Onko mielessä pieni graafisen suunnittelun työ tai verkkosivustoprojekti, joka kaipaa tekijää? Tai etsitkö freelancer-ohjelmistokehittäjää mobiiliapplikaation koodaamiseen?

Tai etsitkö kenties sivustoa, jolla voisit tarjota omia koodauspalveluitasi, graafista suunnittelua tai muuta osaamistasi?

Freelancerin palkkaaminen on joustava tapa löytää yrityksen ulkopuolista työvoimaa silloin, kun varsinaisen työntekijän palkkaaminen ei tule kyseeseen – esimerkiksi satunnaiseen tai kertaluontoiseen projektiin.

Esittelemme tässä artikkelissa parhaat sivustot freelancerin hakemiseen. Alkuun kuitenkin muutama sana freelancer-markkinasta ja muutamia kokemuksia freelancerin käytöstä hankkeissa.

(Ja pakollinen huomio! Jos olet suomalainen ohjelmistoalan freelancer, lisää tietosi Ite wikin yrityshakuun ja toteutuksesi ja suosituksesi referenssihakuun.)

Minkälaiseen projektiin Freelancerin pakkaaminen sopii? – kokemuksia ulkomaisten freelancereiden käytöstä

Nyrkkisääntö freelancereiden käytössä on se, että mitä pienemmästä ja selkeämmästä työstä on kyse, sitä paremmin freelancerin käyttö toimii. On myös omat markkinansa, joissa freelancereiden osaamisen hyödyntäminen toimii hyvin. Monet tässä artikkelissa esitellyt alustat välittävät freelancereita monenlaisiin tarpeisiin.

Freelancerin käyttö graafiseen suunnitteluun tai sisällöntuotantoon on hyvin eri asia kuin palkata freelancer verkkosivuston kehityshankkeeseen, puhumattakaan mobiiliapplikaation kehityksestä. Hankkijan oma osaaminen nousee myös keskiöön freelancerin kanssa tehdyissä projekteissa.

“Mitä pienemmästä ja selkeämmästä työstä on kyse, sitä paremmin Freelancerin käyttö toimii”

Esimerkiksi käännöstyöt lukeutuvat selkeisiin työkohteisiin, joihin löytyy paljon osaavia ja suosituksia keränneitä freelancereitä markkinasta.

Jos taas tarvitset uuden logon yrityksellesi, suosittelen lämpimästi 99 Designsin sivustoa ja logokilpailun järjestämistä. Muun muassa Ite wikin logon ilmeen uudistus ja Digitalisaatio ja Innovaatiot blogimedian logot on toteutettu kyseisellä alustalla, joka tarjoaa valtavan määrän osaavia logodesignereita, sekä toimivan palvelun projektien hallintaan ja maksujen suorittamiseen.

Yhteistyö freelancerin kanssa toimii kuitenkin ainoastaan, jos ymmärtää itse tehtävää työtä. Muuten olet laadussa ja projektin suunnassa täysin freelancerin armoilla.

“Mainostoimiston saa juuri ja juuri keittämään kahvit 800 eurolla, puhumattakaan 80 logoversion suunnittelusta”   

Ja freelancer-markkinassa on paljon sekundaa. Korkeasta osaamisesta täytyy usein maksaa myös globaalissa markkinassa. Esimerkiksi Ite wikin logokilpailun palkinto oli yli 800 euroa osaavien suunnittelijoiden houkuttelemiseksi. Silti, ellen olisi itse tehnyt graafista suunnittelua yli kymmentä vuotta, en usko, että olisin saanut vedettyä edes logoprojektia onnistuneesti läpi 99 designin alustalla.

Toisaalta kilpailutöitä saatiin varmaan yli 40 ja eri versioita logoista yli 80 kappaletta! Laskuttamaan tottuneen mainostoimiston saa juuri ja juuri keittämään kahvit 800 eurolla, puhumattakaan 80 logoversion suunnittelusta.

Freelancerin pakkaaminen ohjelmistoprojektiin onkin sitten toinen asia, koska projekteissa on paljon muuttujia ja onnistuminen vaatii tiivistä ja onnistunutta vuoropuhelua ja projektinhallintaa.

Samalla digitalisaatiohankkeissa mennään lähemmäs yritysten ydinliiketoimintaa ja sitä ei yleensä haluta luovuttaa tuntemattoman pakistanilaisen käsiin. Korkea osaaminen, yhtenevä kulttuuri, sijainti ja usein myös kieli ovat tärkeitä tekijöitä onnistuneen projektin kannalta.

“Ohjelmistokehityksen hinta ei ole koskaan halpa, jos kehityksen suunta on taaksepäin”

Suunnittelin kerran vuosia sitten WordPress-projektia People Per Hourin kautta Intialaisen ohjelmistotalon kanssa, mutta vedin hätäjarrusta ennen kuin riviäkään oli koodattu. Niin sekavaa oli tarjoajayrityksen viestintä, että koodaamaan (ja laskuttamaan) ei yksinkertaisesti uskaltanut päästää.

