Julkaisimme elokuun alussa tuoreen listauksen Suomen suurimmista it- ja ohjelmistoyrityksistä.

Miltä näyttää maailman suurimpien ohjelmistoyritysten lista?

Talouslehti Forbes rankkaa maailman suurimmat julkiset yritykset vuosittain ilmestyvässä Global 2000 -listauksessa neljän mittarin (liikevaihto, liikevoitto, omaisuus ja markkina-arvo) mukaan. Poimimme tämän vuoden Global 2000 -listan Software & Programming -kategoriasta maailman 30 suurinta ohjelmistoyritystä alla olevaan visuaaliseen taulukkoon. Joitakin tuttuja teknologiajättiläisiä, kuten IBM, Apple ja Alphabet, on listattu Global 2000:ssa muihin kategorioihin, eivätkä ne siksi ole mukana tällä listalla.

 

 

Kärkisijan meneminen Microsoftille ei liene kenellekään yllätys. Koko Global 2000 -listan 16. olevan Microsoftin liikevaihto oli vuonna 2018 reilut 118 miljardia dollaria. 

Microsoftin yritys tunkeutua älypuhelinmarkkinoille päättyi Nokia-kauppojen jälkeen mahalaskuun, mutta viime vuosina yhtiöllä on mennyt jälleen paremmin. Forbesin mukaan Microsoft onkin markkina-arvoltaan maailman toiseksi arvokkain yritys heti Applen jälkeen. 

Mediassa uudesta kukoistuksesta on kiitelty Microsoftin toimitusjohtajaksi vuonna 2014 noussutta Satya Nadellaa, joka johti aiemmin yhtiön pilvipalveluita.

Kärkikolmikon täydentävät Oracle ja SAP, joka on myös Euroopan suurin ohjelmistovalmistaja. Neljännellä sijalla on CRM-markkinoita hallitseva Salesforce. Gartner arvioi kesäkuussa, että Salesforcen osuus CRM-markkinoista oli viime vuonna jo 19,5 prosenttia. 

Listaa dominoivat yhdysvaltalaisyritykset

SAP:in lisäksi kymmenen kärkeen mahtuu kaksi yritystä Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Kahdeksannella sijalla on intialainen tietotekniikkapalveluja ja konsultointia tarjoava HCL Technologies. Heti sen perässä yhdeksäntenä on espanjalainen Amadeus IT Group, joka vastaa matkailupalvelujen varausjärjestelmä Amadeuksen ylläpidosta ja kehittämisestä. 

Kaiken kaikkiaan muita kuin yhdysvaltalaisia yrityksiä TOP 30:ssä on kymmenen. HCL:n lisäksi aasialaisista yrityksistä on mukana vain kiinalainen Qihoo 360, joka tunnetaan kotimaansa markkinoilla virustorjuntaohjelmistoista. 

 

Edit 24.10.2019: Tarkennettu jutun lähdetietoja ja kerrottu listauksen perustuvan Forbesin Global 2000 -listan Software & Programming -kategoriaan.