Yhdysvalloista perujaan oleva shoppailupäivä Black Friday houkutteli asiakkaita verkkokauppoihin tarjousten perässä viime viikolla.

Kodinkoneketju Gigantti kertoo tehneensä myyntiennätyksen ja myyneensä perjantaina tavaraa 32,1 miljoonalla eurolla. Kaupaksi kävivät ketjun mukaan etenkin televisiot, pesukoneet, puhelimet ja tietokoneet sekä viihde-elektroniikka kuten kuulokkeet ja pelikonsolit.

Huomiota somessa herätti kuitenkin kodinkonejätin verkkokaupan tökkiminen. Tuotevalikoiman sijasta käyttäjä sai eteensä ikkunan, jossa ilmoitettiin sivujen ruuhkautumisesta sekä arvioitu odotusaika sivustolle pääsyyn.

Tuotevalikoiman sijasta käyttäjä sai eteensä ikkunan, jossa ilmoitettiin sivujen ruuhkautumisesta sekä arvioitu odotusaika sivustolle pääsyyn. 

Gigantin markkinointijohtaja Sami Särkelä kommentoi verkkokaupan ongelmia yhtiön tiedotteessa:

“Valitettavasti tehdyistä testeistä huolimatta nettiostosten jonotusajat pitkittyivät ja sivusto toimi hitaasti. Sivuston kapasiteettiongelmia alettiin ratkomaan välittömästi ja tilanne saatiin suurilta osin normalisoitua yön aikana.”

Verkkokauppa-alan someaktiivit ehtivät kuitenkin tarttumaan verkkokauppajätin hankaluuksiin ja kommentoimaan niitä. Facebookin kymmenen tuhannen jäsenen Verkkokauppiaat-ryhmässä aihe herätti paljon keskustelua – eikä täysin positiivista.

“Eipähän ole ensimmäinen kerta kun Gigantilla homma tökkii. Nimimerkillä elämässä on pakko jonottaa monia asioita, mutta verkkokauppa ei ole yksi niistä”
Jani

Keskustelua virisi siitä, mahtoivatko Gigantin kapasiteettipalvelut todella pettää näin pahasti, vai oliko kyseessä nokkela markkinointikikka, jonka tarkoituksena on luoda asiakkaille kiireen vaikutelma?

 

Gigantti myi Black Fridayna tuotteitta 32,1 miljoonan euron edestä. (Kuva: Gigantti)

 

Moni uskoi kyseessä olevan silkka markkinointitemppu.

“Juu tää on gimmick ja huono sellainen, nyt klo 5.44 ja muka jono.”
Vladimir

“Kyllä tästä vähän FOMO tekniikka tulee mieleen.. mediat vielä antaa ilmaista tukea näillä ”gigantin sivu tukossa, kansa raivostui” otsikoilla. Tulee vähän mieleen eräskin cybertruck julkistustilaisuus”
Tuomas

Kaikkia odotusikkuna ei miellyttänyt, ja muutamat kertoivat siirtyneensä muualle ostoksille.

“Mut ainakin sai suosiolla siirtymään verkkokauppa.comin sivuille jotka toimi ihan moitteetta ja ilman jonoa”
Erkka

“Eilen illalla kympin aikaan jonotusaika oli yli tunti. Ostin sitten toisaalta haluamani läppärin”
Taija

“Eilen illalla kympin aikaan jonotusaika oli yli tunti. Ostin sitten toisaalta haluamani läppärin”

Oli kyse sitten todellisesta ongelmasta tai markkinointikikasta, ei Gigantin toiminta vaikuttanut suurinta osaa keskustelijoista vakuuttavan.

“Oli muuten eilen illalla 22 aikoihin päälle 1 h ilmotettu jono. Sai siitä räkäset naurut ja pari kuvankaappausta. Osaapahan käyttää referenssinä, jos koittaa jokus myydä IT-palveluja Gigantille”
Jerry

“Mä jonotin yöllä giganttiin 2 tuntia, aamulla 30min ja nyt taas 20min – Olin laittamassa ostoskoriin tavaraa ni taas heitti ulos ja taas pitää jonottaa, ja nythän tossa lukeekin että 10min aikaa tehä ostokset. Ei kiva.”
Krista

“Gigantin loistava asiakaspalvelu ulottuu siis jo nettiinkin.”
Maria

Kaikkia asiakkaita odotusaika ei karkoittanut, jos todisteena pidetään Gigantin ilmoittamia massiivisia myyntilukuja. Myös muut verkkokaupat takoivat Black Friday -ennätyksiä Suomessa tänäkin vuonna.

 

Suosittelemme Giganttia tutustumaan pilvipalveluiden, palvelin- ja kapasiteettipalveluiden, sekä verkkokaupparatkaisuiden osaajayrityksiin Suomessa.