Kokonaan joulukuun puolelle siirtynyt Slush tarjosi loistavan tilaisuuden tutustua digistartupien perustajiin ja kasvuyritysten vetäjiin. Tapasinkin valtavan määrän mielenkiintoisia yrityksiä tapahtumassa ja esittelen tässä jutussa 26 kasvuyritystä Suomesta.

Tai tarkalleen ottaen 25, sillä yksi erittäin esitellyistä palveluista on tosiasiassa Sveitsistä.

Slush kerää yhteen kaikki kasvuyrityskentän nykyiset ja tulevat tähdet. Peter Vesterbacka antamassa haastattelua.

 

Startup-skene hämää ihmisiä, sillä ensimmäistä siemenrahoitusta anova noviisi voi näyttäytyä ulkopuoliselle samanlaisena, kuin viisi vuotta pystyssä ollut kasvuyritys, jota vetävät kokeneet konkarit. Yleisesti ottaen sanoisin, että Suomessa on menty startupeissa valtavasti eteenpäin jo Slushin lyhyen historian aikana ja muutamien tunnettujen tähtiyritysten takaa löytyy myös suuri joukko hyvin pärjääviä kasvuyrityksiä.

Yksi Slushin lukuisista kohtaamisista. Vasemmalla allekirjoittanut, eli Johannes Puro, ABB:n IoT-tiimissä työskentelevä Tuomas Koskimies, sekä Sofigaten Timo Savolainen, joka tunnetaan Digimuutos-kirjan toisena kirjoittajana.

 

Jos moni Slushin ständeillä neljä vuotta sitten tavatuista yrityksistä on tänä päivänä kuollut ja kuopattu, niin veikkaan, että tämän joukon kohdalla tarina tulee olemaan toinen. Yksi kertoo yrityksensä henkilöstönsä kooksi 28 henkeä, toinen esittelee miljoonien liikevaihtoa, kolmas käynnisti yhteistyön Linkedinin kanssa ja neljäs listaa referenssiasiakkaanaan kansainvälisen lentokentän.

Ovatko alempana esitellyssä joukossa Suomen parhaat startupit? Sanotaan näin, että ainakin taso on listallamme jäätävän korkea. Voit myös heittää oman ehdotuksesi perusteluineen tähän Linkedin-julkaisuun.

 

26 mielenkiintoista kasvuyritystä ja startupia Suomesta

Oura

Ouran ständillä kävi kuhina, kun kuluttajat testasivat unen laatua mittaavia älysormuksia. Ouran sovellus kerää dataa kehon reagoinnista elintapoihin mitaten sykettä, sykevälivaihtelua, aktiivisuutta ja kehon lämpötilaa.

Oura julkisti Slushin alla merkittävät rahoitusuutisen, kun yritys palajsti 4,5 miljoonan rahoituskierroksen, johon investoivat muun muassa Will Smith, Michael Dell ja Shaquille O’Neal.

Ouraring.com

 

Neuroflux

Neuroflux on syntynyt innovaatiokilpailuissa loistaneen ohjelmistokehitystalo Perfektion spin-offina.

”Vähennämme resurssihukkaa jätevesien huollossa käyttämällä vesilaitosten olemassaolevaa dataa ja havaitsemalla sieltä poikkeamia. Olemme ratkaisemassa aitoa ongelmaa, joka on globaali. Sama haaste on missä tahansa, missä on länsimainen infra, kertoo Jonne Huotari

Neuroflux tekee tuotekehitystä yhteistyössä HSY:n ja muutaman muun vesiyhtiön kanssa. 

https://www.neuroflux.fi/

 

Vibecatch

Vibecatch auttaa johtamaan ihmisiä paremmin. ”Tunnistamme ne alueet, joissa työhyvinvointia parantamalla olisi paras vaikutus hyvinvoinnin lisäksi työn tuottavuuteen ja tulokseen”, kertoo Juha Huttunen (kuvassa vasemmalla), joka tunnetaan myös yhtenä Rakettitieteen perustajana.

Vibecatch perustuu Lapin Yliopiston professorin, Marko Kestin tutkimukseen, jossa on tunistettu malli, jolla voidaan arvioida työhyvinvoinnin vaikutus työn tulokseen. ”Meillä on tietääkseni maailman ainoa keino tunnistaa työnhyvinvoinnin vaikutukset rahassa. Kaikki tietävät että näiden välillä on korrelaatio, mutta me olemme päässeet korrelaatiosta kausaliteettiin”, Huttunen kuvaa.

https://vibecatch.com/

 

Attractive.ai

Joona Kallio, Arto Vuori ja Kristoffer Lawson haastoivat Slushissa osallistujia testaamaan sivustonsa käytettävyyspisteet.

