Rekrytointi on it-alan kestopuheenaihe. Miten löytää ja pitää parhaat osaajat talossa? Kuinka houkutella ihmisiä it-alalle?

Koulutus- ja konsultointipalveluita tarjoava oululainen Buutti Oy ui vastavirtaan koodaripulan keskellä. Toimitusjohtaja Mikko Koistinen kertoo Buutin löytäneen onnistuneesti uusia tekijöitä, projekteja ja koulutuskeinoja alan rekrytointihankaluuksista huolimatta.

Koistinen on toiminut Buutin toimitusjohtajana vuodesta 2018.

– Olen kauppatieteiden maisteri Oulun yliopistosta ja oululainen edelleen. Aiemmin tein hommia Buutin liiketoimintajohtajana ja vastasin myynnistä. Ennen Buuttia työskentelin testauslaboratoriossa nimeltä Verkotan Oy, hän kertoo.

Haastattelimme Koistista siitä, miten Buutti Oy on onnistunut kehittämään koulutus- ja konsultointi-innovaatioita ratkaisuiksi it-alan rekrytointivaikeuksiin.

Mikä on Buutti Oy?

Buutti Oy koostuu kahdesta toiminimestä: Buutti Education ja Buutti Consulting.

Konsultointipuoli tarjoaa it-konsultointi- ja ohjelmistokehityspalveluita keskittyen erityisesti webkehitykseen ja sulautettuihin järjestelmiin. Sulautettuja järjestelmiä käytetään muun muassa tietoliikennetekniikassa, autoteollisuudessa ja terveydenhuollon lääkinnällisissä laitteissa.

Koulutuspuoli tarjoaa it-alan rekrytointia, henkilöstövuokrausta sekä koulutusta.

Mistä Buutti sai alkunsa?

”Buutti perustettiin vuonna 2017 yhden idean pohjalta: halusimme rohkaista lisää ihmisiä tekniikan alalle.”

Yrityksen neljä perustajaa Mikko Koistinen, Dan Ackers, Peetu Nuottajärvi ja Jani Lehtovirta olivat vanhoja tuttuja yliopistomaailmasta. Nelikko arveli, että it-alalla tulee olemaan suuri pula osaavista tekijöistä, ja päätti tehdä asialle jotakin.

– Buutti perustettiin vuonna 2017 yhden idean pohjalta: halusimme rohkaista lisää ihmisiä tekniikan alalle. Kyseessä ei ole se mediaseksikkäin ala, mutta aloimme miettiä erilaisia tapoja houkutella nuoria tietotekniikan pariin, Koistinen kertoo.

Kaikki sai alkunsa koulutusinnovaatioista

Buutin perustajiin kuuluva Dan Ackers oli opettanut ohjelmointia lukiolaisille. Hänen mukaansa suurin ongelma oli opetuksen rikkonaisuus – tunteja oli yksi siellä, toinen täällä. Sen sijaan esimerkiksi jääkiekkoa harrastavilla nuorilla oli kiinteä harrastuspaikka ja säännölliset treenit.

Syntyi ajatus siitä, voisiko myös ohjelmointia, robotiikkaa ja tietotekniikkaa opettaa samalla tavalla.

– Vuonna 2016 käynnistettiin kesätyötapahtuma nimeltään Koodikärpät. Koodikärpät oli paitsi harrastuspaikka kesäksi, myös palkattu kesätyö. Sponsoreiksi saatiin yrityksiä kuten Osuuspankki, Bittium, sekä joukko pienempiä oululaisyrityksiä, Koistinen kertoo.

 

Peliohjelmointia Koodikärpissä vuonna 2019.

 

Ensimmäisessä Koodikärpissä oli mukana noin neljäkymmentä kesätyöntekijää.  Kun hanke lähti laajenemaan, sille hankittiin y-tunnus ja perustettiin Buutti Oy.

Samalla mietittiin, miten hankkeelle saisi pysyvämpää rahoitusta. Mukaan innostettiin Oulun yliopisto, joka halusi kasvattaa hakijamäärää tieto- ja sähkötekniikan alalla.

”Parhaat kaverit haluttiin saada pysymään Oulussa etelään lähtemisen sijasta.”

– Parhaat kaverit haluttiin saada pysymään Oulussa etelään lähtemisen sijasta. Ohjelmointi- ja robotiikkakoulutuslinjaa lähdettiin rakentamaan kerhotoimintatyylillä, jossa tarjottiin halukkaille puitteet, ohjaajat ja ideat tietotekniikan harrastamiseen yliopiston tiloissa.

Yliopistoyhteistyö toi Buutin ympärille taitavien it-osaajien porukan.

