Lokakuun puolivälissä Helsingin Jätkäsaaren Clarion-hotelliin kerääntyi sankka joukko taloushallinnon ammattilaisia kuuntelemaan talouden ja hankinnan alueitten  asiantuntijapuheenvuoroja Basware ONE-tapahtumaan. Ite wiki oli mukana raportoimassa.

Vilkkaan tapahtumapäivän kääntyessä kohti loppuaan lavalle astui Katja Pennanen, senior presales consultant Baswarelta. Hän piti ytimekkään esityksen otsikolla “dynaamisten alennusten hyödyntäminen”.

– Päivittäiseen työhöni kuuluu asiakkaiden hankinnasta maksuun -prosessin tarkasteleminen. Selvitämme, miten meidän ratkaisuillamme saadaan paras teho irti asiakkaiden prosesseista, Pennanen kiteyttää.

Pennasen mukaan dynaamisten alennusten hyödyntäminen voi muun muassa parantaa yrityksen tulosta ja kassavirtaa. Mutta mitä dynaamiset alennukset ovat?

Dynaamiset alennukset ovat uusi toiminto, joka on integroitu Baswaren hankinnasta maksuun -toimintoihin. Ne tarjoavat uuden vaihtoehdon perinteiselle kassa-alennuseräpäivälle.

– Normaalisti laskuissa voi olla perinteinen kiinteä kassa-alennuksen eräpäivä, jolloin toimittaja on voinut laittaa alennukseksi esimerkiksi 2 %, jos lasku maksetaan 10 päivän sisällä. Tämä toimii hyvin kun pysytään aikataulussa, mutta jos maksaminen venyy 10 päivän yli, alennus menetetään kokonaan.

Dynaamiset alennusprosentit mahdollistavat liukuvan alennuksen.

Dynaamiset alennusprosentit taas mahdollistavat liukuvan alennuksen: mitä nopeammin lasku maksetaan, sitä suurempi alennusprosentti on. Jos lasku maksetaan heti, alennusprosentti voi olla vaikkapa 2 %, ja vähenee sitten liukuvasti mitä myöhemmin lasku maksetaan.

 

 

Miksi dynaamisia alennuksia kannattaa hyödyntää? Pennasen mukaan ne tarjoavat suuren joukon hyötyjä, jotka hän listasi tiiviillä pointeilla:

  • Optimoi käyttöpääoma: pitkäaikainen strategia pidentää maksuehtoja
  • Parantaa kassavirtaa ja tulosta vähentämällä kustannuksia
  • Parantaa toimittajasuhdetta: ostaja pyrkii pitkään ostovelkojen kiertoaikaan (DPO) ja se voi olla hankalaa toimittajalle.
  • Toimittajan näkökulma: kassavirran (DSO ja DPO) hallinta
  • Toimittajahallinta: kommunikointi tärkeää ostajan ja toimittajien välillä. Toimittajien mukaan saaminen on kriittistä, sillä ilman heitä ei tule hyötyä
  • Helppokäyttöisyys: Dynamic Discount-ohjelman käyttö on helppoa ja alennusten potentiaalin näkee helposti

Toimittajien kanssa kommunikointi on ensiarvoisen tärkeää, jotta dynaamisista alennuksista päästään ottamaan hyödyt irti.

– Koko homman ydin on se, miten saadaan toimittajat tulemaan tähän mukaan. Ostajilla on toimittajistaan paras käsitys ja tieto siitä, mikä tietylle toimittajakunnalle on tärkeää, mutta myös meiltä Baswarella saa apua ja neuvoa, kertoo Pennanen.

Käytännössä dynaamiset alennukset toimivat siten, että alennusohjelma luodaan Baswaren portaalin kautta. Ostaja luo kampanjan, jossa määritellään maksuaikataulu ja alennusmaksujen raja. Baswaren portaalista näkee potentiaalisen alennuksen summan, jos lasku maksetaan heti.

”Jotta saatte mahdollisimman hyvän alennuksen, on oltava nopea.”

– Yrityksellä täytyy olla kassaraja ja limiitti sille, kuinka paljon maksatte laskuja etukäteen. Sitä pääsee muuttamaan, jos eteen tuleekin tiukka kuukausi.

Dynaamisia alennuksia ei ole sidottu vain yhteen alennusprosenttiin, vaan toimittajakunnan voi lajitella eri segmentteihin, joilla on erilaiset tavoitellut alennusprosentit.

– Tämän jälkeen homma toimii kuten ennenkin: saatte laskun, hyväksytte sen, kierrätätte sen mahdollisimman nopeasti. Jotta saatte mahdollisimman hyvän alennuksen, on oltava nopea, Pennanen lopettaa.

 

Baswaren ite wiki-profiili

Baswaren verkkosivut

 

Kuvat Aki Rask