Kirjoitin aiemmin verkkokauppojen konversio-optimoinnista eli siitä, miten verkkokauppaan saapuvat surffailijat saadaan muuttumaan asiakkaiksi. Yksi keskeinen osa konversio-optimointia on suunnitella toimiva tuotesivu, joka houkuttelee ostamaan.

Tuotesivulla on monia tehtäviä. Sen tarkoitus on kertoa asiakkaalle myytävistä tuotteista, houkutella ostamaan sekä parantaa hakukonenäkyvyyttä. Asiakkaat haluavat tuotteista mahdollisimman paljon tietoa, mutta tieto on käärittävä selkeään ja helppokäyttöiseen pakettiin, joka tekee ostamisesta mahdollisimman helppoa.

Tieto on käärittävä selkeään ja helppokäyttöiseen pakettiin, joka tekee ostamisesta mahdollisimman helppoa.

Hyvä tuotesivu on siis kullan arvoinen.

Olemme koonneet yhteen esimerkkejä verkkokauppojen tuotesivuista, joilla tuotesivujen suunnittelun keskeiset periaatteet on hyvin toteutettu.

Tuotetieto kuvailee ja myy

Tuotekuvauksen tehtävänä on paitsi kuvailla tuotetta, myös myydä se. Kiinnostavaan tyyliin kirjoitettu tuotekuvaus houkuttelee paremmin ostamaan tuotteen kuin tylsä ominaisuuksien luettelointi. Tuotekuvauksen on kuitenkin oltava totuudenmukainen, jotta asiakas saa mitä tilaa, eikä päädy pettyneenä palauttamaan ostostaan.

Verkkokauppa.com tarjoaa tiiviin, erittäin informatiivisen mutta myös myyvän tuotekuvauksen, joka sisältää sekä vapaamuotoista kuvailua että kattavat tekniset tiedot tuotteesta.

 

 

Tuotekuvauksista voidaan tehdä myös hauskoja. Armeijatavaran erikoisliike Varusteleka tunnetaan hulvattomista tuotekuvauksistaan, jotka hauskuuttavat, mutta antavat myös kaiken tärkeän tiedon tuotteesta.

 

 

Arvostelut lisäävät luottamusta

Arvostelut ja suositukset lisäävät asiakkaan luottamusta tuotteeseen ja auttavat valitsemaan samankaltaisten tuotteiden välillä.

Asiakkaita voi kannustaa arvostelemaan tuotteita esimerkiksi lähettämällä ostotapahtuman jälkeen automatisoitu sähköpostiviesti, jossa pyydetään tekemään arvostelu.

 

 

Amazon.comissa tuotteet voi arvostella sekä tähdillä että vapaamuotoisella tekstikentällä, ja tuotteiden saamat tähtikeskiarvot löytyvät tuotteen oman sivun lisäksi myös pääkategoriasivuilta.

 

 

Kuvat herättävät mielenkiinnon

Verkkokaupassa asiakas ei pääse tutustumaan tuotteisiin paikan päällä, joten kuvat ovat yksi tärkeimmistä mielenkiinnon herättäjistä. Tuote voidaan myös näyttää käyttöympäristössään kuvilla tai videoilla, jotka inspiroivat ajattelemaan millaisissa tilanteissa tuotteelle voisi olla käyttöä.

 

 

Esimerkiksi Hobbyhall.fi -verkkokaupassa on selkeät ja informatiiviset kuvat, mutta sen lisäksi myös tunnelmakuvia tuotteista käytössä.

 

Ristiinmyynti kasvattaa ostoskoria

Hyvä tuotesivu innostaa ostamaan muutakin. Asiakkaalle voidaan tarjota muita kiinnostavia tuotteita, kuten kilpailevia merkkejä, samaan tuoteperheen kuuluvia tuotteita tai jotain, mitä muut asiakkaat ovat usein ostaneet samanaikaisesti.

Muotialan verkkokaupat ovat ansiokkaita ristiinmyyjiä. Esimerkiksi Zalando.fi suosittelee jokaisen vaatteen ohella koko joukkoa samanlaiseen tyyliin sopivia tuotteita, joista asiakas voi halutessaan koota vaikka koko asukokonaisuuden.

 

 

Ristiinmyynti ei lopu siihen: aina verkkokauppaan palatessaan asiakas saa heti etusivulla joukon tuotteita, jotka sopivat aiemmin ostettujen tuotteiden tyyliin. Itse olen ostanut Zalandosta viimeksi salihousut, joten verkkokauppa suosittelee minulle “lookin täydentämistä” mätsäävillä lenkkareilla, repulla ja hupparilla.

 

 

Call to action kannustaa ostopäätökseen

Huono tai vaikeaselkoinen käyttökokemus ei kannusta ostamaan. Verkkokaupan käyttökokemuksen on oltava mahdollisimman selkeä, jotta asiakas liikkuu koko konversioputken läpi aina tuotesivulta ostoskorin checkoutiin saakka.

Ostopainikkeet ja ostoskori on sijoitettava selkeästi ja nimettävä ymmärrettävästi. Tehokas “call to action” eli toimintakehoite kuten “lisää ostoskoriin” kannustaa tekemään ostopäätöksen. Esimerkiksi tässä esimerkissä Lisää ostoskoriin-painike on suuri ja selkeästi erottuva.

 

 

Saatavuus ja toimitusnopeus esille

Tuotteiden määrän, varastosaatavuuden ja toimitusnopeuden ilmoittaminen antaa kiinnostavaa tietoa, mutta voi myös kannustaa ostamaan nopeammin, jos asiakkaalle annetaan kuva rajoitetusta saatavuudesta tai nopeasta toimituksesta.

Esimerkiksi Hobbyhall.fi -verkkokauppa ilmoittaa jo kategoriasivulla tuotteiden todennäköisen toimitusnopeuden ja osamaksumahdollisuuden.

 

 

Mikroformaatit houkuttelevat hakukoneessa

Hyvä tuotesivu auttaa myymään, mutta asiakkaan huomion voi vangita jo hakukoneessa. Mikroformaatit ovat rakenteellinen tapa ilmaista hakukoneelle sivuston sisältöä. Niitä hyödyntämällä pieni osa tuotetiedoista, kuten arvostelut, saatavuus, hinta tai toimitusnopeus saadaan esille jo Googlen hakutuloksiin, jolloin käyttäjä herkemmin klikkaa juuri kyseistä tuotetta muiden tulosten sijasta.

Esimerkiksi Hobbyhall.fi ilmoittaa varastotilanteen, hinnan sekä tuotteen yläkategoriat hakutuloksissa.

 

 

 

Ite wiki listaa webkehityksen ja verkkokaupparatkaisujen osaajayritykset.

Lue myös Miten Googlen algoritmi toimii? 10 ohjetta hakukoneoptimointiin ja TOP 12 Suomen parhaat verkkokaupat.   

 

Lähteet:
Digimarkkinointi, eLuotsi, Kulmamedia