Liikenne- ja viestintävirasto Traficom julkaisi viime viikolla Tietoturvamerkin, joka on Euroopan ensimmäinen älylaitteiden tietoturvan perusominaisuuksista kertova sertifikaatti. Traficom toivoo merkin lisäävän laitteiden tietoturvallista käyttöä ja kuluttajien ymmärrystä tietoturvasta.

Traficomin mukaan Tietoturvamerkillä varustetun älylaitteen ostaja voi olla varma, että laite on suunniteltu suojaamaan käyttäjää ja hänen tietojaan internetin yleisimmiltä uhilta. Lisäksi laitteen valmistaja tarjoaa opastusta sen tietoturvalliseen käyttöön ja tietoa tietoturvan toteutuksen teknisistä ratkaisuista ja suojausmenetelmistä.

 

Tietoturvamerkin myöntää Kyberturvallisuuskeskus.

 

Suomalaiset epäilevät älylaitteiden tietoturvaa

Tietoturvamerkki tulee tarpeeseen, sillä älylaitteita hankitaan koko ajan enemmän. Niiden tietoturva kuitenkin mietityttää käyttäjiä. 

Traficom selvitti elokuussa 2019 kuluttajien älylaitteiden hankintaan ja käyttöön liittyviä asenteita. Tutkimuksen vastaajista 49 prosenttia oli huolissaan älylaitteiden tietoturvasta ja vain 30 prosenttia vastaajista luotti myytyjen laitteiden tietoturvallisuuteen. 

Tietoturvamerkin myöntää Kyberturvallisuuskeskus, jonka lisäksi merkin kehitystyöhön osallistuivat Cozify, DNA ja Polar Electro. Myös ensimmäiset Tietoturvamerkit on annettu näiden yritysten tuotteille. 

Kuluttajat voivat nähdä kaikki merkin saaneet älylaitteet uudelta tietoturvamerkki.fi -sivustolta. Sama sivusto palvelee myös yrityksiä, jotka haluavat hakea merkkiä omalle tuotteelleen.

 

Lähde: Traficomin Kyberturvallisuuskeskus, tietoturvamerkki.fi