Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti lakon maanantaina 11.11.2019 kello 6 aamulla. Lakon taustalla on Postin toive työntekijöidensä siirtämisestä edullisemman työehtosopimuksen piiriin, jonka johdosta työntekijöiden palkat ja työehdot heikkenisivät.

Lakko koskee jopa yhdeksää tuhatta työntekijää ja sen on uhattu venyvän jopa neljän viikon mittaiseksi. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona.

Miten lakko vaikuttaa kirjeiden ja pakettien kulkuun?

Postin lakko vaikuttaa niin kirjeiden, pakettien kuin aikakausilehtienkin jakeluun ja viivästyttää KELAn etuuksien maksamista.

Posti pyrkii jakamaan Ruotsista ja Baltiasta saapuvat paketit luvatun aikataulun mukaan, mutta muut paketit EU-alueelta todennäköisesti viivästyvät.

Lakko vaikuttaa eniten kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin, jotka tulevat esimerkiksi Yhdysvalloista, tai Aasiasta lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.

Vinkkinä yksityishenkilöille ja yrittäjille verkkopankkien avainlukuja kannattaa säästää, että vanhat tunnukset toimisivat lakon yli. Vanhojen pankkikorttien voimassaoloaika myös ylittää todennäköisesti tulevan lakon, jos uusi kortti sattuu jäämään jumiin lakon vuoksi.

Miten postin lakko vaikuttaa yritystoimintaan? 

Miten postin lakko vaikuttaa yritystoimintaan?  Ensimmäinen huomio on se, että laskujen eräpäivien tulisi joustaa lakon aikana. Myös ulosottovirastot keskeyttävät karhukirjeiden lähettämisen siksi aikaa, kun tilanne on päällä.

– Kuluttaja ei viivästy laskun maksamisessa, koska hän ei ole laskua saanutkaan. Laskujen lähettäjien täytyy vain odottaa lakon päättymistä ja sitä, että posti jaetaan kuluttajille”, johtava asiantuntija Jukka Kaakkola kommentoi Kauppalehdelle.

”Kuluttaja ei viivästy laskun maksamisessa, koska hän ei ole laskua saanutkaan”

Yhtenä keinona laskutuksen pyörittämisessä yritykset voivat pitkittää maksuaikaa tavallisesta 14 päivästä 30 päivään.

Sähköinen laskutusprosessi auttaa myynnin kotiuttamisessa

Sanomattakin on selvää, että digitaalinen laskutusprosessi on entistä tärkeämpää kassavirran kannalta, kun paperinen posti ei kulje.

Ne yritykset, jotka ovat jo sähköistäneet laskutuksensa ovat luonnollisesti hyvässä asemassa. Myös siirtyminen digitaaliseen laskutukseen on helppoa.

”Vaikka osa laskuista kulkisi edelleen paperilla, on loput paperilaskut helppo muuttaa verkkolaskuiksi. Esimerkiksi meillä Baswarella verkkolaskuasiakkaat voivat käyttää vastaanottajan sähköpostiosoitetta laskutusjärjestelmässään ”verkkolaskuosoitteena”. Näin laskuttaja pystyy siirtymään kokonaan pois paperista omaa prosessia muuttamatta”, kertoo Baswaren Network Solutions Director Sami Nikula.

Nikula on työskennellyt sähköisen laskutuksen parissa vuodesta 2000 sekä pienten että globaalisti toimivien yritysten kanssa.

Hänen mukaansa sähköisen laskutuksen suurimmat hyödyt liittyvät automaatioasteen nostamiseen ja sitä kautta yritystoiminnan tehostamiseen.

“Tänä päivänä yhä pienemmät yritykset ovat siirtymässä sähköiseen laskutukseen. Isot kansainväliset organisaatiot ovat jo toisella kierroksella konsolidoimassa paikallisia ratkaisuja. Monissa tapauksessa taloushallinnon projekteja ajaa myös ulkoinen paine muuttaa olemassa olevaa toimintamallia, joko asiakkaiden tai lainsäädännön vaatimuksesta”, Nikula kuvaa markkinaa.

Jääkö yritysten tileille katetta?

Pieni yritys saattaa joutua huolimaan lakon aikana, jääkö tilanteessa yrityksen tilille riittävästi katetta. Myöhästyneiden saatavien vaikutus on kuitenkin todennäköisesti paljon mittavampi isoissa yrityksissä.

Tilanne voi olla haastava varsinkin, jos tuotteet tai raaka-aineet tulevat ulkomailta, jolloin yrityksen on kuitenkin suoriuduttava itse maksuista.

”Paperilaskuihin tuskin kukaan haluaa tämän jälkeen palata”

Sami Nikulan mukaan sähköpostia on aiemmin pidetty huonona tai toisarvoisena tapana välittää laskuja. Hän kuitenkin haluaa korjata käsityksiä sähköpostin toimivuudesta laskutusprosessissa.

”Jos sekä myyjän että ostajan prosessit keskustelevat saumattomasti, ja parhaimmassa tapauksessa maksaminenkin on integroitu osaksi kokonaisuutta, niin miksi olemassa olevaa tapaa kommunikoida ei hyödynnettäisi?”, Nikula kysyy.

Tässä tilanteessa myös laskujen vastaanotossa kannattaa turvautua sähköpostiin.

”Luonnollisesti toimittajalle on kommunikoitava osoite, mihin laskut tulee lähettää, mutta ostajan näkökulmasta PDF-muodossa saapuvista laskuista saadaan data täydellisenä suoraan yrityksen laskujenkäsittelyprosessiin samalla tapaa kuin verkkolaskuissa”.

”Paperilaskuihin tuskin kukaan haluaa tämän jälkeen palata”, Nikula lopettaa.

 

Lähteet: Yle, Kauppalehti, Iltalehti

 

Baswaren Ite wiki profiili

Baswaren verkkosivut