Syyskuussa ehdittiin jo hetki riemuita kvanttivallankumouksen seuraavasta askeleesta, kun Google ilmoitti rakentaneensa kvanttitietokoneen, jolla monimutkaisten laskutoimitusten ratkaiseminen onnistuu salamannopeasti.

Aikaansannosta epäili julkisesti esimerkiksi IBM:n tutkimusjohtaja Dario Gil ja lopulta Googlen tutkimusraportin julkistanut Nasa poisti sen verkkosivuiltaan.

Kvanttivallankumousta odotellassa teknologiaan voi käydä tutustumassa Espoon Otaniemessä viime viikolla avautuneessa näyttelyssä.

Quantum Explorations -näyttelyn tarkoituksena on konkreettisten esimerkkien kautta antaa kuva kvanttiteknologian nykytilasta ja tutkimuksesta sekä avata keskeisiä kvanttifysiikan käsitteitä.

”Quantum Explorations pyrkii lisäämään kiinnostusta kvanttiteknologiaa ja sen sovelluksia kohtaan ja luomaan pelillisyyden ja tarinallisuuden avulla visuaalisesti mieleenpainuvan näyttelykokemuksen”, näyttelykoordinaattori Noora Heiskanen sanoo VTT:n tiedotteessa.

Quantum Explorations pyrkii lisäämään kiinnostusta kvanttiteknologiaa ja sen sovelluksia kohtaan”

Näyttelykävijä tutustuu tutkijoiden työhön ja kvanttiteknologiaan muun muassa pelien, videoiden ja taideteosten kautta. Quantum Garden -teoksen ennustetaan nousevan yhdeksi näyttelyn vetonauloista. Siinä pelaaja pyrkii ennustamaan, mihin tilaan teoksen simuloima kvanttikulku päätyy vuorovaikuttamalla yhdessä teoksen kanssa.

Tutkijat uskovat, että pelillisyys auttaa ihmisiä ymmärtämään, mistä uusissa ja toisinaan myös pelottavilta vaikuttavissa teknologioissa on kyse. 

”Peleillä ja pelitaiteella on paljon annettavaa teknologioiden kehittämisessä. Uudet asiat eivät vaikuta niin pelottavilta ja jäykiltä, kun pääsee itse osalliseksi kehitysketjua. Peleissä ja pelitaiteessa voidaan tehdä myös paljon luovia ratkaisuja, jotka avaavat tutkijoidenkin ajatuksia”, Aalto-yliopiston tutkijatohtori Annakaisa Kultima toteaa.

Quantum Explorations – näyttely on avoinna 15. marraskuuta asti. Voit tarkistaa kaikenikäisille sopivan näyttelyn aukioloajat täältä

 

Kansikuva Quantum Garden -teoksesta: Annakaisa Kultima / Aalto-yliopisto