Jos haluat päästä sisään nuorten skeneen, Tubecon on oikea tapahtuma sinulle. Kaksi isoa trendiä nousee pinnalle kun vierailee lasten ja nuorten kansoittamassa tapahtumassa Messukeskuksessa.

Ne koskettavat ja muuttavat sellaisia populaarikulttuurin kivijalkoja kuin televisiota ja urheilua. 

Ensimmäinen on Tubecon -nimen mukaisesti tubettaminen. Suomalaiset tubetähdet keräävät videoilleen satoja tuhansia katselukertoja ja Roni Bäckin ja Paqpan tapaiset videoartistit yltävät ilmaisella sisällöllään katsojalukemiin, joista moni Yleisradion ohjelmatuotanto voi vain uneksia. 

Toinen on videopelaaminen, jonka evoluutio on johtanut raskailta näytöiltä myös mobiililaitteille jokaisen taskuun. 

Miksi tubettajat ovat niin mielenkiintoisia? 

”Se on niinku ajankulua, mieti niinku Netflix. Kun mä tuun kotiin, mä teen ensin läksyt. Sitten mä voin joko pelata tai katsoa Youtubee”, Tubecon-vieras Miska, 9 vuotta, kiteyttää. 

Mikä tekee tubetus-videoista niin mielenkiintoisia?

”Videoita on montaa tyyppiä, pelivideot, vloggaaminen, musiikkivideot ja haasteet. Jos sä lähdet vaikka Japaniin, niin voit tehdä joka päivästä videon. Youtubeen ei kyllästy koskaan, sinne tulee tuhat updatea päivässä”, hän opastaa. 

”Youtubeen ei kyllästy koskaan, sinne tulee tuhat updatea päivässä”

Toista kertaa peräkkäin Tubeconiin osallistunut nuori mies piti tapahtumaa onnistuneena.

”Sun pitää nähdä Tubettajat livenä että ymmärrät mistä on kyse, Miska linjaa. 

Miskan kaveri Noa, 8 vuotta, piti Tubeconin parhaana puolena sen monipuolisuutta. 

”Parasta on se, että täällä on kaikkea muutakin kuin tubettajia, kuten pelaamista”, Elisan mobiilipelipisteellä viihtynyt nuori mies kertoi. 

Pojat arvostivat myös ilmaisia tarjoiluja, kuten Partiolaisten ständillä hyvän työn tekijöille jaettuja irtokarkkeja. 

Tixtuu vastaamassa Ylen tubettajien haasteeseen. Osa tubettajista on niin nuoria, että heidän taustaltaan löytynee kunnianhimoisia vanhempia.

Tubettaminen vaatii uniikkiutta ja pyyteettömyyttä

Menestyneet tubettajat painottavat pyyteettömyyttä ja omaa tyyliä, jos seuraajakunnan haluaa kasvavan. 

”Älä aloita Youtube-videoiden tekemistä rahan tai maineen takia. Se ei vie pitkälle, sillä videoiden tekemiseen tarvitsee sen oikean palon. Ole juuri sitä, mitä olet. Ihmiset tykkäävät katsoa videoita, joista huokuu itsevarmuus ja aitous”, 251.000 seuraajan Pinkku Pinsku sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Älä aloita Youtube-videoiden tekemistä rahan tai maineen takia”

Myös tuurilla on sormensa pelissä siinä, kenen videot lähtevät leviämään. Kun status on kertaalleen saavutettu, tunnettuus kertautuu seuraavilla videoilla. 

”Kompastuskivenä aloittelevalla tubettajalla on yleensä luulo siitä, että seuraajia ja näyttökertoja alkaa tulla automaattisesti ja paljon – ja että tubettamisella alkaisi heti tienata. Myös toisten suoraa kopioimista tulisi välttää”, Selviytyjät Suomesta tuttu Miska Haakana kommentoi Hesarille.

Miska Haakana villitsi lavalla Tubeconin yleisöä. Haakanan esiintyminen oli hauskaa, improvisoitua ja vähän sekavaa, ihan niin kuin aidoilla tubevideoillakin.

 

Koostin tämän artikkelin loppuun joidenkin mainittujen tubettajien videoita ja sanoisin, että tubettajat ovat todella idearikkaita. He ymmärtävät hyvin mitä kansa janoaa – kukapa ei haluaisi tietää, miten Tinderin ensikokeilu sujuu, miltä voltti Uimastadionin kympistä pellen kanssa halaten näyttää (pakollinen Youtube-mainos ennen hyppyä), tai miltä kesän uutuusjäätelöt maistuvat.

Tubeconin lauantainen tubeakatemia tarjosi ammattilaisten oppitunteja tuleville tubettajille. Tubecon olikin järjestäjien mukaan loppuunmyyty lauantaille, tämä juttu ja kuvat ovat perjantailta.

Tubecon tarjosi mahdollisuuden päästä tapaamaan tubettajia Meet & greet sessioissa, mutta kun yritimme kertaalleen päästä tapaamaan tähtiä in person, useiden kymmenien metrien jono ei tuntunut liikkuvan lainkaan ja luovuimme leikistä.

Yhteisselfiet jäivät siis tällä kertaa ottamatta.

Esports-ammattilaisuus vaatii kovaa kanttia

Myös videopelaaminen oli Tubeconissa vahvasti esillä. Nelihenkiset joukkueet kamppailivat peliareenalla Counter Striken Suomen mestaruudesta perjantaina välierässä ja lauantain finaalissa. 

Esports-ammattilaisuus vaatii valtavia treenimääriä, helposti kuudesta kahdeksaan tuntiin päivässä.

”Lajin huipulle ei pääse pelkällä kovalla työllä, vaan parhaat pelaajat ovat harvinaisia lahjakkuuksia joilla on esimerkiksi salamannopeat refleksit”, lajia tunteva Tubecon vieras Aki kertoi tapahtumassa. 

Helsinki Redsin Counter Strike joukkue keskittyneenä. Tässä vaiheessa Reds kulki vielä vakuuttavassa 6-1 johdossa.

 

Vaikka Counter Strikeä, Apex Legendsiä ja Fortnitea pelataan ennen kaikkea konsoleilla ja tietokoneilla, moni nouseva videopeli leviää nimenomaan mobiilialustoilla. Samaan aikaan kun ammattimaiset teinit kurittavat toisiaan muun muassa erilaisissa räiskintäpeleissä, muu maailma voi seurata streamia reaaliajassa ja lyödä vetoa voittajasta. 

SJ Gaming voitti Tubeconin nelijoukkueisen Suomenmestaruus-turnauksen ja pääsee edustamaan Suomea Hartwall-areenalla syyskuussa järjestettävään suurturnaukseen. 

Tunnettujen tubettajien videoita

 

 

Johannes Puro

 

Linkkejä muihin kirjoituksiin ja sivustoihin