Teollisuusyritysten digitalisaatiokumppanina toimivan Wapicen arjessa viime vuosien kova teknologiakehitys on tarkoittanut toiminnan painopisteen siirtymistä pelkästä alihankinnasta ratkaisujen tuottamiseen.

– Osa teollisuustoimijoista on ymmärtänyt hyvin digitaalisuuden merkityksen ja hakevat partneria, joka pystyy toteuttamaan heidän kaipaamansa ratkaisut. Toisissa yrityksissä ollaan epävarmempia siitä, mihin pilvidataa voidaan käyttää ja miten omaa tuotetta tulisi kehittää. Sen myötä meidänkin toimintamme on muuttunut, mikä on näkynyt matkallamme esimerkiksi pilviteknologioiden ja DevOpsin haltuunottona, toimitusjohtaja Pasi Tuominen kertoo.

Wapicella on ketterän ohjelmistoprojektiosaamisen lisäksi jatkokehitetty  olemassa olevia tuotteita vastaamaan nykyajan tarpeita. Tuomisen mukaan valmisohjelmistot ovat isossa roolissa tämän päivän markkinoilla.

 

“Olemme rakentaneet IoT-maailmaan yhtä helppokäyttöisiä työkaluja kuin Windowsin työkalut ovat tietokoneissa.”

 

– Nyt IoT-TICKET® on kypsynyt siihen pisteeseen, että se skaalautuu asiakkaan omien tarpeiden mukaan ja sen päälle voidaan tehdä kokonaan uusia sovelluksia. Olemme rakentaneet IoT-maailmaan yhtä helppokäyttöisiä työkaluja kuin Windowsin työkalut ovat tietokoneissa.

Tuomisen mukaan asiakkaat ottavat valmiin ratkaisun mielellään käyttöön.

– Viime vuosina olemme panostaneet tuotekehityksessä erityisesti käytettävyyteen, hän jatkaa.

 

Graafinen käyttöliittymä rakentuu ilman koodia

Tuominen kertoo, että Wapicella ratkaisusta käytetäänkin termiä IoT Office. Siinä missä Office sisältää kaikki päivittäisessä toimistotyössä tarvittavat ohjelmistot, IoT-TICKET®:n tarkoitus on koota yhteen teollisuusyritykselle tärkeät työkalut rakennettaessa Internet-sovelluksia.

– Olemme miettineet niitä elementtejä, joita tyypillinen teollisuuden ratkaisu tarvitsee. Lähtökohtamme on arkipäiväistää IoT-järjestelmien toteuttaminen. Todellinen digitaalinen vallankumous lähtee käyntiin vasta, kun kuka tahansa pystyy valjastamaan sen ratkaisut käyttöönsä.

 

“Lähtökohtamme on arkipäiväistää IoT-järjestelmien toteuttaminen.”

 

Yksi IoT-TICKET®-alustan vahvuuksia on helppokäyttöinen graafinen käyttöliittymä.

– Sitä voisi verrata MS Visioon eli käyttöliittymä rakennetaan drag-and-drop -tyylisesti graafisilla työkaluilla, eikä sen toteuttaminen vaadi riviäkään koodia. IoT-TICKET tukee myös kaikkia puhelin- ja tablettimalleja ja sillä pystytään testaamaan, että dashboard näyttää hyvältä millä tahansa mobiililaitteella, Tuominen sanoo.

Hän nimeää muiden tärkeimpien ominaisuuksien joukkoon käyttöliittymän kanssa samalla tapaa toimivan raportointityökalun, analytiikkatyökalut sekä graafisen ohjelmointityökalun, jonka avulla voidaan toteuttaa toiminnallisuudet ja halutut liitynnät edge- ja pilvitasoilla – koodia ei tarvita. Logiikoissa flow-tyyppinen ohjelmointi on jo tuttua, mutta Wapice tuo toiminnallisuuden myös IoT-maailmaan.

 

IoT-TICKET®:n käyttöliittymä toimii drag-and-drop-periaatteella.

 

– Kyseessä on täysiverinen platform, johon voidaan integroida pilviliitynnän kautta muita järjestelmiä ja palveluja, kuten pörssihintatietopalveluja tai logistiikkatietoa. Se voidaan yhdistää myös puhelimeen, jonka antureilla voidaan nykyaikana kerätä monenlaista dataa.

Myös tekoälyllä on iso rooli IoT-Ticketissä.

-Tällä hetkellä mukaan on integroitu  syvään oppimiseen perustuva neuroverkkopohjainen tekoälymoduuli, joka on kykenevä tunnistamaan elementtejä, kuten ihminen ja ajoneuvo. Videokuvasta saadaan dataa ulos kertomalla tekoälylle, mitä elementtejä siitä halutaan mitata, Tuominen kertoo.

 

Summiumin kehitystyö jatkuu

IoT-TICKET®-alustalla on pitkä historia. Sitä on rakennettu vuodesta 2005 asti ja nykyisen nimensä se sai viidennen version myötä vuonna 2013. Kun tuotekehitys kävi kuumimmillaan, siihen panostettiin yli miljoona euroa vuodessa. Tuomisen mukaan kokonaisuudessaan voidaan puhua sadoista henkilötyövuosista.

Viime aikoina Wapicella on panostettu lisää myös myynnin työkalu Summiumiin.

– Se on kovassa käytössä. Summiumin kautta myydään vuosittain muutaman miljardin euron arvosta suomalaisia vientituotteita. Olemme panostaneet siihen, että koko ketju myynnistä tuotteen elinkaaren loppuun asti on digitalisoitu eli jatkokehityksessä on huomioitu erityisesti myyntitapahtuman jälkeinen palvelu.

 

“Summiumin kautta myydään vuosittain muutaman miljardin euron arvosta suomalaisia vientituotteita.”

 

Wapicella on todistettu aitiopaikalta, miten teollisuusyritysten liiketoimintamallit ovat muuttuneet teknologiakehityksen myötä. Parhaimmillaan digitalisaatio luo Tuomisen mukaan uutta liiketoimintaa

– Pilviteknologian avulla tietoa saadaan helposti yhdistettyä eri tavoin, myös olemassa olevaan bisnekseen. Tällöin voi muodostua kokonaan uutta liiketoimintaa. Digitalisaation myötä bisnestä on helppo laajentaa oman toimialan ulkopuolelle ja tulevaisuudessa saattaa olla riskialtistakin fokusoitua liikaa yhteen toimialaan. Ympäristön tullessa yhä vahvemmin osaksi kaikkea liiketoimintaa, kannattaa alkaa katsella myös oman hiekkalaatikon ulkopuolelle, Tuominen päättää.

 

Wapicen Ite wiki profiili

Wapicen kotisivut

IoT-TICKET®:n verkkosivut