– Mietimme, miten tätä kyvykkäiden ohjelmoijien poolia voisi hyödyntää. Moni heistä oli vasta valmistuneita tai valmistumassa ja etsimässä töitä, kertoo Koistinen.

Buuttilaiset ryhtyivät rakentamaan Pohjois-Pohjanmaalle rekrytointipalvelua nimeltä CodeMatch, jossa ohjelmoijia rekrytoitiin koodaustapahtumien kautta. CodeMatch-tapahtumissa 10-20 hakijalle opetettiin asiakasyrityksen käyttämät teknologiat, he koodasivat niillä ja parhaat koodarit palkattiin.

Rekrytointitapahtumat herättivät kysyntää myös ohjelmistokehityspalveluille.

– Kolmen tai neljän tapahtuman jälkeen asiakasyritykset alkoivat kyselemään, voisivatko osaavat kouluttajamme alkaa sen sijaan tekemään ohjelmistokehitystä heille suoraan. Se käynnisti ohjelmistokehityspalvelut.

Innovaatiot ICT-koulutuksissa

Kun Buuttiin lähdettiin rekrytoimaan lisää osaajia, koulutuspalveluita laajennettiin työvoimakoulutuksiin. Aiemmin yksityisille yrityksille järjestetyt rekrytointitapahtumat laajenivat pidemmiksi koulutuksiksi ELY-keskukselle ja työvoimatoimistolle.

– Ajattelimme, että myös julkinen sektori voisi hyötyä osaamisestamme. TE-toimistolle ryhdyttiin tekemään intensiivistä koulutuskonseptia, jossa tarjottiin täsmäkoulutusta tiettyyn teknologiaan.

 

BuutCamp-työvoimakoulutus keväällä 2019.

 

Perusteellisen koulutusjakson päätteeksi osanottajat olivat valmiita työskentelemään täysipainoisesti ja työllistyivät – osa suoraan Buutille.

”Yliopistoyhteistyön ja työvoimakoulutusten kautta pystyimme löytämään huippulahjakkaita tekijöitä asiakkaillemme ja itsellemme.”

– Yliopistoyhteistyön ja työvoimakoulutusten kautta pystyimme löytämään huippulahjakkaita tekijöitä asiakkaillemme ja itsellemme. Siitä lähtivät kasvamaan yrityksen konsultointipalvelut, kertoo Koistinen.

Myös myyntipuolta kasvatettiin ja myyjiä palkattiin lisää.

Samalla yrityksessä alettiin erikoistua web-kehitykseen ja sulautettuihin järjestelmiin, sillä henkilöstöltä löytyi jo valmiiksi paljon osaamista niiden saralta.

Hyvä työkulttuuri on tärkeä

Buuttilaisia on tällä hetkellä reilut 30 ja alihankkijoita neljä. Yrityksessä työskennellään ketterän kehityksen menetelmiä noudattaen ja pyritään ylläpitämään mahdollisimman mukavaa ja läpinäkyvää työskentelykulttuuria.

Millaista on siis olla buuttilainen?

– Toivon, että mahdollisimman hauskaa! Muutamaa ohjenuoraa olemme pyrkineet pitämään yllä koko yrityksen olemassaolon ajan. Tärkeitä kohderyhmiä on kaksi, omat työntekijät ja asiakkaat. Ilman tyytyväisiä työntekijöitä ei ole tyytyväisiä asiakkaita, Koistinen kertoo.

”Ilman tyytyväisiä työntekijöitä ei ole tyytyväisiä asiakkaita.”

Yrityksessä pyritään erittäin läpinäkyvään viestintään. Talousluvuista viestitään työntekijöille säännöllisin väliajoin, ja eri viestintäkanavien avulla välitetään tietoa meneillään olevista projekteista ja miten niihin pääsee mukaan.

– Myös hierarkia on erittäin matala. Meillä ei ole välipomoja, vaan pyrimme itseohjautuvuuteen. On vain johtoryhmä ja muu organisaatio.

Hyvän työkulttuurin tärkeys korostuu konsulttitalossa, jossa 30 työntekijää voi työskennellä 20 eri asiakasyrityksessä. Buutissa yrityskulttuuria pidetään yllä paitsi sähköisten keskusteluiden ja tapahtumien, myös fyysisten kohtaamisten avulla.

– Järjestämme paljon erilaisia kokoontumisia: kesä- ja joulujuhlia sekä peli-iltoja. Moni buuttilainen on innokas videopelaaja, joten pidämme firman kesken myös laneja, Koistinen kertoo.

Buutin asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Yle, Etteplan, Unikie, Innokas Medical ja Medictes Oy.

 

Kansikuvassa buuttilaisia kesäjuhlilla 2019.

 

Buutin Ite wiki-profiili

Buutin verkkosivut