Suomalaisten poliitikkojen, aluesuunnittelijoiden ja metsästysseurojen perustama kollektiivi on muotoillut kaikessa hiljaisuudessa suunnitelman Helsingin tulevaisuuden viitoittamiseksi. 

”Helsinki 2025 -suunnitelma visioi pääkaupungin, jonka keskiöön on nostettu maatalous ja kurinalaisuus”, kertoo aloitteen puuhamies Jorma Turpeinen.

Suunnitelma tulee yllättävältä suunnalta – maalta. Turpeisen mukaan muualla Suomessa on kyllästytty siihen että vain Helsinkiläiset saavat päättää maamme pääkaupungin asioista. 

”Helsinki 2025 -suunnitelma visioi pääkaupungin, jonka keskiöön on nostettu maatalous ja kurinalaisuus”

Aivan noviisi Ylivieskalainen Turpeinen ei Helsinginkävijänä ole, sillä mies on vieraillut kertaalleen ”Stadissa”. 

”Silakkamarkkinoilla 1988, vai oliko se valkosipuli?”, hän muistelee.

Helsinki 2025 -suunnitelma aikoo kääntää päälaelleen kaupunkisuunnittelun vallitsevan trendin, jossa kaupunkirakennetta tiivistetään. 

Mallinnuskuvat visualisoivat tulevan pääkaupungin

Jorma Turpeisen edustama kollektiivi on teettänyt mainostoimiston kanssa joukon mallinnuskuvia, jotka visualisoivat Helsingin tärkeimmät muutoskohteet.

Suunnitelman ennen ja jälkeen -kuvat näyttävät muun muassa sen, kuinka radikaalisti Etu-Töölön ja Töölönlahden alueet muuttuisivat. 

Esimerkiksi Etu-Töölöstä puretaan useampia rakennuksia peltomaiden ja latojen tieltä.

Ennen

Jälkeen

Myös Töölönlahden infrastruktuuria kevennetään ja Linnanmäki puretaan, koska tilaa vapautetaan metsätalouden käyttöön.

Ennen

Jälkeen

Viljelysalan kasvatus kantakaupungissa vaatii luonnollisesti lisää tilaa työkoneille. Tästä johtuen Senaatintori varataan jatkossa traktoreiden parkkipaikaksi ja alueen nimi muutetaan Traktoritoriksi.

Mitä tapahtuu turisteille, jotka ovat tähän saakka kansoittaneet Tuomiokirkon edustaa varsinkin kesäisin? Turpeinen visioi, että alueella selfieitä ottavia turisteja voisi rekrytoida kausityöläisiksi poimimaan marjoja tai ”tekemään mitä tahansa muuta hyödyllisempää”.

Turkistarhausta kalliossa ja jobinpostia Antti Tuiskulle

Helsinki 2025 -suunnitelma visioi myös uusia käyttötarkoituksia monille kaupungin keskeisille liikuntapaikoille. 

Pallokenttä eli Bollis tarjoaa kollektiivin mukaan optimaaliset puitteet sokerijuurikkaan viljelyyn. Brahen kenttä puolestaan aiotaan muuttaa kalankasvattamoksi ja tekoaltaaksi pilkkimistä varten.

”Bollis tarjoaa optimaaliset puitteet sokerijuurikkaan viljelyyn”

“Brahen kentän alueella on harrastettu urheilun lisäksi päihteiden käyttöä ja joskus molempia samanaikaisesti. Siksi kollektiivi katsoi, että alue tulee rauhoittaa uudenlaiseen hyötykäyttöön, Turpeinen kertoo. 

Työryhmä on ollut huolissaan pilkkiharrastuksen laskemisesta erityisesti 12-18 vuotiaiden keskuudessa ja Brahen kentän muokkauksella haetaan nostetta perinteiselle elinkeinolle.

Vaasankadun baarien ja muiden paheiden täyttämät korttelit työryhmä näkee eettisesti kestämättöminä. Siksi ne puretaan ja uudelleenkaavoitetaan turkistarhaukselle. ”Todennäköisesti minkkiä ja supikoiraa, niissä on parhaat katteet”, Turpeinen esittää tarkkaa bisnesvainua osoittaen.

Suunnitelmassa myös Meilahden suosittu frisbeegolfrata suljetaan. 

“Vuonna 2017 murtomaahiihtäjä loukkaantui Meilahdessa saatuaan frisbeen pohkeeseensa. Kollektiivista on täysin sietämätöntä, että tällaiset hullutukset vievät elintilaa rehelliseltä kestävyysurheilulta. Helsinki 2025 -suunnitelma nostaa turvallisuuden takaisin kaupunkisuunnittelun keskiöön”, Turpeinen linjaa. 

Olympiastadionin keskeiseksi käyttötarkoituksesi nostetaan pesäpallo, jonka tieltä muun muassa Antti Tuiskun konsertti perutaan.

”Ensimmäisenä pelinä on luvassa Etelä-Pohjanmaan derby Vimpeli – Koskenkorva. Ihan iho nousee kananlihalle kun mietin ensimmäisen ajolähdön tunnelmaa uudistetulla stadionilla”, Turpeinen kuvaa silmät loistaen.

”Ensimmäisenä pelinä on luvassa Etelä-Pohjanmaan derby Vimpeli – Koskenkorva” 

Samalla Vappu muutetaan koronaviruksen muistopäiväksi, joina ihmisten tapaamiset rajoitetaan kahden hengen suuruisiin ryhmiin.

Logistiikkaa tehostetaan kaivamalla tunneli Uudenmaan alitse. 

”Olemme kosiskelleet jo Peter Vesterbackaa lobbaamaan hankkeen tätä osiota”, Turpeinen paljastaa.

Erityisesti Salon ja Kotkan välinen liikenne on nopeutunut alustavissa paikkatietomallinnuksissa huomattavasti tunnelin myötä.

Uusi nimi Suomelle ja tukea valtakunnanpolitiikan huipulta

Kollektiivin innovointi ulottuu yhdessä asiassa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle: työryhmä ehdottaa suomelle uutta kansainvälistä nimeä. 

“Ehdotamme, että Suomen uudeksi nimeksi tulee ”Swampland” joka kunnioittaa suosta juontavaa ”Suomi” -nimeä toisin kuin hienosteleva “Finland”. Eihän koko suomen kielessä edes ollut alunperin f-kirjainta”, Turpeinen perustelee.  

Nähtäväksi jää, kuinka pian kollektiivin visiot toteutuvat, vai jäävätkö ne suunnitelmien asteelle.  Ensimmäisissä arvioissa aikataulua väestön uudelleensijoittamisineen on pidetty vähintäänkin haastavana.

Innokkaan yrityksen puutteesta toteutus ei ainakaan jää kiinni. Jorma Turpeinen kertoo jo pitchanneensa suunnitelman Jan Vapaavuoren puhelinvastaajaan.

Lisäksi kollektiivi on jo saanut taakseen yhden vaikuttajan valtakunnanpolitiikan huipulta. 

Hankkeen suojelijana toimii europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (Ps.) 

Teuvo Hakkarainen tunnetaan Donald Trumpin vannoutuneena kannattajana. ”Kun isänmaa kutsuu, täytyy vastata huutoon”, Hakkarainen kommentoi äkisti noussutta kiinnostustaan kaupunkisuunnittelua kohtaan. Kuva: Mikko Marttinen / IS.

 

Kuvat 1&3: Pete Aarre-Ahtio, 2&4: Signe Brander.

Kuvan 7 mallinnukset Jari Pakarinen, 3D Taito.

Liity debattiin sosiaalisessa mediassa: Twiitti ja Linkedin-julkaisu tästä jutusta.

 

Lue myös

 

Kirjoittaja: Johannes Puro