Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Elokuvien ja tv-sarjojen piratismi lisääntyy Suomessa

27.11.2019 - Veera Kujansuu - Piratismi

Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kuluttaa audiovisuaalista sisältöä laittomista lähteistä

Erilaiset maksulliset ja täysin lailliset suoratoistopalvelut elävät tällä hetkellä kulta-aikaansa. Palveluita on lukemattomia ja elokuvien ja televisiosarjojen valikoima valtava. Siitä huolimatta piratismi eli audiovisuaalisen sisällön laiton kuluttaminen lisääntyy Suomessa, tiedottaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus.

Tieto perustuu ruotsalaisen Mediavision AB:n vuotuiseen tutkimukseen, jossa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista.

Laittomista lähteistä kulutetun audiovisuaalisen sisällön määrä on lisääntynyt huimalla 70 prosentilla. Kyseessä on ensimmäinen kerta kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on lisääntynyt Suomessa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on lisääntynyt Suomessa.

Keväällä 2019 toteutetun tutkimuksen mukaan 395 000 henkilöä käyttää kuukausittain laittomia palveluita Suomessa. He kuluttavat laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa televisiosarjan jaksoa, eli yhteensä 58 miljoonaa nimikettä. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli yhteensä 34 miljoonaa nimikettä, joten käyttömäärä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodessa.

 

Vuonna 2003 perustettu The Pirate Bay on maailman suurin BitTorrent magnet-linkkien indeksi.

 

Arviolta kymmenen prosenttia 15-74 -vuotiaista suomalaisista kuluttaa laitonta audiovisuaalista sisältöä joko lataamalla tai suoratoistamalla sitä laittomista lähteistä. Vuosina 2014-2017 määrä pysytteli kahdeksan prosentin tienoilla.

”Tehokkaille täytäntöönpanotoimille on tarvetta AV-alan toimintaympäristön turvaamiseksi.”

Piratismin kasvua kommentoi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Jaana Pihkala:

”Piratismi ei ole ongelmana kadonnut mihinkään. Tuoreimmat tulokset piratismin kasvusta Suomessa osoittavat selkeästi, että tehokkaille täytäntöönpanotoimille on tarvetta AV-alan toimintaympäristön turvaamiseksi.”

 

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Digitalisaatio
Digitalisaatioon perehtyneet tutkijat tarjoavat ilmaisia Skype-keskusteluja helmikuussa järjestettävällä Kysy tutkijalta -viikolla
Veera Kujansuu - Tietoliikenne
Nopeat verkkoyhteydet kiinteistöihin olemassa olevaa kupariverkkoa käyttäen – Uusin G.Fast -teknologia säästää kalliilta valokuituremonteilta
Veera Kujansuu - Tietokonepelit
Suosituimmat tietokonepelit vuonna 2019
Veera Kujansuu - Teknologian läpimurrot
Tutkijat ovat kehittäneet tuhoutumattoman litium-ioniakun
Suvi Lindström - Toiminnanohjaus
HILKKA-toiminnanohjausjärjestelmä pyörittää kotihoidon prosessit asiakastietojen hallinnasta tuntikirjauksiin ja reittien optimointiin
Suvi Lindström - Ohjelmistokehitys
Ohjelmistokehityskumppanin tehtävä on kysyä vaikeitakin kysymyksiä – Antti Akonniemi vaatii yritysohjelmistoihin kuluttajapalveluiden käytettävyyttä
Suvi Lindström - Taloushallinto ja hankinta
Osallistu talous- ja hankintajohdolle tarkoitettuun talouden ja hankinnan tila 2020 -kyselytutkimukseen
Veera Kujansuu - Konsulttiliiketoiminta
It-konsulttiliiketoiminnan 4 tulevaisuuden trendiä
Johannes Puro - Markkinavertailu
Ite wiki -profiilit uudistuivat – Osaamisalueiden painottuminen näyttää it-yritysten erikoistumisen Suomessa
Lataa lisää