Asiakkaiden siirtyminen verkkoon on mullistanut markkinoinnin. Siksi yritysten kilpailu siitä, kuka saa nostettua verkkosivunsa Googlen orgaanisten hakutulosten ykköspaikalle, kiihtyy.

Digitaalista markkinointia asiakkailleen toteuttavan digitoimisto SEOSEON Samuli Mäkelä sanoo, että jokaisen yrityksen tulisi pysähtyä pohtimaan Googlen merkitystä omalle liiketoiminnalleen.

Mäkelä avasi meille Google-hakukoneoptimoinnin perusteita ja tärkeimpiä vinkkejä vuonna 2019.

– Jossakin ostoputken vaiheessa asiakas etsii hakukoneen avulla tietoa tuotteesta tai palvelusta ja tekee vertailua eri yritysten välillä. Vaikka Google ei korvaa muita markkinointikanavia, usein viimeinen klikki ennen ostopäätöstä tulee sieltä. Jos yrityksesi ei löydy hakutuloksista, menetät bisnesmahdollisuuksia. Siksi Googleoptimointi koskettaa jokaista toimialaa.

Hakukoneoptimoinnin perusteet ovat pysyneet pitkään ennallaan, mutta Googlen algoritmien jatkuvat muutokset ja digitaalisten alustojen ja viestinnän kehittyminen takaavat sen, että digimarkkinoijan on opittava jatkuvasti uutta. Markkinoijan tärkeimmän aktiviteetin eli Googleoptimoinnin isot linjat pysyvät, mutta samalla uusia vivahteita tulee jatkuvasti lisää.

Lyhykäisyydessään hakukoneoptimoinnin eli SEO:n tarkoitus on eri toimenpiteillä, kuten oikeanlaisia sisältöjä julkaisemalla, parantaa verkkosivujen näkyvyyttä hakutuloksissa.

 

SEOSEON pyöritämä tietosivusto Googleoptimointi.com tarjoaa faktoja hakukoneoptimoinnin tärkeydestä.

 

Miten siis saada oma yritys näkymään Googlessa paremmin? Ensimmäisenä Mäkelä tarttuu linkkeihin.

Google mittaa verkkosivun luotettavuutta linkeillä

Googlen alkuperäinen algoritmi perustui pitkälle muilta sivustoilta osoittaviin linkkeihin ja ne ovat edelleen yksi hakukoneoptimoinnin keskeisimpiä osia. Mäkelän mukaan linkkejä voi kertyä laadukkaille verkkosivuille ajan kanssa myös itsekseen, mutta hakukoneoptimointiin perehtynyt henkilö saa ne yleensä paremmin hyötykäyttöön.

– Hyvästä markkinointikampanjasta saattaa kirjoittaa moni taho, mutta usein nämä sisällöt on itse huomattava ja osattava pyytää linkit hyötykäyttöön.

Mäkelä viittaa tyypilliseen tilanteeseen, jossa verkkosisällöstä kerrotaan toisella sivustolla, mutta linkitys uupuu. Tai siihen, että Search Console huomaa linkin saapuneen, mutta ankkuritekstin kaipaavan muokkausta.

Mäkelän mielestä ulkoisten linkkien hankkimisessa tärkeintä onkin oma aktiivisuus.

– Pitää tuottaa laadukasta sisältöä ja tehdä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Vieraskirjoitukset, haastattelujen tekeminen tai antaminen ja erilaiset listaukset ovat joitakin hyviä tapoja linkkien hankkimiseen. Uskon kuitenkin myös siihen, että jos oma tekeminen erottuu massasta, linkit seuraavat automaattisesti perässä.

 

Samuli Mäkelä

 

Hakukoneoptimointi on siis palannut markkinoinnin alkusijoille: hakusanojen latelemisesta on palattu sisällöillä erottautumiseen, joka puolestaan johtaa suuremmalla todennäköisyydellä siihen, että internetkäyttäjät validoivat sivustosi Googlelle tuoden orgaanista liikennettä.  

Mäkelä kertoo, että Google mittaa verkkosivujen luotettavuutta linkkien määrällä. Jos kahdella verkkosivulla on sama sisältö, Google rankkaa hakutuloksissa useimmiten ylemmäs sen, jolla on enemmän linkkejä relevanteilta sivuilta. Varsinkin Suomen kielessä myös linkkitekstillä on edelleen iso merkitys.

