Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Matalan kynnyksen analytiikkatyökaluilla kohti positiivista muutosta

28.11.2019 - Suvi Lindström - Analytiikka

Verkkosivustosta saa parhaan tuloksen irti, kun tekemiselle on selkeät tavoitteet ja seuranta on osa tiimin arkea, toteavat Exoven analytiikka-asiantuntijat.

Ajatellaan, että tiimimme on kehittämässä viestinnällistä verkkopalvelua. 

Yksi tiimiläinen voisi ehdottaa, että palvelu suunnitellaan hyvin selkeäksi, tiiviiden sisältöjen pohjalta. Perusteena ehdotukselle on se, että nykypäivänä harva ihminen jaksaa syventyä pitkiin sisältöihin, vaan useimmat meistä haluavat saada kaipaamansa tiedon nopeasti ja helposti. 

Toinen tiimiläinen puolestaan ehdottaa pitkiä ja runsaita sisältösivuja, jotka tarjoavat kävijälle loputtomasti uusia virikkeitä. 

Kumpi ajatus toimii paremmin juuri tällä verkkosivustolla? 

Vastaus selviää vain molempia vaihtoehtoja kokeilemalla, ja analytiikkaa sekä sivuston kävijöiden käyttäytymistä seuraamalla. 

Exoven asiantuntijat Soila Oinonen ja Kitta Kongas työskentelevät päivittäin analytiikan parissa, joten yritysten verkkotekemisen haasteet ovat heille tuttuja. 

He kertovat Ite wikin haastattelussa analytiikan tärkeydestä verkkosivujen käyttökokemuksen suunnittelussa. Exovelaisten tavoitteena on, että analytiikan työkalut tukevat verkkosivuston ylläpitäjien arkea, ja niiltä kerätty tieto johtaa positiiviseen muutokseen. Silloin valinnat perustuvat mutuilun sijasta verkkovieraiden käyttäytymisen ymmärtämiseen.

Kongas kertoo, että harmittavan usein analytiikka tarkoittaa vain raportin tekemistä ja nopeaa numeroiden hämmästelyä, eikä yrityksissä vielä täysin ymmärretä, että suuresta datamäärästä on mahdollista tuottaa lisäarvoa niin liiketoiminnalle kuin loppuasiakkaillekin.

 

Kitta Kongas


– Datasta johdetun tiedon perusteella voi tehdä valistuneita päätöksiä liiketoiminnan kehityskohteista ja resurssien kohdistamisesta. Analytiikan pitäisikin aina johtaa johonkin kehitykseen tai muutokseen, Oinonen lisää.

Tiedolla johtamisen noustua trendiksi markkinoille on tullut paljon toimijoita, jotka tarjoavat työkaluja raporttien tuottamiseen. Kongas kuitenkin muistuttaa, ettei hyvä työkalu vielä riitä, vaan sen käyttäjällä tulee olla ymmärrys, miten raportista johdetaan omaa liiketoimintaa tukevia päätöksiä sekä uskallus tehdä tarvittavia muutoksia.

Hänen ja Oinosen mukaan pelkällä ajattelutavan muuttamisella päästään jo pitkälle.

– Jos tuotetaan raportteja, joista laput silmillä analysoidaan niitä asioita, joita kaikki muutkin analysoivat, ollaan menty metsään. Eteenpäin meneminen vaatii oman työn ja sen tulosten seuraamista, Kongas sanoo.

Sisällöntuotannolla on oltava selkeä tavoite

Exovella on tunnistettu muutamia verkkosivujen sisällöntuotannossa usein toistuvia ongelmia. Loppukäyttäjälle välitettävän viestin tiivistämisen ja sanottavien asioiden priorisoinnin puute on yksi yleisimmistä virheistä, jonka organisaatiot tekevät. Liian sekavien ja täyteen ahdettujen sivujen selailu voi aiheuttaa käyttäjässä turhautumista, kun haettu sisältö ei osu silmiin nopeasti. 

Kongas sanoo, että verkkosivuille tuotettujen sisältöjen takaa tulisi löytyä selkeä tavoite, jotta vältytään tuhlaamasta resursseja turhaan tekemiseen.

– Julkisella sektorilla ja järjestöissä käytetään paljon resursseja sisällöntuotantoon. Vaikka verkkosivun ainoa tarkoitus olisi välittää tietoa ja tuoda esille organisaation omaa viestiä, tulosten saavuttamiseksi sisällöntuotannon on perustuttava tavoitteisiin. Kaupallisella puolella olisi puolestaan tärkeää, että sisällöt linkittyisivät koko ostopolkuun, hän jatkaa.

 

Exovelaisten mukaan verkkosivujen sisällöntuotannolla pitää olla selkeä tavoite.


Oinosen mukaan moni yritys on jo ymmärtänyt hakukoneoptimoinnin tärkeyden. SEO-osaamisella ei kuitenkaan tee mitään, jos ihmiset eivät verkkosivulle löydettyään tee haluttua toimenpidettä.

Usein analytiikasta huomataan, ettei runsaskaan sisällöntuotanto ja hyvä hakukoneoptimointi konvertoidu tuloksiksi.”

