Alkusyksy oli Planeetta Internetissä yrityskaupan aikaa. Syyskuun alussa yrityksen koko osakekanta myytiin ruotsalaiselle Loopia Group AB:lle

Planeetta Internetin kehitysjohtaja Jarkko Åström kertoo haastattelun aluksi, että Loopian strategiana on kansallisten maayhtiöiden vahvistaminen.

– Planeetta Internet jatkaa toimintaansa omalla nimellään sekä webtuotanto ja web hosting -agendalla. Muutimme omaa strategiaamme kesällä 2018 kokonaisvaltaisemman asiakaspalvelun suuntaan. Tarkoituksena on jatkossakin olla asiakkaidemme asiantuntijakumppani heidän päivittäisessä työssä ja tarjota hosting -palvelujen lisäksi palveluja verkkosivujen huolenpitoon, hakukoneoptimointiin ja käyttöympäristöjen skaalautuvuuteen, Åström toteaa.

Åström on ollut Planeetta Internetin palveluksessa kolmisen vuotta. Sitä ennen hän toimi 18 vuotta web hosting -palveluja tarjoavan yrityksen puikoissa, joten verkkosivujen skaalautuvuustarpeet ovat hänelle tuttuja. Usein ne tulevat sivuston omistajalle yllätyksenä ja alkavat onnistuneen mainoskampanjan jälkeen.

– Radio- tai televisiomainoksen aikana sivustolle saattaa tulla satoja tai jopa tuhansia käyttäjiä samanaikaisesti. Nykyaikaisessa ympäristössä sivusto kyllä selviää isostakin kuormituksesta, jos se on suunniteltu oikein, Åström sanoo.

Sivuston toiminnan hidastuminen tai kaatuminen on todettavissa ennakkoon tehtävän kuormitustestauksen avulla. Se auttaa hahmottamaan, kuinka monta samanaikaista käyttäjää sivusto kestää.

”Kuormitustestauksessa simuloidaan oletettu käyttäjämäärä ja määritellään ne muutokset, joita sivustoon ja palvelinympäristöön tarvitaan suuremman kävijämäärän kestämiseksi.”

Kuormitustestaukseen voi varata ajan Planeetta Internetin sivuilta löytyvällä lomakkeella. Jos asiakas ei halua viedä testausta sivuston kantokyvyn pettämiseen asti, voidaan se suorittaa myös verkkopalvelua kunnioittaen.

– Asiakkaan kanssa voidaan sopia, että testausta jatketaan kunnes sivuston vasteaika hidastuu tietylle tasolle. Tämän jälkeen tehdään johtopäätökset ja toimintasuunnitelma, Åström kertoo.

Verkkosivun tulisi latautua viidessä sekunnissa

Web hostingista käytetään myös suomenkielistä termiä webhotelli. Käytännössä kyseessä on kiintolevytilan vuokraus verkkopalvelua varten. Alalla riittää toimijoita ja halvimmat webhotellit laskuttavat palvelustaan vain muutaman euron kuukaudessa. Åström kehottaa tutustumaan hinnan lisäksi myös webhotellien vakauteen liittyviin ominaisuuksiin.

– Webhotellia valittaessa tulisi paneutua sen suorituskykyyn ja teknologiaan, jolla sivusto tuotetaan. Esimerkiksi WordPress -sivu saattaa toimia alkuun ihan mukavasti pienessäkin webhotellissa, mutta jos taustalla on muutaman gigatavun virtuaaliserveri, skaalautuvuuden kanssa voi jossain vaiheessa tulla ongelmia. 

Siksi Åström suosittelee miettimään, olisiko webhotelliin kuitenkin kannattavaa investoida muutama kymppi lisää kuussa. Hänen mukaan skaalautuvuuteen panostetut rahat maksavat itsensä todennäköisesti takaisin, sillä hyvin toimivat verkkosivut lisäävät myyntiä.

– Sivuston laaja näkyvyys esimerkiksi mainoskampajan seurauksena tarkoittaa luonnollisesti uusia asiakastapaamisia ja kauppoja.

