Suomen huutava koodaripula on ollut viime vuosina säännöllisesti otsikoissa. Joidenkin arvioiden mukaan maahamme tarvittaisiin yli 10.000 ohjelmistokehittäjää lisää. Erityisen haastavaa rekrytointi on monille kasvuyrityksille, kun budjetti on rajallinen ja tekijöiltä tarvitaan tiettyä joustavuutta.

Midealab on lähtenyt ratkaisemaan ongelmaa erityisesti startupeja houkuttelevalla toimintamallilla. Se etsii Ukrainasta asiakkaalleen sopivia koodareita ja huolehtii yhteistyön toimivuudesta.

Haastattelemme yrityksen perustajajäsentä, Juho Orasta, joka avaa yrityksensä toimintamallia ja ohjelmistokehittäjien rekrytointiprosessia Ukrainassa. 

– Perustin Midealabin neljä vuotta sitten yhdessä Niko Porkan ja Henry Nilertin kanssa. Olimme kaikki työskennelleet pitkään startupien parissa ja halusimme rakentaa studion, joka mahdollistaa uusien startupien toteuttamisen parhaalla mahdollisella tavalla. 

Aiemmissa projekteissa ongelmaksi oli muodostunut hyvien koodarien löytäminen ja tähän Oranen kavereineen halusi löytää parhaan mahdollisen ratkaisun.

”Rakensimme useamman startupin siten, että bisnestiimi istui Suomessa ja koodarit Ukrainassa.”

– Lähdimme silloin ennakkoluulottomasti etsimään tekijöitä markkinoilta, joissa on paljon osaavia ohjelmistokehittäjiä ja vakuutuimme Ukrainasta. Siellä koodareiden osaaminen on huippuluokkaa ja kustannustaso selkeästi Suomea matalampi. Lopulta rakensimme useamman startupin siten, että bisnestiimi istui Suomessa ja koodarit Ukrainassa, Oranen kertoo Midealabin synnystä.

 

Juho Oranen

 

Toimintamallilla saivat alkunsa esimerkiksi pienyritysten markkinointia helpottamaan rakennettu mobiilityökalu Shuut, useiden Suomen kaupunkien käyttämä osallistamisalusta Future Dialog ja deittisovellus Klip.

– Omat startupimme osoittivat toimintamallin toimivuuden ja vakuutuimme myös itse siitä, että ohjelmistoalalla ei ole esteitä etätyön tekemiselle, Oranen toteaa. 

Midealabin perustajat törmäsivätkin heti alkuajoista lähtien moniin suomalaisiin startupeihin, jotka kaipasivat ja kyselivät heiltä lisäkäsiä koodaustyöhön. 

Aluksi Orasen joukot sanoivat kysyjille ei. Vuoden 2018 alkupuolella miesten kädet alkoivat kuitenkin vapautua, kun muun muassa deittisovellus Klip myytiin pääomasijoittajalle ja muihin yrityksiin saatiin osaavat vetäjät. Silloin Midealab lähti tarjoamaan rakentamaansa toimintamallia koodareita tarvitseville yrityksille.

Kustannukset ja kehittäjien nopea saatavuus houkuttelevat 

Midealabin tyypillinen asiakas on suomalainen startupyritys, jolla on jo omaa tiimiä Suomessa ja sen vahvistamiseksi kaivataan lisää ohjelmistokehittäjiä. 

– Usein Suomesta ei joko löydy sopivaa osaajaa tai sellaisen palkkaamisesta syntyvä kustannus olisi liian suuri, Oranen sanoo.

Ukrainassa on paljon kovatasoisia koodareita ja hyvin spesifiäkin osaamista. Esimerkiksi Full Stack ja mobiili- ja pelikehittäjiä on maassa paljon. Myös VR/AR -osaamista löytyy ja Oranen kertoo Midealabin rekrynneen viime aikoina useampia sen puolen osaajia. 