– Näyttää siltä, että ankkurisanojen merkitys kutistuu pikkuhiljaa, mutta toistaiseksi suomeksi kirjoitettaessa on tärkeää linkittää niillä sanoilla, joilla haluaa sijoittua hakutuloksissa.

Annetaan käytännön esimerkki:

Tarjoamme hakukoneoptimointia, SEO-osaamista ja WordPress-verkkosivujen kehitystä, lue lisää sivuiltamme.

Tarjoamme hakukoneoptimointia, SEO-osaamista ja WordPress-verkkosivujen kehitystä.

Lauseista jälkimmäisen esimerkin ankkuriteksti on selkeästi paremmin optimoitu.

Linkittävien sivujen välillä olisi myös hyvä olla asiayhteys.

– Jos yrityksesi on pizzaravintola, linkit ruoasta kirjoittavasta mediasta ovat todennäköisesti huomattavasti arvokkaampia. Painottaisin kuitenkin maalaisjärjen käyttöä, sillä kukaan ei loppupeleissä tiedä, mikä linkki on arvokas. On aina parempi, jos tuotetusta sisällöstä on lukijalle muutakin hyötyä kuin hakukonesijoitus. Google ymmärtää myös käyttäjäsignaalien kautta, mitkä sivustot on fiksuja ja mikä linkitys on ollut käyttäjälle hyödyllinen. Pitkälle pääsee jo sillä, että ottaa tavoitteeksi lisäarvon luonnin sivuston käyttäjälle.

“Pitkälle pääsee jo sillä, että ottaa tavoitteeksi lisäarvon luonnin sivuston käyttäjälle”

Yksi tapa päästä Googlen insinöörien päiden sisään on Google Analyticsin avulla. Analytics nostaa esille suoraan niitä muuttujia, joiden avulla Google hakutuloksiaan automaattisesti optimoi:

  • Kauanko sivulla on vietetty aikaa?
  • Mihin sivulta on siirrytty?
  • Kuinka paljon uniikkeja käyttäjiä sivusto on houkutellut?
  • Mistä vierailijat ovat saapuneet?
  • Millä avainsanoilla sivulle on saavuttu?

Ja niin edelleen. Verkkosivuanalytiikan muuttujien suuri määrä kertoo sen, miksi Mäkelä ei nimeä yksittäistä runsauden lähdettä liikenteen saamiseen.

Esimerkiksi erittäin halutuissa hakusanoissa on usein myös kova kilpailu. Siksi kaikista ilmeisimmät otsikot ja urlit voivat osoittautua tehottomiksi. Mutta luomalla yllättäviä otsikoita Googlesta voidaan saavuttaa alkuun niche-liikennettä, jonka tuomien käyttäjien kautta Google ylipäätään alkaa hahmottaa, että verkkosivun sisältö on laadukasta.

Kaikista ilmeisimmän tietolähteen hakukoneoptimointiin tarjoaa Googlen hakukone. Kirjoittamalla erilaisia hakusanoja hakukenttään Google paljastaa käyttäjille suoraan dropdownissa, minkälaisia hakuja termillä tai sanaparilla on tehty.

 

Hakukoneoptimoitu sisältö tarjoaa vastauksen hakutermille

Vaikka hakukoneoptimointi on aina jossain määrin arpapeliä, myös SEOSEON tiimillä on käytössä kaavoja hakukonenäkyvyyden kannalta optimaalisen sisällön tuottamiseksi. Mäkelä uskoo, että ihmiset haluavat hakuihinsa nopeita vastauksia. Sisällön kohdalla kaiken A ja O on jälleen hakutermi.

– Jos hakusana on tiedossa, optimaalinen sisältö tarjoaa sille parhaan mahdollisen vastauksen. Joskus lyhytkin sisältö voi olla niin laadukas, että sillä sijoittuu hakutuloksissa korkealle. Lähtökohtaisesti kuitenkin laaja termi vaatii laajan vastauksen, hän sanoo.

“Jos hakusana on tiedossa, optimaalinen sisältö tarjoaa sille parhaan mahdollisen vastauksen.”

Jos tietoa haetaan vaikkapa toisesta maailmansodasta, vastausta on vaikea tiivistää.

Myös pääotsikon ja väliotsikoiden tulisi sisältää sama avainsana, jolla verkosta halutaan sivulle löydyttävän.

– Hyvä otsikko menee suoraan aiheeseen ja antaa sisällöstä mahdollisimman hyvän kuvan. Leipätekstissä tulisi olla useita väliotsikoita ja riittävän lyhyitä kappaleita. Hyvä nyrkkisääntö hakutermin käyttöön on sisällyttää se pääotsikkoon, pari kertaa ensimmäiseen kappaleeseen sekä kerran väliotsikkoon ja tekstin loppupuolelle.

