Erilaiset maksulliset ja täysin lailliset suoratoistopalvelut elävät tällä hetkellä kulta-aikaansa. Palveluita on lukemattomia ja elokuvien ja televisiosarjojen valikoima valtava. Siitä huolimatta piratismi eli audiovisuaalisen sisällön laiton kuluttaminen lisääntyy Suomessa, tiedottaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus.

Tieto perustuu ruotsalaisen Mediavision AB:n vuotuiseen tutkimukseen, jossa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista.

Laittomista lähteistä kulutetun audiovisuaalisen sisällön määrä on lisääntynyt huimalla 70 prosentilla. Kyseessä on ensimmäinen kerta kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on lisääntynyt Suomessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on lisääntynyt Suomessa.

Keväällä 2019 toteutetun tutkimuksen mukaan 395 000 henkilöä käyttää kuukausittain laittomia palveluita Suomessa. He kuluttavat laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa televisiosarjan jaksoa, eli yhteensä 58 miljoonaa nimikettä. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli yhteensä 34 miljoonaa nimikettä, joten käyttömäärä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodessa.

 

Vuonna 2003 perustettu The Pirate Bay on maailman suurin BitTorrent magnet-linkkien indeksi.

 

Arviolta kymmenen prosenttia 15-74 -vuotiaista suomalaisista kuluttaa laitonta audiovisuaalista sisältöä joko lataamalla tai suoratoistamalla sitä laittomista lähteistä. Vuosina 2014-2017 määrä pysytteli kahdeksan prosentin tienoilla.

”Tehokkaille täytäntöönpanotoimille on tarvetta AV-alan toimintaympäristön turvaamiseksi.”

Piratismin kasvua kommentoi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Jaana Pihkala:

”Piratismi ei ole ongelmana kadonnut mihinkään. Tuoreimmat tulokset piratismin kasvusta Suomessa osoittavat selkeästi, että tehokkaille täytäntöönpanotoimille on tarvetta AV-alan toimintaympäristön turvaamiseksi.”