Suurilla pelifirmoilla on ollut viime aikoina vaikeaa. Pelialan jättien Activision Blizzardin, Take-Two Interactiven ja Electronic Artsin kurssit ovat laskeneet jopa 25 % viimeisen puolen vuoden aikana.

EA:n kurssi lähti kuitenkin nousuun, kun se julkaisi uuden räiskintäpelinsä Apex Legendsin 4. helmikuuta. Pelistä oli tiedotettu ennakkoon vain vähäisesti, mutta se keräsi ensimmäisen 72 tunnin aikana yli 10 miljoonaa pelaajaa.

Pelistä oli tiedotettu ennakkoon vain vähäisesti, mutta se keräsi ensimmäisen 72 tunnin aikana yli 10 miljoonaa pelaajaa.

Apex Legends kuuluu tällä hetkellä erityisen suosittujen battle royale-pelien sarjaan, joissa joukko pelaajia taistelee toisiaan vastaan, kunnes vain yksi selviytyy voittajaksi. Peli asettuu haastamaan etenkin pelimaailman tähdeksi vuonna 2018 nousseen Fortniten, jonka julkaisija Epic Games keräsi viime vuonna myös Yhdysvaltain suurimman rahoituskierroksen.

Apex Legends nousikin pian julkaisunsa jälkeen Fortniten ohi pelistriimauspalvelun Twitchin katsotuimmaksi peliksi.

Miten on mahdollista, että päätös jättää markkinoimatta peliä yleisölle ennakkoon johti näin ilmiömäisiin tuloksiin?

Vaikka pelille ei tehtykään julkaisua edeltävää mainoskampanjaa, ei sen suosion takana ole pelkkä orgaaninen kasvu.

Vaikka pelille ei tehtykään julkaisua edeltävää mainoskampanjaa, ei sen suosion takana ole pelkkä orgaaninen kasvu. Sen sijaan julkaisijat ovat panostaneet voimakkaasti vaikuttajamarkkinointiin. Joukko suosittuja pelistriimaajia päästettiin tutustumaan peliin ennakkoon ja palkattiin striimaamaan Apex Legendsiä sen ilmestyttyä.

Vaikuttajamarkkinointiin panostamiseen on hyviä syitä.

 

Pelimatsit sijoittuvat monipuoliselle kartalle, jolla 60 pelaajaa kolmen hengen tiimeissä taistelevat, kunnes vain yksi tiimi selviytyy.

 

Apex Legendsin on julkaissut Electronic Arts, mutta kehittänyt Respawn Entertainment. EA on kärsinyt hiljattain erilaisten kohujen ristitulessa, sillä sitä on kritisoitu rankasti muun muassa huonolaatuisten pelien julkaisemisesta, pay-to-win -tyyppisistä mikrotransaktiomekaniikoista sekä uhkapelaamista muistuttavien maksullisten “loot boxien” sisällyttämisestä peleihin.

EA on kärsinyt hiljattain erilaisten kohujen ristitulessa.

Oli siis arvatenkin kohu-uutinen, kun EA osti Titanfall-peleistään tunnetun Respawn Entertainmentin vuoden 2017 lopulla.

Ei ole helppo nakki lähteä kehittämään peliä, joka ei ole suora jatko-osa rakastetulle pelisarjalle (vaikka samaan maailmaan sijoittuukin) ja sisältää vihattuja mikrotransaktioita. Kun niskassa on vielä EA:n kyseenalainen maine, on ennakkoon nouseva älämölö taattu. Tältä pohjalta Respawnin päätös pysyä pelistä hiljaa ennen julkaisua näyttäytyy nokkelana.

Apex Legendsin johtava tuottaja Drew McCoy kertoi haastattelussaan Eurogamerille, että nämä olivat täsmälleen ne syyt, miksi Apex Legends täräytettiin markkinoille täysin ilman ennakkomarkkinointia.

– Olimme tekemässä loot boxeja sisältävää ilmaispeliä joka ei ole Titanfall 3, ja meidät osti EA. Nämä ovat täydelliset ainekset markkinointikatastrofille, joten päätimme vain julkaista pelin ja antaa ihmisten pelata sitä, McCoy kertoo Eurogamerille.

 

Tällä hetkellä pelaaja voi valita kahdeksasta hahmosta, joilla on erilaisia erityistaitoja kuten suojakilpiä ja savupommeja.

 

Strategia on toiminut erinomaisesti. Joskus on parempi antaa tuotteen puhua puolestaan. Uskomattomien pelaajamäärien lisäksi Apex Legends on voittanut puolelleen myös kriitikot.

Uskomattomien pelaajamäärien lisäksi Apex Legends on voittanut puolelleen myös kriitikot.

Vaikka peli ei tuo mitään täysin uutta battle royale-pelien tähtitaivaalle, sen kehutaan yhdistelevän ilmiömäisen hyvin peligenren parhaita puolia. Peli on laadukas ja loppuun asti mietitty, eivätkä mikrotransaktiot edistä pelissä pärjäämistä.

Erityistä hehkutusta on saanut pelin erinomainen käyttöliittymä, joka mahdollistaa esimerkiksi tuntemattomien joukkuetoverien kanssa kommunikoinnin nopeasti ilman mikrofonia tai tekstichattia.

Ilmaiseksi pelattavien räiskintäpelien markkinoilla kilpailu on kovaa, joten nähtäväksi jää, miten pitkälle Apex Legendsin räjähdysmäinen lähtö kantaa. Pelin valtava suosio on kuitenkin taannut sen, että peliin lisättiin jo uutta sisältöä aseiden muodossa ja myös uusia hahmoja ja pelimuotoja on tulossa.

Allekirjoittanut ainakin odottaa niitä kuin kuuta nousevaa, sillä Apex Legends on hetkessä noussut uudeksi suosikikseni.

 

Artikkelia täydennetty vaikuttajamarkkinoinnista 25.2.2019.

 

Lähteet:

Gamerevolution
Eurogamer
Gamedaily

Kuvat:
EA media kit