Ohjelmistokehityksen hinta freelancerilla voi olla vaikkapa 15 euroa tunnilta. Ohjelmistokehityksen hinta ei ole kuitenkaan koskaan halpa, jos kehityksen suunta on taaksepäin.

Tuon kokemuksen jälkeen olen aina luottanut suomalaiseen osaamiseen ohjelmisto- ja verkkosivustohankkeissa. Silti nekään eivät ole aina menneet kuin Strömsössä, verkkosivustojen suunnittelu ja ohjelmistokehityshankkeet kun eivät ole mitään logosuunnittelua.

Manageroin aikanaan CGI:llä kolmen off-shore paikkatieto-osaajan töitä ja heidän kanssaan projektit sujuivat todella hyvin. Intialaiset tekevät kuitenkin mieluummin asiat väärin hymyssä suin, kuin nostavat esiin ongelmia.

“onko tässä Intia-kuviossa yhtään mitään järkeä”

Ulkomaisen osaajan hyödyntämisessä onkin hyvä laskea hintaan myös työn jatkuva ohjaus ja valvonta paikallisen osaajan toimesta. Kannattaa miettiä myös sitä, paljonko tuo paikallinen osaaja saisi aikaan samassa ajassa, kun hän paimentaa ja kouluttaa alaisiaan.

Muistan elävästi kuinka CGI:n off-shore asioiden koulutuksessa eräs henkilö parahti kovaan ääneen, että “onko tässä Intia-kuviossa yhtään mitään järkeä”. Niin huonot olivat hänen kokemuksensa rekryprosessin läpikäyneistä in-house-osaajista toisessa maassa.

Voitte siis arvata minkälaisia haasteita tuntemattoman Freelancerin palkkaaminen ohjelmistoprojektiin voi aiheuttaa.

Freelancer-ohjelmistokehittäjä Suomesta vs ulkomailta

Voisiko paikallisista freelancereista olla sitten apua?

Suomessa ongelmana on se, että osaavia ohjelmistoalan freelancereita on todella vaikea löytää. Suurin osa pätevistä freelancereista on ensinnäkin täystyöllistettyjä.

Usein yksi tyytyväinen asiakas riittää tuomaan freelancerille leivän pöytään.

Koska freelancer myy omaa osaamistaan, hänen on järkevää myydä mahdollisimman paljon yhdelle asiakkaalle, sillä myynnin kulut ovat usein yllättävän suuret.

Toisaalta moni ohjelmistoalan freelancer on todellisuudessa palkkatöissä ohjelmistoyrityksessä ja toiminimi on jäänyt pöytälaatikkoon varmuuden varalle.

Globaalisti tilanne on kuitenkin toinen.

Verkko on täynnä freelancer-sivustoja, jotka yhdistävät työn tilaajat ja freelancerit toisiinsa. Parhaan freelancer-sivuston valitseminen voi olla kuitenkin haastavaa. Eri sivustot keskittyvät tarjoamaan erilaisia ominaisuuksia nopeasta palvelusta tarkoin kuratoituihin freelancer-tiimeihin tai design-kilpailuihin.

Koska freelancereiden edullisuus ja joskus myös osaaminen houkuttelevat kuitenkin monia, kokosimme yhteen kymmenen suosittua ja laadukasta freelancer-sivustoa, joilla tarjotaan IT- ja design-alan palveluita.

Ohjelmistoalan projekteihin suosittelemme luonnollisesti tutustumaan myös Ite wikin yrityshakuun ja referenssihakuun, joista löydät parhaat suomalaiset it-, design ja ohjelmistoyritykset ja -osaajat digitalisaatiohankkeisiin.

Ja vielä pieni varoitus alla olevasta listasta: Use with caution!

Top 10 parhaat freelancer-sivustot ohjelmistokehittäjän tai verkkosivujen suunnittelijan hakemiseen

Fiverr

Yksi halvimmista ja monipuolisimmista freelance-sivustoista on Fiverr, joka tarjoaa freelancereita nopeasti ja edullisesti lukuisilta eri aloilta. Sivuston palaute- ja arviointijärjestelmä tekee työn teettämisestä ja tekemisestä luotettavampaa, sillä sekä työntekijät että tilaajat voivat antaa toisilleen arvioita Fiverrissa. Työt hinnoitellaan kertasummilla.

https://www.fiverr.com

 

 

Upwork

Upwork on suuri ja monipuolinen freelance-sivusto, jonka alustalla tarjotaan monenlaisia palveluita kirjoittamisesta ohjelmointiin. Työtarjousten julkaiseminen sivustolla on ilmaista, mutta mahdollisuus on myös hankkia maksullinen tili, jolla Upwork etsii parhaat freelancerit tarjolla olevaan projektiin. Upworkissa työstä voidaan maksaa sekä tunti- että kertataksalla.

