Etätyöskentelyn suosio on hurjassa kasvussa. Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrin mukaan vuonna 2012 etätyötä teki satunnaisesti 21 prosenttia palkansaajista. Vuonna 2018 luku oli kohonnut jo 34 prosenttiin.

Mikä olisikaan mukavampaa kuin juoda aamulla rauhassa kupillinen kahvia ja työskennellä kotoa käsin. Poissa ovat aamuruuhkat ja avokonttorin häiriötekijät, ja läppärin kanssa voi istahtaa vaikka parvekkeelle tai puutarhatuoliin.

Etätyössä on lukuisia hyviä puolia, mutta jokainen säännöllisesti etätöitä tekevä on varmasti törmännyt myös sen haasteisiin. Ajanhallinta voi olla hukassa, motivaation ylläpitäminen tuntua vaikealta tai työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyä. Kuinka siis saada parhaat puolet irti etätyöstä?

Etätyössä on lukuisia hyviä puolia, mutta jokainen säännöllisesti etätöitä tekevä on varmasti törmännyt myös sen haasteisiin.

Ite wikin toimitustiimi työskentelee pääosin etänä kahdesta eri kaupungista käsin. Toimitukseen on siis kertynyt runsaasti omakohtaista kokemusta siitä, miten etätyöskentelyn sudenkuopat kartetaan.

Tässä 10 vinkkiä tehokkaaseen etätyöhön!

1. Järkevä päivärytmi

Vaikka kotona ollaankin, ei etätyöläisen parane jäädä aamuisin vällyjen väliin loikoilemaan tai kukkua hereillä yömyöhään. Säännöllinen unirytmi ja järkevät rutiinit pitävät mielen virkeänä ja auttavat ajanhallinnassa.

2. Älä multitaskaa!

Etätyö tarjoaa rauhaa toimiston hälyltä ja jatkuvilta keskeytyksiltä. Helposti käy kuitenkin niin, että työnteon keskeyttävät jatkuvasti kännykässä tai selaimessa piipittävät somekanavat, sähköpostit ja pikaviestimet.

Työnteon keskeyttävät jatkuvasti kännykässä tai selaimessa piipittävät somekanavat, sähköpostit ja pikaviestimet.

Multitaskaaminen eli useamman asian tekeminen samaan aikaan kuulostaa hienolta, mutta tekee työnteosta vain stressaavaa kaaosta. Keskity siis rauhassa yhteen asiaan kerrallaan ja sulje kännykkä keskittymistä vaativien tehtävien ajaksi.

3. Työn suunnitteleminen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Suunnittele etukäteen työtehtävien aikataulu, laadi to do-lista ja päätä, mitä aiot päivän aikana saada valmiiksi. Isot projektit eivät tunnu ylittämättömiltä esteiltä, kun ne pilkkoo pieniksi tehtäviksi ja aikatauluttaa.

4. Pidä taukoja

Etätöissä saattaa helposti sortua vaatimaan itseltään liikoja ja unohtamaan taukojen pitämisen. Palkitse itsesi valmiiksi saaduista työtehtävistä piristävillä tauoilla.

 

 

5. Viihtyisä työympäristö

Jotkut kokevat työskentelevänsä tehokkaimmin kodin rauhassa, toiset taas saavat paremmin aikaiseksi kodin ulkopuolella. Itse kuulun jälkimmäisiin, ja teenkin mielelläni töitä läppärin kanssa esimerkiksi kirjastossa tai kahviloissa.

Niin tai näin, viihtyisä työympäristö auttaa keskittymään. Jos ympäristö on sotkuinen, mielikin on sekasotkua. Koti kannattaa pitää siistinä, tai etsiä itselleen mukava vakipöytä naapuruston kivoimmasta kahvilasta.

6. Työergonomia

Viihtyisyydestä pääsemmekin työergonomiaan. Huonossa ryhdissä sohvalla röhnöttäminen ei ole ergonomista toimistolla eikä kotona. Huolehdi hyvästä työasennosta ja verryttele tauoilla – poikkea vaikka kävelylenkille!

7. Apua ajanhallintaan

Työt eivät tunnu millään tulevan tehdyksi? Vetelehtimisen välttämiseen on olemassa erilaisia näppäriä ajanhallintamenetelmiä.

Yksi omista suosikeistani on italialaisen Francesco Cirillon kehittämä “pomodoro-tekniikka”. Pomodoro-tekniikassa keskitytään yhteen tehtävään tiiviisti 25 minuutin ajan, jonka jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Neljän “pomodoron” jälkeen pidetään 20 minuutin tauko. Pomodoro-tekniikasta voi lukea lisää esimerkiksi Duunitorista.

8. Erota työ ja vapaa-aika

Etätyöläisen päivät voivat herkästi ajautua venymään pitkälle iltaan, ja raja työajan ja vapaa-ajan välillä saattaa hämärtyä. Kun päivän loputtua työajalle ei tule selkeää päätöstä toimistolta poistuessa, kiusaus tarkistaa sähköpostit vielä kerran on suuri – etenkin jos työhön liittyviä viestejä vielä kaiken lisäksi kilisee kännykkään jo työajan loputtua.

Tee siis selkeä ero työajan ja vapaa-ajan välille ja kirjaudu ulos työajan loputtua.

Vapaa-ajan ja työajan sekoittaminen keskenään tekee elämästä pidemmän päälle stressaavaa, kun mieli on koko ajan töissä. Tee siis selkeä ero työajan ja vapaa-ajan välille ja kirjaudu ulos työajan loputtua.

9. Sovitut pelisäännöt

Jos yrityksessä ei ole yhteisymmärrystä etätyöskentelyn pelisäännöistä, voi syntyä väärinkäsityksiä. On siis tarpeen sopia, milloin ja miten ollaan tavoitettavissa, mihin aikaan töitä tehdään ja kuinka työprojektien etenemisestä viestitään.

Toiset pelisäännöt on hyvä sopia perheenjäsenten kanssa: muistuta, että olet kotona töissä etkä vapaalla. Etätyöläiselle ei siis parane napista siitä, ettei kotia ole siivottu lattiasta kattoon etäpäivän aikana.

10. Ota ilo irti

Etätyö on hieno mahdollisuus tehdä arjesta omannäköistä. Käytä siis hyväksesi tämä mahdollisuus – oli sinun valintasi sitten vaikkapa pitkä kävelylenkki koiran kanssa työpäivän keskellä tai töiden tekoa kesämökillä. Allekirjoittanut pyhittää arkiaamut kuntosalille, jonka jälkeen mieli pysyy virkeänä koko loppupäivän.

 

Lue myös Top 10 parhaat freelancer-sivustot verkkosivujen suunnittelijan hakemiseen ja kokemuksia freelancerin käytöstä