Paras vastaus voi toki olla muussakin kuin tekstimuodossa. Mäkelä muistuttaakin huomioimaan kuvien, videoiden tai PowerPointin hyödyntämisen osana sisältöä.

Jos upotat mielenkiintoisen videon blogitekstin alle, osa verkkovieraista jää katsomaan sen blogin luettuaan. Samalla analytiikka ruksuttaa Googlen algoritmille lisäsekunteja todisteeksi siitä, että sisältösi äärellä viihdytään.

Hyvän sisällön lisäksi Mäkelä painottaa myös teknisen hakukoneoptimoinnin tärkeyttä.

– Sivuston rakenne kannattaa suunnitella siten, että sinne saa myöhemmin järkevästi lisää sisältöjä tärkeimmille avainsanoille. Lisäksi latausaikojen on pysyttävä maltillisina ja sivusto tulee suunnitella mobile first -ajatuksella, sillä toimialasta riippumatta suurin osa kävijöistä päätyy sivustolle puhelimella.

Julkaistut sisällöt kannattaa merkata myös teknisesti oikein. Ilman päivittyvää XML-tiedostoa tai linkkiä uudelle verkkosivulle toiselta sivulta Google ei yksinkertaisesti tiedä, että uusi sivu on syntynyt!

Googlen mark-up toimintoa hyödyntämällä erityyppiset sisällöt, kuten videot voi merkata ja saada näkymään suoraan hakutuloksissa. Moni onkin huomannut, että Googlen hakutulokset ovat muuttuneet paljon ajoista, joina hakutuloksissa näkyi vain tekstiä ja linkkejä.

Esimerkiksi yrityksiä haettaessa hakutulosten oikeaa laitaa hallitaan Google+:lla, vaikka palvelu onkin suljettu yksityishenkilöiltä. Samalla kannattaa varmistaa, että google suosituksesi ovat varmasti kunnossa? Yhä useammin kaupat klousataan verkosta löytyvillä asiakaskokemuksilla.

 

 

Muita alustoja, kuten Youtubea tai toimialakohtaisia markkinapaikkoja, käyttämällä hakutuloksiin voi päästä useampaa reittiä. Kuva- ja karttahaut tarjoavat omat potentiaaliset hakunsa, joiden tuloksia nostetaan usein myös rikastamaan Googlen internethaun tuloksia.

Googlen AMP, eli Accelerated Mobile Pages, -teknologiaa hyödyntämällä sivuston latausnopeus paranee erityisesti mobiilihauissa saaden nostetta algoritmilta, sekä bonukena salama-ikonin hakutuloksiin.

Googlemainonta eli Google Ads vs orgaaninen liikenne

Hakukoneissa näkyvät orgaaniset hakutulokset ja maksetut hakutulokset. Orgaanisiin hakutuloksiin voi vaikuttaa muokkaamalla verkkosivujen sisältöä Mäkelän vinkeillä. Joskus hakukonenäkyvyyttä kannattaa kuitenkin parantaa maksetulla mainonnalla.

– On aina parempi, jos hakukoneen ensimmäiselle sivulle saa kaksi omaa tulosta eli maksetun ja orgaanisen. Aluksi niitä kannattaa käsitellä omina kanavinaan, jotta huomaa, mitkä hakutermit toimivat paremmin maksetulla mainonnalla. Sen jälkeen orgaanisissa hauissa voidaan keskittyä niihin termeihin, jotka tuovat säännöllisesti asiakkaita, mutta ovat liian kalliita maksettuun mainontaan.

Tässä vaiheessa korostuu jälleen asiakkaan ongelman ymmärtäminen.

– Ostoputken alkupään hakutermeillä tehdään harvoin lopullinen ostopäätös. Niiden tarkoituksena on johdattaa asiakas laadukkaan sisällön pariin ja lähemmäs hankintaa.

Haastattelun lopussa Mäkelä nostaa vielä kerran esille sen, ettei hakukoneoptimointi ole rakettitiedettä.

– Maalaisjärki ja aito halu käyttäjäkokemuksen parantamiseen vievät pitkälle. Loppujen lopuksi kyse on vain siitä, että tarjoat asiakkaille tietoa ja vastauksia heidän kysymyksiinsä.

 

SEOSEON Ite wiki-profiili

SEOSEON kotisivut