Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämistä ja katkaisua helpottava Koronavilkku-mobiilisovellus on julkaistu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä App Storesta että Google Play Kaupasta.

Koronavilkun toiminta on selitetty koronavilkku.fi-verkkosivustolla.

Kun sovelluksen lataa puhelimeensa, se arpoo puhelimelle yksilöllisen tunnuskoodin, joka ei sisällä tietoja käyttäjästä tai hänen puhelimestaan. Käyttäjien kohdatessa toisensa sovellukset jakavat tunnuskoodit toisilleen Bluetooth-tekniikkaa hyödyntäen. Tässäkään vaiheessa käyttäjistä tai heidän sijainnistaan ei tallenneta tietoja. Sovellus säilyttää rekisteröimänsä tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.

Jos sovelluksen käyttäjä ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, sovellus lähettää keräämänsä tunnuskoodit palvelimelle ja välittää tiedon mahdollisesta altistumisesta niille käyttäjille, joiden läheisyydessä sairastunut käyttäjä on ollut. Koronavirukselle mahdollisesti altistunut käyttäjä saa sovelluksen kautta myös toimintaohjeet jatkoa varten.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), THL ja sovelluksen toteuttanut ohjelmistoyritys Solita järjestivät aiemmin iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa käytiin läpi sovelluksen tarjoamia mahdollisuuksia koronaepidemian ehkäisyssä ja esiteltiin Koronavilkun toimintaa.

Sovellus on jo saanut kiitosta helposta käyttöönotosta

Tiedotustilaisuudessa painotettiin sovelluksen vapaaehtoisuutta, mutta STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila esitti heti tilaisuuden aluksi toiveen siitä, että mahdollisimman moni ihminen lataisi Koronavilkun. Samoilla linjoilla oli myös THL:n johtaja Mika Salminen, joka kuvaili päivää tärkeäksi koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Hän vetosi erityisesti nuoriin aikuisiin ja teini-ikäisiin, jotta he lataisivat sovelluksen.

Mitä useampi suomalainen tämän ottaa käyttöön, sitä suurempi mahdollisuus meillä on katkaista tartuntaketjuja, Salminen painotti.

Mitä useampi suomalainen tämän ottaa käyttöön, sitä suurempi mahdollisuus meillä on katkaista tartuntaketjuja.”

Ensimmäisen kuukauden aikana tavoitteena on noin miljoona käyttäjää. Salminen muistutti, että koronavirukselle altistumisia tapahtuu myös muualla kuin suurimmissa kaupungeissa.

– Oleellista on kysyä, haluaisinko tietää altistumisesta. Jos vastaus on kyllä, lataisin sovelluksen. Alue ei ole tässä merkittävä, vaan se, että löydetään altistuneet riippumatta siitä, missä Suomessa asutaan. Tiedämme, että altistumisia tapahtuu myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla, hän vastasi kysymykseen siitä, onko sovelluksen lataaminen yhtä tärkeää sekä kaupungeissa että harvemmin asutuilla alueilla.

THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho kävi puolestaan lyhyesti läpi päivän aikana sovelluksesta saatua palautetta. Hänen mukaansa sovellusta on kiitelty ainakin helposta käyttöönotosta, tietosuojasta sekä saavutettavuudesta.

 

THL julkaisi tänään YouTube-kanavallaan videon, joka opastaa Koronavilkun käyttöönottoon. Katso video alta.

 

 

Kansikuva: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL