Ilmastonmuutos vaikuttaa negatiivisesti luontoon ja ihmisiin ympäri maailmaa. Sen vaikutukset näkyvät myös Suomessa. Alkutalvi oli Ilmatieteen laitoksen mukaan paikoin jopa 10 astetta tavallista lämpimämpi, eikä pysyvää lumipeitettä saatu eteläisimpään Suomeen vielä hiihtolomaksikaan. 

Monet yritykset ovat jo asettaneet kunnianhimoisia ilmastotavoitteita ja hiilineutraali yhteiskunta on säännöllisesti poliitikkojen suusta kuultava termi. Tavallinen kuluttaja voi kuitenkin olla ymmällään ilmastopuheiden edessä: miten omilla arjen valinnoilla on mahdollista hypätä mukaan ilmastotalkoisiin?

Helsinkiläinen Spark Sustainability haluaa innostaa ihmisiä ilmastotekoihin, jotta myös yksittäiset kansalaiset kokevat olevansa osa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ratkaisua. Yrityksen perustajajäsen ja toimitusjohtaja Amanda Rejström kertoo, että työtä on tehty jo jonkin aikaa sosiaalisen median ja kahden blogin kautta. Niistä toinen pureutuu ilmastonmuutokseen tieteellisestä näkökulmasta ja toinen kertoo tarinoita omassa arjessaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun ryhtyneistä henkilöistä.

Muutama viikko sitten sovelluskauppoihin ilmestyi myös The Donut-sovellus, jonka avulla kuka tahansa voi alkaa tavoitella yhden planeetan elämäntapaa. 

– Koimme ilmastotekoihin inspiroimisen onnistuvan paremmin, kun pystymme tarjoamaan ihmisille heidän omaan elämäntapaansa räätälöityjä henkilökohtaisia vinkkejä, Rejström sanoo.

The Donutin käyttöönotto alkaa testillä, jonka tuloksena käyttäjä saa selville elämäntapojensa hiilijalanjäljen. Tämän jälkeen sovellus tarjoaa käyttäjälle vinkkejä ilmastoystävällisempään elämäntapaan. 

”Suurin osa vinkeistä on sellaisia, joiden toteuttaminen ei vaadi ostopäätöstä.”

Tällä hetkellä erilaisia toimintakehotteita löytyy noin sata, ja niiden määrä kasvaa koko ajan. Esimerkiksi paljon lihaa syövää ihmistä voidaan kannustaa viikoittaisen kasvisruokapäivän pitämiseen. Rejström pitää tärkeänä, että jokaiselle käyttäjälle voidaan tarjota useita erilaisia vinkkejä, jotta jokainen varmasti löytää itselleen sopivimman tavan toimia.

– Tarkoituksenamme ei ole kulutuksen lisääminen, joten suurin osa vinkeistä on sellaisia, joiden toteuttaminen ei vaadi ostopäätöstä. Esimerkiksi kasvisruokailuun kannustava vinkki saattaa olla linkki vegeruokareseptiin tai vähäpäästöiseen liikkumiseen liittyvä vinkki esitellä lähialueen pyörähuollon, Rejström kertoo.

Pelillistäminen ohjaa käyttäjää kohti hänelle tärkeitä päämääriä

The Donutin kehitystyöstä vastaa ohjelmistotalo Perfektio, jossa Full Stack -kehittäjänä työskentelevä Mauri Karlin kertoo, että sovelluksesta lähdettiin kehittämään mahdollisimman nopeaa MVP:tä eli pienintä toimivaa tuotetta. 

– Ensimmäinen kehitysvaihe kesti vain muutamia viikkoja. Sen jälkeen tuotetta päästiin testaamaan ja nähtiin, että ideaa todella kannattaa lähteä laajentamaan, hän sanoo.

 

The Donutin kehitystyötä on tehty Perfektion toimistolla, jonne myös Spark Sustainabilityn henkilöstö tuli työskentelemään. Kuvassa ylärivissä vasemmalta: Jaana Laitinen Perfektiolta sekä Anna Eriksson ja Amanda Rejström Spark Sustainabilityltä. Tuoleilla istumassa Linda Koskinen (Spark Sustainability) ja Mauri Karlin (Perfektio).

 

The Donutin ensimmäinen versio saatiin julkaistua kaksi kuukautta myöhemmin ja se keräsi parissa viikossa jo 1000 latausta. Sovelluksen jatkokehitys tapahtuu lean startup -menetelmää hyödyntämällä.

– Tarkoituksemme on oppia käyttäjiltä The Donutin hyvistä ja huonoista puolista. Siksi toivomme heidän antavan aktiivisesti palautetta sovelluksen käyttökokemuksesta, sen toimivista elementeistä ja kehityskohteista. Palautteen perusteella pääsemme kehittämään entistä parempaa sovellusta, joka palvelee käyttäjäkuntaa ja myös aktivoi laajempaa ihmisjoukkoa, Karlin kertoo.

Nykyisin entistä useampi ihminen haluaa tietää myös sen, miten omat valinnat vaikuttavat ympäröivään maailmaan.”

Käyttäjien motivoimiseksi sovellus hyödyntää pelillistämistä eli peleistä tuttuja elementtejä. Perfektion Jaana Laitinen sanoo, että pelillistämisen ytimessä on ihmisten motivoiminen datan avulla. Mobiilimaailmassa sitä on hyödynnetty erityisesti hyvinvointisovelluksissa.

– Ihmisillä on jo pitkään ollut kiinnostusta esimerkiksi unen laadun tai urheilusuoritusten tarkkailuun. Nykyisin entistä useampi ihminen haluaa tietää myös sen, miten omat valinnat vaikuttavat ympäröivään maailmaan. The Donutin data-analyysi näyttää käyttäjälle hänen kuluttamisensa aiheuttamat päästöt donitsin muodossa, Laitinen toteaa.

 

The Donut näyttää käyttäjälle hänen kuluttamisensa aiheuttamat päästöt donitsin muodossa sekä ehdottaa vinkkejä ilmastoystävällisemmän elämäntavan aloittamiseksi.

 

– Datasta käyttäjä voi seurata, miten omien elämäntapojen hiilijalanjälki muuttuu sovelluksen vinkkejä hyödyntämällä, nähdä suosituimmat ilmastoteot, ja miten paljon yhdessä on saatu aikaan, Rejström lisää.

The Donutista ovat innostuneet erityisesti urbaanit nuoret

Ilmastonmuutoskeskustelu kääntyy helposti uhkakuvien luomiseen. Vaikka kyseessä on iso ongelma, Spark Sustainability haluaa puhua ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta nimenomaan positiivisen kautta. Rejström nimeää yrityksen markkina-alueeksi Pohjoismaat, joten myös The Donut on englanninkielinen.

Ensimmäiset sovelluksen käyttäjät ovat pääasiassa urbaaneja nuoria aikuisia.

– Kaupungeissa asuvat, ilmastonmuutoksen torjunnasta kiinnostuneet ihmiset ovat vasta ensimmäinen kohderyhmä. He ovat niitä henkilöitä, jotka on ollut tässä vaiheessa helppo saada mukaan. Tavoitteenamme kuitenkin on, että sovelluksen käytöstä kiinnostuisivat myös ne ihmiset, joille ilmastonmuutos ei näyttäydy yhtä merkittävänä ongelmana, Rejström sanoo.

The Donut on hyvä esimerkki siitäkin, miten sovelluskehittäjän työssä voi päästä mukaan edistämään yhteistä hyvää. Projektin vahva yhteiskunnallinen puoli on ollut myös Karlinin mieleen.

– Työpäivän aikana on tuntenut tekevänsä jotain konkreettisesti hyvää, hän toteaa.

 

Voit testata omien elämäntapojesi hiilijalanjäljen lataamalla The Donutin App Storesta tai Google Play Kaupasta.

 

Perfektion Ite wiki -profiili

Perfektion verkkosivut

Spark Sustainabilityn verkkosivut