäkymä näyttää pyöräilyolosuhteet Tampereen alueella.

 

“Useista eri olosuhde-ennusteista palvelu laskee lopullisen indeksiarvon, jonka perusteella pyöräilysää on hyvä, kohtalainen tai huono. Toivomme, että tämä monen näkökulman huomioonottava indeksi palvelisi erityisesti talvipyöräilijöitä ja kannustaisi ihmisiä myös siihen”, kertoo Janne Miettinen, yhteyspäällikkö Ilmatieteen laitokselta.

Pyöräilysää on osa Business Tampereen Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa-hanketta. Tavoitteena on tehdä vähähiilisistä liikkumistavoista entistä houkuttelevampia ja vaivattomampia.

“Pyöräily on erittäin ilmastoystävällinen tapa liikkua ja helppo tapa lisätä liikuntaa omaan viikko-ohjelmaan.”

“Pyöräily on erittäin ilmastoystävällinen tapa liikkua ja helppo tapa lisätä liikuntaa omaan viikko-ohjelmaan. Korona-aikana pyöräily on myös erittäin turvallinen liikkumismuoto”, kertoo Jukka Reunavuori, projektipäällikkö Business Tampereesta.

Pyöräilysää on osa Tampereen liikenne-palvelua, josta löytyy myös muuta hyödyllistä tietoa Tampereella pyöräileville. Pyöräilysään löydät tästä linkistä.

 

Lue myös muita artikkeleita siitä, miten päästöjä pyritään vähentämään teknologian avulla: