VR- ja AR-teknologiaa hyödynnetään moniin tarkoituksiin muun muassa teollisuudessa, taiteessa ja koulutuksessa. Kuluttajille tämä teknologia on kuitenkin luultavasti tutumpaa videopeleistä.

VR/AR-pelit ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta odottavat edelleen lopullista läpimurtoaan. Syynä ei suinkaan ole kiinnostuksen vaan tarpeeksi tehokkaan raudan puute, kirjoittaa Respawn-verkkolehti. Tilanteeseen odotetaan kuitenkin muutosta, sillä pelikonsolien sukupolvi on pian vaihtumassa ja suuret toimijat kuten Valve, Sony ja Facebook tekevät VR-teknologiaan isoja investointeja.

VR (virtual reality) eli virtuaalitodellisuus on digitaalisin keinoin luotu keinotekoinen ympäristö. AR (augmented reality) taas tarkoittaa lisättyä todellisuutta, jossa todelliseen ympäristöön on tuotettu digitaalisin keinoin luotua tietoa. Pelaamiseen VR ja AR tuovat fantastisia mahdollisuuksia entistä immersiivisemmille pelikokemuksille.

Pelaamiseen VR ja AR tuovat fantastisia mahdollisuuksia entistä immersiivisemmille pelikokemuksille. 

Tutkimme, millaista VR/AR-pelaaminen on vuonna 2020. Millaisia VR-laseja markkinoilta löytyy, entäpä VR/AR-pelejä?

VR-pelejä pelataan useimmiten virtuaalitodellisuuslasien avulla. VR-headsettejä on markkinoilla monilta eri valmistajilta, mutta esimerkiksi PC Gamer kruunaa parhaaksi Oculus Questin. Tämä täysin itsenäinen ja langaton VR-headset ei vaadi tietokonetta tai pelikonsolia pelaamiseen ja maksaa suomalaisissa verkkokaupoissa noin 500 euron molemmin puolin.

Parhaiden joukkoon kuuluu myös Oculus Rift S, Oculuksen tietokoneen kanssa yhdessä käytettävä langallinen headset. Jos Oculus ei innosta, myös Samsungin Odyssey+ ja Valve Index ovat varteenotettavia vaihtoehtoja, PC Gamer kirjoittaa.

 

Space Pirate Trainer on suosittu VR-peli.

 

Techradar listasi vuoden 2020 parhaat VR-pelit. Kärkeen kuuluu ansaitusti Half-Life: Alyx, legendaarisen Half-Life -pelisarjan odotettu uusi osa. Edellisestä Half-Life -pelistä on kulunut yli 10 vuotta, joten Alyx on toivottu uutuus fanien keskuudessa.

Muita tutustumisen arvoisia VR-pelejä ovat lehden mukaan muun muassa avaruusseikkailupeli No Man’s Sky, kamppailupeli Supershot VR, agenttiteemainen ammuskelupeli Defector, valomiekkailupeli Vader sekä avaruusammuskelu Space Pirate Trainer.

VR-pelien pelaamisen aloittaminen voi tulla kalliiksi, koska tarvikkeet ovat toistaiseksi vielä melko hintavia. Sen sijaan AR-pelimaailmoihin käsiksi pääseminen ei vaadi älypuhelinta kummempaa satsausta.

AR-pelimaailmoihin käsiksi pääseminen ei vaadi älypuhelinta kummempaa satsausta. 

Vuonna 2016 räjähdysmäisen pelaajaryntäyksen aiheuttanu AR-mobiilipeli Pokémon GO oli monen ensimmäinen kosketus lisättyyn todellisuuteen. Pokémon GO on edelleen suosittu ja sitä on kehitetty paljon julkaisunsa jälkeen, mutta myös muita lisättyä todellisuutta hyödyntäviä pelejä on paljon.

TechieTech-verkkolehti kertoo, että Pokémon GO:n ohella yksi parhaista on suomalaisen Rovion vuonna 2019 julkaisema Angry Birds AR: Isle of Pigs, jonka voi ladata sekä iOSille että Androidille. Peli siirtää Angry Birds-peleistä tutut mekaniikat kolmiulotteiseen maailmaan, jossa pelaaja voi fyysisesti liikkua pelin rakenteiden ympärillä ja etsiä niiden heikkoja kohtia.

Kauhupeleistä pitäville sopii dARk: Subject One, joka tuo pelattavan kauhutarinan suoraan kotiin. The Machines muuttaa minkä tahansa tilan taisteluareenaksi, jossa pelaajat voivat erilaisilla vempaimilla taistella toisiaan vastaan. ARise taas on pulmapeli, jossa ongelmia ratkaistaan liikkumalla.

VR/AR-teknologiaan ovat iskeneet kyntensä myös rahapeliyritykset. Ensimmäisiä virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä rahapelejä on esimerkiksi Oculus Rift -headsetillä pelattava ruletti, jonka on kehittänyt yritys nimeltä Microgaming.

Kaikki AR-sovellukset eivät ole pelejä: teknologiaa hyödynnetään myös moniin muihin näppäriin käyttötarkoituksiin. Lisätyn todellisuuden avulla voi mallailla esimerkiksi uusia huonekaluja kotiinsa, mitata asioita, tutkia tähtikuvioita ja kokeilla miltä tatuoinnit näyttäisivät omalla iholla.

 

Lue myös TikTokilla jo 2 miljardia käyttäjää – Mistä hittisovelluksessa on kyse? ja Digitaalisen kulttuurin läpimurto: demoskene pääsee Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.