– Usein analytiikasta huomataan, ettei runsaskaan sisällöntuotanto ja hyvä hakukoneoptimointi konvertoidu tuloksiksi. Silloin ostopolku ei ole kunnossa loppuun asti. Joko ihmiset eivät löydä verkkosivuilta tarvitsemaansa tietoa, tai palvelun käyttäminen on liian vaikeaa, Oinonen toteaa. Analytiikan työkaluilla tunnistetaan ongelmakohdat ja päästään alkuun ostopolun parantamisessa.

Alkuun matalan kynnyksen heatmapeilla

Sekä Kongas että Oinonen peräänkuuluttavat tavoitteellisuutta paitsi sisällöntuotantoon myös analytiikkaan. Kaikki lähtee liikkeelle mitattavien asioiden määrittelystä. Vasta sen jälkeen voidaan kehittää prosessin käytäntöjä: kuka analytiikkaa seuraa ja kuinka usein raportointia suoritetaan.

Koko palettia ei silti tarvitse ottaa kerralla haltuun. 

– Kaikkea ei tarvitse osata heti, vaan asioita voidaan ottaa haltuun pala kerrallaan jatkuvan kehittämisen mallin mukaisesti. Kun muutos tapahtuu pikkuhiljaa, tuloksetkin ovat helpommin hahmotettavissa, Kongas toteaa.

Exovelaiset uskovat, että analytiikan maailmaan tutustuu parhaiten matalan kynnyksen työkalujen kautta. Esimerkiksi heatmapin tulkinta ei vaadi numeroiden ymmärtämistä, joten sitä hyödyntämällä saa helposti käsityksen verkkosivujen liikenteestä. Google Analyticsistä kiinnostuneet voivat opetella ensin oman työnsä kannalta oleellisten lukujen tarkastelun.

Oinosella on vinkki, mistä lähteä liikkeelle.

 

Soila Oinonen


– Lähtisin tarkastelemaan asioita sisältöjen kautta. Missä sisällöissä vietetään eniten aikaa ja miten ihmiset liikkuvat sisällöstä toiseen?

Hän kertoo, että analytiikkatyökalun käyttöönottoa seuraa usein ahaa-elämys, kun organisaatiossa tullaan tietoisiksi, ketkä sivuilla vierailevat ja millaista sisältöä he kuluttavat.

– Aina organisaation näkökulmasta kiinnostavat asiat eivät ole kiinnostavia käyttäjän kannalta. Usein myös sivustojen kohderyhmäksi on kuviteltu joku muu kuin se todellisuudessa on. Analytiikkaa hyödyntämällä päästään miettimään, palvelevatko nykyiset sisällöt sivuston käyttäjäryhmiä vai pitäisikö painopistettä muuttaa.

”Analytiikkaa hyödyntämällä päästään miettimään, palvelevatko nykyiset sisällöt sivuston käyttäjäryhmiä vai pitäisikö painopistettä muuttaa.”

– Jatkuvan kehittämisen mallissa huomataan nopeasti, mikä vaikutus sivuston toiminnallisuuksilla on käyttäjiin. Painikkeiden sijainnit ja tekstit voivat tuntua pieniltä asioilta, mutta todellisuudessa niillä voi olla merkittävä vaikutus käyttäjien liikkumiseen sivustolla, Kongas jatkaa.

Molemmat toivovat, että organisaatioissa lähdettäisiin entistä rohkeammin toteuttamaan tarvittavia muutoksia.

– Usein analytiikka kertoo muutostarpeesta, mutta kaikesta huolimatta juututaan totuttuihin kaavoihin, eikä uskalleta lähteä kokeilemaan, mitä muutoksista seuraisi. Analytiikan hyödyntäminen vaatii kuitenkin myös rohkeutta toimia sen tulosten perusteella, Kongas kiteyttää.

 

Exoven Ite wiki -profiili

Exoven verkkosivut

 

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Virtuaalitodellisuus
Virtual Reality Nordic 2020 tuo esiin VR-teknologian mahdollisuudet
Veera Kujansuu - Hakukonemainonta
Google lieventää eroa mainosten ja hakutulosten välillä
Suvi Lindström - Toiminnanohjaus
Selainpohjaiset sovellukset yleistyvät toiminnanohjauksessa ja haastavat perinteisen ERP-ajattelun
Veera Kujansuu - Talous
Top 10 parhaan liiketuloksen per työntekijä tehneet it-yritykset – listalla kolme nettipelejä kehittävää firmaa
Suvi Lindström
Valu Digitalin open source -sovellus Headup tuottaa WordPressistä staattisia verkkosivustoja turvassa palvelunestohyökkäyksiltä
Suvi Lindström - Digitalisaatio
Digitalisaatioon perehtyneet tutkijat tarjoavat ilmaisia Skype-keskusteluja helmikuussa järjestettävällä Kysy tutkijalta -viikolla
Veera Kujansuu - Tietoliikenne
Nopeat verkkoyhteydet kiinteistöihin olemassa olevaa kupariverkkoa käyttäen – Uusin G.Fast -teknologia säästää kalliilta valokuituremonteilta
Veera Kujansuu - Tietokonepelit
Suosituimmat tietokonepelit vuonna 2019
Veera Kujansuu - Teknologian läpimurrot
Tutkijat ovat kehittäneet tuhoutumattoman litium-ioniakun
Lataa lisää