Tiedolla johtamisen kulttuuri on rantautumassa ryminällä osaksi suomalaisyrityksiä. Päivittäin syntyvästä uudesta datasta pitäisi tehdä johtopäätöksiä mahdollisimman nopeasti, jolloin monen mielessä saattaa pyöriä vaihtoehdon etsiminen raportoinnissa edelleen yleiselle Excelille.

Pilvipohjainen Dear Lucy pyrkii uudistamaan raportointia tuomalla yrityksen avainluvut koko organisaation saataville reaaliaikaisissa dashboardeissa. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Taina Sipilä kamppaili aiemmin itsekin raportoinnin haasteiden kanssa. 

Sipilä kertoo perustaneensa ensimmäisen yrityksensä, HR-järjestelmiä pilvipalveluna tuottavan Sympan, veljensä kanssa vuonna 2005. Sen toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä hän teki havaintoja, joiden pohjalta Dear Lucy lopulta syntyi.

– Sympassa huomasin, että tiedon piti olla kaikkien saatavilla. Exceliin kerättiin jatkuvasti dataa liiketoiminnan mittareista suhteessa tavoitteisiin. Toimitusjohtajan tavoitteena oli viestiä niistä henkilöstölle, sijoittajille ja hallitukselle mahdollisimman läpinäkyvästi. Silloisista BI-ohjelmistoista löytyi kuitenkin pitkä lista huonoja puolia. Dear Lucy sai alkunsa omasta tarpeestamme jakaa dataa reaaliajassa ja bisneskriittisesti.

 

Dear Lucysta on tehty mahdollisimman helppokäyttöinen ja intuitiivinen.

 

Sipilä ei haluakaan puhua Dear Lucysta varsinaisena Business Intelligence-alustana. 

– Ajattelen BI-työkalujen soveltuvan analyytikoille datan penkomiseen, eikä niinkään sen reaaliaikaiseen jakamiseen. Ei hallituksen puheenjohtaja ehdi kaivella valtavia datamassoja, vaan haluaa nopeasti nähdä, vaikka omasta puhelimestaan, eteneekö myynti tavoitteen mukaan. Dear Lucy tuo reaaliaikaisen näkymän yrityksen tilanteeseen, jolloin ennakointi ja päätöksenteko paranee ja nopeutuu. Monilla aloilla asiat tapahtuvat niin nopeasti, että datan on oltava aidosti reaaliaikaista, eivätkä viikon vanhat excelit enää riitä.

Tärkeimmät raportit helposti käyttöön

Sipilä kertoo, että monessa yrityksessä datalla johtamisen haasteeksi muodostuu se, ettei henkilöstö löydä tärkeimpiä raportteja helposti. 

– Monet raportointiratkaisut ovat niin monimutkaisia, ettei niistä erotu olennainen tai niitä tulkitaan väärin. Niiden tarjoama näkymä ennusteeseen ei ole riittävä ja uskon, että monissa hallituksissa tehdään päätöksiä väärin perustein. Moderneissa kasvuyrityksissä hallitusten jäsenten tulisi vaatia parempaa raportointia työnsä tueksi.

“Moderneissa kasvuyrityksissä hallitusten jäsenten tulisi vaatia parempaa raportointia työnsä tueksi.”

Dear Lucysta on tehty mahdollisimman helppokäyttöinen ja intuitiivinen. Paljon palautetta on tullut myös sen kauniista ulkoasusta. Reaaliaikaisen raportoinnin voi ottaa käyttöön toiminto kerrallaan. 

 

Dear Lucyn dashboardit saa näkymään myös mobiililaitteilla.

 

– Dear Lucyn dashboardeissa voidaan esittää myynnin, tuotannon ja talouden datan lisäksi esimerkiksi markkinoinnin, henkilöstöhallinnon tai tuotekehityksen lukuja. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana ja riippuu yrityksestä, mitä kaikkea palvelulla halutaan saavuttaa, Sipilä sanoo.  

“Vain mielikuvitus on rajana”

Dear Lucy siis kokoaa valmiiseen dashboard-malliin eri järjestelmien oleellisimman datan. Integraatio onnistuu esimerkiksi Salesforcen, Pipedriven, HubSpotin, Visma Severan, Netvisorin ja Microsoft Dynamicsin kanssa. Markkinoinnin dataa saadaan näkyviin muun muassa Google Analyticsista, Facebookista ja Twitteristä.

– Meillä on valmiita integraatioita eri järjestelmiin ja parhaimmillaan dashboardit saa käyttöön 30 sekunnissa. Tarjoamamme integraatiot ovat  suomalaiselle asiakkaalle spesiaaleja yhdistelmiä, koska mukana on myös kotimaista softaa. Maailmalta löytyvissä tuotteissa ei ole connectoreita suomalaisiin järjestelmiin, Sipilä toteaa.

Kasvua haetaan kansainvälisistä ekosysteemeistä

Dear Lucylla on käyttäjiä jo yli 20 maassa. Sen asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa F-Secure, Forex Bank, Fondia, Relex, AvausMarketing ja Valamis.  Yhteistyökumppaneita Suomessa ovat muun muassa Visma Solutions, Sympa ja HubSpot-digitoimisto Kaks.io.

 

Taina Sipilä kertoo, että tällä hetkellä Dear Lucyssa panostetaan lujaa myös kansainvälisen online-myynnin kehittämiseen.

 

Sipilän mukaan yrityksen kasvunäkymät ovat hyvät. Tällä hetkellä Dear Lucyssa panostetaan lujaa myös kansainvälisen online-myynnin kehittämiseen.

– Tuote on saatavilla verkossa, josta sen voi ottaa riskittömästi käyttöön ilmaisen kokeilujakson avulla. Sen jälkeen minimiveloitus on 49 euroa kuukaudessa. Hinta kasvaa käyttäjien määrän lisääntyessä, mutta siinä vaiheessa Dear Lucyn hyötykin on varmasti jo havaittu, Sipilä kertoo.

Lopuksi hän lähettää terveisensä yritysjohtajille ja hallitusten jäsenille.

– Reaaliaikaisessa datassa ei ole mukana raportin tekijän henkilökohtaisia intressejä. Siitä näkee peruutuspeilin lisäksi myös ennusteen. On helppo havaita, ollaanko myyntitavoitteet saavuttamassa ja asioiden toimimattomuuteen pystytään reagoimaan välittömästi. Dear Lucyn dashboardit auttavat yrityksiä pistämään paukkuja sinne, mikä todella toimii.

 

Dear Lucyn Ite wiki -profiili

Dear Lucyn kotisivut