 

Midealab on luottanut yrityksen alkuajoista lähtien ukrainalaisiin koodareihin. Juho Orasen mukaan maassa on paljon esimerkiksi Full Stack -osaajia, mobiili- ja pelikehittäjiä sekä VR/AR-osaamista

 

Hän painottaa, että kaikki henkilövalinnat tehdään huolella, eikä vaakakupissa paina vain tekninen osaaminen. Startupit ovat Midealabille mielekkäitä asiakkaita, sillä yrityksen perustajat ymmärtävät parhaiten juuri startup-maailmaa ja tiimien rakentamista. 

Myös palkattavien koodareiden on innostuttava kasvuyrityksessä työskentelystä.

– Panostamme siihen, että löydämme asiakkaan projektista aidosti kiinnostuneen tekijän, joka haluaa olla osa juuri kyseistä startupia. Emme edes etsi ihmisiä, jotka haluavat työskennellä kellokortin kanssa yhdeksästä viiteen. Kaikki koodarimme myös työskentelevät sujuvasti englannin kielellä, Oranen vakuuttaa.

Panostamme siihen, että löydämme asiakkaan projektista aidosti kiinnostuneen tekijän, joka haluaa olla osa juuri kyseistä startupia.”

Midealabin asiakasyritys pääsee aina myös vaikuttamaan palkattavan koodarin kuukausiansioon ja kaikki kustannukset tuodaan läpinäkyvästi esille.

– Palkkataso on Ukrainassa selkeästi matalampi kuin Suomessa ja vaihtelee luonnollisesti osaajan kokemuksen mukaan. Kokeneen ohjelmistokehittäjän palkka voi olla esimerkiksi 2500 euroa, jonka lisäksi asiakkaamme maksavat meille kiinteän 1200 euroa kuukaudessa, joka sisältää palkan sivukulut, HR-palvelut ja toimistotilat Ukrainassa ja kaiken muun.

Työkulttuuri ei eroa suomalaisesta

Midealabin Ukrainan toimisto sijaitsee Lvivissä, jossa yrityksen  perustajat ja asiakkaatkin ovat paljon paikalla. Vuosien saatossa Midealab on rekrytoinut lähes 100 kehittäjää eri tiimeille ja yritys tunnetaankin Lvivissä houkuttelevana työpaikkana. 

 

Midealabin Ukrainan toimisto sijaitsee Lvivissä

 

Orasen mukaan Ukrainan ja Suomen välillä ei ole suuria eroja työkulttuurissa. 

– Joskus haasteeksi muodostuu kommunikaation rakentaminen siten, että koko tiimi tuntee kuuluvansa samaan porukkaan. Kun tiimikaveria ei näe joka päivä kasvokkain, ei synny esimerkiksi sanatonta kommunikaatiota. Meillä on onneksi paljon kokemusta siitä, miten etätyöskentely saadaan sujumaan ja autamme asiakkaitamme tällä saralla, joten ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole syntynyt.

 

Midealabilla on panostettu myös työympäristön viihtyvyyteen.

 

Midealabin asiakkaissa on paljon yrityksiä, joiden tiimien jäsenet työskentelevät muutoinkin jo eri kaupungeissa. Oranen uskoo, että se auttaa monia sopeutumaan ajatukseen toisessa maassa koodaavasta työkaverista.

– Toki ymmärrämme, ettei kehitystyön kaikkia osa-alueita haluta tehdä etänä istuvan tiimin kanssa. Samaan hengenvetoon ohjelmistoalan töissä on paljon sellaisia tehtäviä, joissa ei ole väliä sillä, istuuko kollega pöydän toisella puolella vai reilun 1000 kilometrin päässä.

Koska koodarin palkkaaminen esimerkiksi vuodeksi saattaa olla aloittelevalle yritykselle riski, Midealab ei vaadi asiakkailta pitkiä sitoumuksia.

– Startupeilla asiat voivat muuttua nopeasti. Meillä ei ole sitovia vuosisopimuksia, mikä on monelle asiakkaallemme tärkeä asia. Ehtomme ovat joustavat ja irtisanomisajat lyhyet, Oranen päättää.

 

Midealabin Ite wiki -profiili

Midealabin kotisivut