Åström toteaa, että liian hitaasti latautuva sivusto herättää käyttäjässä epävarmuutta. Verkkosivun toimivuus on suoraan yhteydessä käyttäjän luottamukseen sivustolla myytäviä palveluja tai tuotteita kohtaan.

Jos sivusto latautuu liian hitaasti, asiakas alkaa epäillä yrityksen yhteistyökykyä ja käyttää rahansa luultavasti muualla”

Hän heittää kokemukseen perustuvan arvion siitä, että sivuston tulisi latautua viidessä sekunnissa. Sen ylittävät latausajat vaikuttavat käyttäjäkokemukseen negatiivisesti. Myös Googlen algoritmi nostaa hakutulosten kärkeen nopeasti latautuvat sivut.

– Jos sivusto latautuu liian hitaasti, asiakas alkaa epäillä yrityksen yhteistyökykyä ja käyttää rahansa luultavasti muualla. Hyvä käyttäjäkokemus puolestaan vahvistaa asiakkaan halua tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa.

Käyttäjäkokemus paranee sivuston hajauttamisella

Latausaikoihin voi vaikuttaa jo sivuston suunnittelu- ja toteutusvaiheessa optimoimalla kuvakoot ja tekemällä responsiivista koodia. 

Käyttäjäkokemuksen parantamiseksi Planeetta Internet tarjoaa myös Kubernetes -ympäristön asiantuntemusta. Åström kertoo, että sivuston skaalautuvuutta voidaan parantaa esimerkiksi hajauttamalla sivuston koodi, kuvat ja tietokanta useammalle eri palvelimille.

 

Jarkko Åströmin työpöytää koristaa Planeetta Internetin vuoden työntekijälle kuuluva pokaali.


– Käytettävään ratkaisuun voi liittyä myös sivuston välimuistin käyttötapa eri palvelimilla tai pilvipohjaiset relaatiotietokantaratkaisut, joissa tietokannat on hajautettu useammalle palvelimelle. CloudFront- ja CloudFlare -ympäristöillä voidaan puolestaan hajauttaa sivuston kävijäpiikki, hän lisää.

Planeetta Internetillä on oma konesali Helsingissä, mutta myös Kubernetes -palvelut hankitaan useimmiten Euroopan sisältä.

– GDPR -syistä lähes kaikki palvelumme hallinnoidaan Euroopassa. Pilvipalveluja on mahdollista hankkia myös Suomesta tai Ruotsista, jos asiakkaalla on esimerkiksi tiukkoja tietoturvaan liittyviä vaatimuksia.

Åström kertoo, että Planeetta Internetillä huolenpitoon liitettyjen verkkosivujen kuukausihinnat alkavat 60 eurosta. Muutamalla sadalla eurolla kuukaudessa saa jo varmuuden siitä, ettei sivusto kaadu onnistuneimmankaan mainoskampanjan aikana.

– Sillä hinnalla sivustonsa saa skaalautuvaan Kubernetes -ympäristöön ja sen kantokykyä voidaan kasvattaa rajattomasti.

Kysymme haastattelun loppuun, mistä Åströmin huonetta koristava pokaali on ansaittu. Käy ilmi, että hänet on valittu viime vuoden lopulla Planeetta Internetin vuoden työntekijäksi. 

Åström kertoo, että kollegoilta saatu tunnustus lämmittää esimiesasemassa toimivan mieltä, eikä palkinnon menettäminen seuraavassa äänestyksessä pelota. Itse asiassa hän uskoo, että tittelin siirtyminen seuraavalle osoittaa, että yrityksessä kaikki laittavat itsensä likoon parempien tulosten puolesta.

– Ajattelen palkinnon osoituksena hyvin tehdystä työstä. Jos joku lunastaa sen minulta pois, se tarkoittaa, että asioita on tehty vielä paremmin ja silloin firma on oikealla tiellä.

 

Planeetta Internetin Ite wiki -profiili

Planeetta Internetin kotisivut