Internet on täynnä koirakuvia, ja jotkut koirat ovat jopa somejulkkiksia miljoonine seuraajineen. Koirat eivät ymmärrä mitään sometykkäyksistä, mutta entä jos olisi olemassa koirien internet? Mitä koirat omalta internetiltään haluaisivat ja miten se toimisi?

Kuulostaa hassulta, mutta tällaisten kysymysten äärellä ollaan Aalto-yliopistossa, jossa tietojenkäsittelytieteen tohtori Ilyena Hirskyj-Douglas ja vuorovaikutussuunnittelun professori Andrés Lucero tutkivat koirien internetiä.

Joka päivä miljoonat koirat jäävät päiväksi yksin koteihin, jotka ovat täynnä internetiin yhteydessä olevia digilaitteita. Tutkijat pohtivat, voisiko yksin jäävien koirien hyvinvointia parantaa antamalla niille mahdollisuuden kommunikoida lajitoveriensa kanssa internetin välityksellä.

”Voisiko yksin jäävien koirien hyvinvointia parantaa antamalla niille mahdollisuuden kommunikoida lajitoveriensa kanssa internetin välityksellä?”

“Vuonna 2018 Iso-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että maan 8,9 miljoonasta koirasta 2,1 miljoonaa koiraa jätettiin yksin huomattavan pitkiksi ajoiksi. Vaille aktiviteettia ja sosiaalisia suhteita jäävät koirat voivat herkemmin kehittää käytösongelmia. Koirakontaktien puutteella on merkittävä rooli ongelmallisen käyttäytymisen kehittymisessä yksinäisille koirille”, projektia johtava Hirskyj-Douglas kertoo Aalto-yliopiston uutisessa.

Toistaiseksi eläimille kehitetyt tietokoneinteraktiot ovat rajoittuneet eläimen ja tietokoneen tai eläimen ja ihmisen väliseen kommunikaatioon. Aallon tutkijoiden ja suunnittelijoiden tiimi on kehitellyt erilaisia ideoita siitä, miten koirien välisen kommunikaation mahdollistava “koirien internet” voisi toimia.

Toistaiseksi eläimille kehitetyt tietokoneinteraktiot ovat rajoittuneet eläimen ja tietokoneen tai eläimen ja ihmisen väliseen kommunikaatioon.

“Companion-dog” -lelun kautta koirat voisivat leikkiä keskenään käyttämällä internetiin yhteydessä olevaa lelua, joka päästää koiralle haukkuääniä, kun toisessa talossa oleva koira poimii oman lelunsa suuhunsa. “Virtual walk” -laitteella koirat voisivat juosta juoksumatolla ja nähdä koirakaverinsa näytön välityksellä.

“DogFlix” olisi kuin koirien striimauspalvelu. Näyttö esittäisi koiralle sisältöjä, ja tarkkailisi koiran reaktioita niihin hännänheilutusten avulla. Koira voisi myös soittaa nappia painamalla koiraystävälleen. “RopePull” -lelulla eri paikoissa olevat koirat voisivat vetää köyttä keskenään ja “TangiBall” -lelulla leikkiä samaan aikaan liikkuvilla palloilla.

Tohtori Hirskyj-Douglasin mukaan koirien internetin kehittäminen vaatisi tarkempaa jatkotutkimusta siitä, miten koiran elekieltä voidaan tulkita tietokoneella. Tutkimustiimi toivoo, että ideat auttaisivat kehittämään eläimille keinoja saada yhteyden toisiinsa.