Kuva Heikki Saarinen

IS Digitoday uutisoi, että VR on ottanut käyttöön tamperelaisen ohjelmoija Tuomas Salon vapaa-ajallaan kehittämän lisäosan, joka mahdollistaa junalippujen paikkavarauksen ilman Flashin käyttöä.

Haavoittuvuuksistaan tunnettu Adobe Flash on vanhentunutta tekniikkaa, josta luopumista suosittelee muun muassa sen oma valmistaja. Adobe on lopettamassa Flash Playerin jakamisen ja kehittämisen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Haavoittuvuuksistaan tunnettu Adobe Flash on vanhentunutta tekniikkaa, josta luopumista suosittelee muun muassa sen oma valmistaja.

VR ei ole vielä onnistunut omin voimin pääsemään Flashista eroon lippukaupassaan, ja yritystä on arvosteltu sen käytöstä jo vuosia. Lipun ostaminen on onnistunut ilman Flashia, mutta paikan valitakseen käyttäjän on ollut pakko käyttää Flashia.

Tuomas Salo kehitti huvin vuoksi ratkaisun paikanvaraukseen ilman Flashia ja julkaisi sen Githubissa. Salon kehittämä koodi otettiin käyttöön VR:n lippukaupassa VR:n aloitteesta.

“Heillä on ollut pitkään meneillään verkkosivujen uudistusprojekti, ja arvelen, että se vähän venähti. Sitten he katsoivat, että ehkä tästä voisi olla iloa lyhyellä aikavälillä”, kertoo Salo IS:n haastattelussa.

Koodari kertoo kuluttaneensa ratkaisun kehittämiseen aikaa usean viikon työtuntien edestä.

Salon ratkaisu poistaa Flashin ja näyttää yhden vaunun sijasta koko junan paikkatilanteen. Ratkaisusta huolimatta Flashia tarvitaan edelleen Internet Explorer-selaimessa, useampien matkustajien paikkavaraukseen tai Pietarin matkoihin.

VR palkitsi Salon lippupaketilla Lappiin ja lahjoituksella Greenpeacen ilmastotyöhön, joka oli kehittäjän oma toive.