Talouslehti Forbes julkaisi toukokuussa vuosittaisen Forbes Global 2000-listauksensa, jossa on rankattuna maailman suurimmat julkiset yritykset. Forbes listaa yritykset yhdistämällä neljä mittaria: liikevaihdon, liikevoiton, omaisuuden ja markkina-arvon. 

Tänä vuonna listalle mahtui 184 teknologiayritystä. Niiden keskinäisen vertailun ykkönen oli jo neljättä kertaa peräkkäin Apple, joka oli koko Global 2000 -listan kuudes.

Tässä ovat 10 maailman suurinta teknologiayritystä Forbesin artikkelin mukaan.

1. Apple, liikevaihto 262 miljardia dollaria

Apple on tahkonnut rahaa iPhonella vuodesta 2007 lähtien. Huhti-kesäkuussa puhelimien osuus yrityksen liikevaihdosta oli kuitenkin vain 48 prosenttia.

 

Teknologiajätin toisen vuosineljänneksen tulos jäi tänä vuonna 13 prosenttia edellisvuodesta. Apple on perinteisesti tahkonnut rahaa iPhonella, mutta nyt puhelimien osuus liikevaihdosta tippui 48 prosenttiin. Sen sijaan palvelubisnes kukoistaa ja yritys teki huhti-kesäkuussa sen osalta ennätystuloksen. Applen suoratoistopalvelu, Apple TV+, avautuu käyttäjille tänä syksynä.

2. Samsung Electronics, liikevaihto 221,5 miljardia dollaria

Samsung julkisti Galaxy S10 -puhelimensa viime helmikuussa.

 

Älypuhelimien myynnin alamäki on näkynyt myös Samsungin viime aikojen tuloksessa. Heinäkuun alussa se julkaisi sijoittajilleen ohjeistuksen, jossa uumoiltiin yrityksen tuloksen tippuvan tämän vuoden toisella neljänneksellä jopa 56 prosenttia viime vuodesta. Samsungin kenties tunnetuin tuoteperhe ovat Galaxy-älypuhelimet ja taulutietokoneet.

3. Microsoft, liikevaihto 118,2 miljardia dollaria

Satya Nadella nimitettiin Microsoftin toimitusjohtajaksi vuonna 2014.

 

Listan kolmantena oleva Microsoft pääsi heinäkuussa raportoimaan odotuksia paremmasta toisen neljänneksen tuloksesta. Windows-käyttöjärjestelmästään tuttu yritys on viime vuosina panostanut pilvipalveluiden tarjontaan. Azuresta saatava liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa vuoden takaiseen verrattuna 64 prosenttia.

4. Alphabet, liikevaihto 137 miljardia dollaria

Alphabet hallinnoi muun muassa Googlea. Sen perustajat ovat Googlenkin perustaneet Larry Page ja Sergei Brin.

 

Vuonna 2015 perustettu Alphabet hallinnoi Googlen ohella lukuisia muitakin yrityksiä. Konserniin kuuluvat esimerkiksi rakennusten älyjärjestelmiä kehittävä Nest Labs, bioteknologiayhtiö Verily ja kaupunkiympäristöihin teknologiaa tuova Sidewalk Labs.

5. Intel, liikevaihto 70,8 miljardia dollaria

Intelin pahin kilpailija prosessorimarkkinoilla on AMD.

 

Intelin osuus globaaleista prosessorimarkkinoista oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä vajaat 71 prosenttia. PC-markkinoilla vahvasti toimiva yritys lähti kunnolla mukaan robottiautobisnekseen vuonna 2017 ostaessaan autoihin älyjärjestelmiä valmistavan Mobileyen yli 15 miljardilla dollarilla.

6. IBM, liikevaihto 78,7 miljardia dollaria

IBM on pyrkinyt vahvistamaan asemiaan pilvipalvelumarkkinoilla. Sillä on yli 60 datakeskusta ympäri maailmaa.

 

International Business Machines Corporation tunnetaan alkuperäisestä IBM PC-tuotesarjastaan. Viime vuosina yritys on pyrkinyt vahvistamaan asemiaan myös pilvipalvelumarkkinoilla. Lokakuussa 2018 IBM ilmoitti ostavansa ohjelmistoyritys Red Hatin 34 miljardin dollarin jättikaupassa. Kauppa saatiin päätökseen heinäkuussa.

7. Facebook, liikevaihto 55,8 miljardia dollaria

Viime vuosien skandaaleista huolimatta Facebookin käyttäjämäärä jatkaa kasvuaan.

 

Sosiaalisen median jättiläinen ei juuri esittelyjä kaipaa. Vuonna 2004 perustettu Facebook on toimintansa aikana ostanut jo kymmeniä yrityksiä. Viime vuosien tietosuojaan ja -turvaan liittyvät skandaalit eivät näytä vähentäneen Facebookin suosiota. Kesäkuussa Facebookilla oli 2,4 miljardia aktiivista käyttäjää kuukaudessa, mikä oli 8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

8. Cisco Systems, liikevaihto 50,8 miljardia dollaria

Ciscon tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi ASA-tietoturvalaitteet.

 

Verkkolaitteita valmistavan Ciscon markkinaosuus reitittimistä ja kytkimistä oli viime vuoden lopulla 51 prosenttia. Valtaosa Ciscon reitittimistä käyttää Cisco IOS-käyttöjärjestelmää. ICT-alan ammattilaisille Cisco tarjoaa joukon verkkoteknologia-sertifikaatteja. Opiskelijat voivat puolestaan suorittaa erilaisia kursseja Cisco Networking Academyn kautta.

9. Tencent Holdings, liikevaihto 47,2 miljardia dollaria

Tencent omistaa muun muassa League of Legendsin kehittäneen peliyhtiö Riot Gamesin.

 

Aasialaisista yrityksistä kymmenen kärkeen mahtuu myös kiinalainen Tencent Holdings, jonka tytäryhtiöt toimivat muun muassa verkkopalveluiden ja tekoälyn parissa. Tencent on panostanut myös peliteollisuuteen ja siihen kuuluva Tencent Games onkin usein listattu maailman johtavaksi peliyhtiöksi.

10. Oracle, liikevaihto 39,6 miljardia dollaria

Larry Ellison on yksi Oraclen perustajista.

 

Maailman suurimpien ohjelmistoyhtiöiden joukkoon kuuluvan Oraclen tuoteportfolio kattaa Oracle Database- ja MySQL-tietokantaohjelmistojen lisäksi esimerkiksi asiakkuudenhallinnan ja toiminnanohjauksen ohjelmistoja.

 

 

Lähteet: Forbes, Business Insider, YLE, Arvopaperi, Talouselämä, Tekniikka & Talous