https://www.upwork.com

 

 

Freelancer.com

Freelancer.com on yksi suurimmista freelancer-alustoista, ja sivuston mukaan sillä on yli 31 miljoonaa freelanceria listoillaan. Palvelu nojaa provisio- ja kuukausimaksumalliin, jossa sekä työn tilaaja että tekijä maksavat tunti- tai provisiohintaa, jonka suuruus määräytyy jäsenyystason mukaan. Valtava käyttäjämäärä ei ole pelkästään etu, sillä palvelu saa kritiikkiä spämmistä sekä työtarjouksissa että työnhakijoissa.

Freelancer.comissa kannattaa muistaa, että kun työn hinta on ilmoitettu ja tekijän kanssa alettu keskustelu toteutuksesta, alkaa “osaajan” kanssa vääntö todellisesta hinnasta.

https://www.freelancer.com

 

 

Guru

Guru on freelancer-alusta, joka pyrkii kohdistamaan palvelunsa aloittelevien freelancerien sijaan ammattilaisille, joten sen palvelumaksut ovat hieman muita palveluita korkeammat. Työnantajille ilmoitusten julkaiseminen on ilmaista, mutta palvelu pidättää osuuden maksujen käsittelemisestä. Palvelu tarjoaa 3 miljoonan rekisteröityneen freelancerin palveluita eri puolilta maailmaa kahdeksassa eri palvelukategoriassa.

https://www.guru.com

 

 

iFreelance

iFreelance eroaa valtaosasta freelance-sivustoja siinä, että se antaa julkaista ilmoituksia alustallaan ilmaiseksi, eikä ota provisiota työntekijöille maksetuista maksuista. Myös kuukausimaksut ovat alhaiset. Sivusto pyrkii toimimaan verkostona, joka yhdistää työn tilaajat ja tekijät, mutta siihen se jääkin – sivusto ei tarjoa juurikaan turvaa maksuille tai osapuolten väliselle yhteistyölle, vaan jättää vastuun osapuolille itselleen.

https://www.ifreelance.com

 

 

PeoplePerHour

PeoplePerHour tarjoaa reilun miljoonan freelancerin palveluita, nimensä mukaisesti tuntitaksalla. Suuri osa sivuston freelancereista tarjoaa verkkopalveluiden kehitystä, kuten ohjelmointia tai graafista suunnittelua, mutta tarjolla on myös fyysisiä käytännön hommia. Yksi palvelun eduista on, että saman käyttäjätilin kautta voi toimia sekä tilaajana että freelancerina.

https://www.peopleperhour.com

 

 

Toptal

Toptal lupaa tarjoavansa palveluita freelancerien kolmen parhaimman prosentin joukosta. Toptaliin työn tarjoajaksi päästäkseen on läpäistävä sivuston soveltuvuusvaatimukset. Toptal tarjoaa erityisesti ohjelmoinnin, designin ja talousalan ammattilaisten palveluita, ja etsii työnantajalle heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivan freelancerin.

https://www.toptal.com

 

 

DesignHill

Graafiseen suunnitteluun erikoistunut DesignHill tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden antaa reaaliaikaista palautetta tehdystä työstä. Suunnittelijat voivat koota sivustolle oman online-portfolion esitelläkseen aiempia töitään. Työn tilaajat voivat järjestää design-kilpailuja, joiden avulla he saavat useita ehdotuksia projektinsa toteutukseen. Sivusto tarjoaa työnantajille monia erilaisia maksusuunnitelmia tarpeista riippuen.

https://www.designhill.com

 

 

LocalSolo

LocalSolo on reilun 27 000 freelancerin kuratoitu verkosto, joka pyrkii tarjoamaan kokeneiden ammattilaisten laadukkaita palveluita. Sivusto tarjoaa työnantajille sekä ilmaista jäsenyyttä joka sallii yhden työpaikkailmoituksen kuukaudessa, että maksullisen jäsenyyden johon sisältyy enemmän ominaisuuksia. Sivusto ei laskuta freelancereita lainkaan.

https://localsolo.com

 

 

99designs

99designs on graafisen suunnittelun ja web-suunnittelun freelancer-sivusto, jolla yritykset voivat järjestää suunnittelukilpailuja projekteilleen tai palkata suunnittelijan suoraan. Sivusto arvioi palveluun kirjautuvien suunnittelijoiden taidot ja antaa sen perusteella freelancereille tasoarvosanan. Sivusto on ilmainen freelanceriksi ryhtyville, ja tarjoaa työnantajille monia erilaisia maksusuunnitelmia.

99 Designsin alusta toimii loistavasti projektiviestintään ja maksuliikenne on toiminut moitteettomasti.

https://99designs.com