Suomalainen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laseja (VR/AR) valmistava yritys Varjo on saanut 45,7 miljoonaa euroa lisää riskirahaa uudella rahoituskierroksellaan. Vuonna 2016 perustettuun startupiin sijoitetun riskirahoituksen määrä nousee C-rahoituskierroksen myötä yli sataan miljoonaan euroon.

Yhtiö ilmoitti samalla nimittäneensä yhtiön operatiivisesta johdosta vastanneen Timo Toikkasen toimitusjohtajaksi. Niko Eiden jatkaa teknologiajohtajana ja hallituksen jäsenenä. Niko Eiden, Urho Konttori, Klaus Melakari ja Roope Kainisto lähtivät Microsoftilta vuonna 2016 perustamaan omaa yhtiötä, kun Nokialta ostettu puhelinyksikkö ajettiin alas. Myös Toikkanen on ollut yhtiössä sijoittajana ja töissä sen alkuvaiheista asti.

Virtuaalilaseille on käyttöä esimerkiksi autoteollisuudessa, arkkitehtuurissa ja rakentamisessa, insinöörityössä sekä erilaisissa simulaatioissa ja koulutuksissa.

Varjo valmistaa yrityskäyttöön suunnattuja VR-laseja, joiden resoluutiota kuvataan “silmäntarkaksi”. Aiempaa tarkempi kuvanlaatu mahdollistaa teknologian hyödyntämisen ammattilaisten vaativassa käytössä. Virtuaalilaseille on käyttöä esimerkiksi autoteollisuudessa, arkkitehtuurissa ja rakentamisessa, insinöörityössä sekä erilaisissa simulaatioissa ja koulutuksissa. HS kertoi kesällä, että amerikkalainen lentojätti Boeing ja avaruusorganisaatio Nasa ryhtyvät kouluttamaan astronautteja Varjon virtuaalilasien avulla.

Varjo kilpailee VR-lasimarkkinoilla monien isojen teknologiajättien kanssa. Virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ratkaisuja kehittävät muun muassa Facebook, Microsoft, HTC, Google ja Samsung.

 

Katso videoupotuksesta, kun Varjon VR-laseja kokeillaan Myytinmurtajista tutun Adam Savagen Youtube-kanavalla:

 

Lue myös 27 miljoonaa euroa rahoitusta suomalaisille vr-laseille ja VR/AR-pelaaminen vuonna 2020 – Parhaat pelit ja laitteet.