Attractive.ai on virtuaalinen käytettävyysasiantuntija, joka käy yrityksen sanoin ”luotettavasti ja asiantuntevasti” läpi digitaaliset palvelut luoden ymmärrettävän raportin digitaalisen palvelun käytettävyyden parantamiseksi.

”Maailma on täynnä huonoja nettisivuja ja palveluita. Meidän tehtävämme on tehdä maailmasta paremmin käytettävä paikka”, Arto Vuori visioi.

https://try.attractive.ai/

 

Utopia

Utopia pyrkii poistamaan vihapuheen sosiaalisesta mediasta. ”Tulemme olemaan johtava tekstianalytiikkatalo maailmassa”, lupaa Tom Packalen.

https://utopiaanalytics.com/

Leadfeeder

Leadfeeder selvittää IP-osoitteeseen perustuen, mistä yrityksistä verkkosivuillasi on vierailtu ja syöttää tiedon vierailuista suoraan myyjien sähköposteihin ja CRM:iin.  

”We have been in this space for over ten years with past exits in our pockets. We know that now is the right time for this kind of technology. This is because the developments in AI and api integrations allow full automation and better data quality. Our strong partnership with Google and Linkedin are allready showing, that we are the forefront of modern sales enablement”, Jaakko Paalanen pitchaa. 

Leadfeeder tosiaan ilmoitti jo aiemmin käynnistävänsä yhteistyön Linkedinin kanssa, eli Kluuvista ponnistava yritys on tehnyt vaikutuksen myös Atlantin toisella puolella.

Leadfeederin Maaria Apajalahti ja Jaakko Paalanen

https://www.leadfeeder.com/

 

Gmelius

Gmeliuksen Florian Bersier (kuvassa oikealla), on lähtenyt kehittämään asiakkuudenhallintajärjestelmää, joka toimii Gmailin päällä. Gmeliuksen vahvuutena on myös projektiviestintä, joka tapahtuu samassa näkymässä tehden Gmailista eräänlaisen Trellon, Pipedriven ja sähköpostin yhdistelmän.

”Gmelius is all in one solution that covers all the communication needs of small and mid size businesses. It is a new light CRM for sme’s in inbox”, Bersier kuvaa.

Gmeliuksen bisneksellä on hyvä kasvualusta, sillä yrityksen mukaan 90 prosenttia startupeista hyödyntää Googlen G-suitea sähköpostipalvelunaan.  

”Currently the market is a mismatch, because CRM’s are too complex and expensive for SME’s. At the same time it is the fastest growing software market today. Many businesses are trying out CRM’s but find them too expensive and hard to use. Our solution locates right in their inbox, and is designed to be as flexible as possible”.

https://gmelius.com/

Eeedo

Eeedon ohjelmisto mahdollistaa kalustonhallinnan prosessien digitalisoinnin. ”Usein asioista soitetaan vieläkin manuaalisesti kalustopäällikölle”, Eeedon Anssi Junnonen kertoo.

Me tuomme lisäksi kaikki asiakkaamme asiakaspalvelukanavat samaan paikkaan, jolloin asiakaspalvelupyyntöihin voidaan vastata kaikista kanavista. Käsissämme on oikea ongelma, jota lähdettiin ratkomaan kehittämällä yhdessä asiakkaiden kanssa.”

eee.do

Fingertip

Fingertip lupaa tehdä päätöksenteosta näkyvää, mitattavaa ja johdettavaa. ”Nopeutamme kellotaajuutta, jolla yritykset toimivat ja pystymme tuottamaan lisäarvoa digitalisoimalla älytyön olennaisin prosessi, eli päätöksenteko”, kertoo partner ja CRO Milla Nevalinna.

”Kaikki tarvitsevat parempaa päätöksentekoa. Duunareista piilaakson startup-yrittäjiin kaikkien pitää kyetä tekemään parempia päätöksiä”, hän jatkaa.

http://www.fingertip.org/

SalesFollow

SalesFollown mobiilisovellus Säästää myyjien aikaa automatisoimalla datan syötön. Sovellus osaa kertoa käyttäjälleen myös sen, keneen olla yhteydessä seuraavaksi.

Yrityksen perustaja Pekka Kinnunen kertoo, että SalesFollowlla on kova tahtotila sovelluksen kehittämisestä yhä helppokäyttöisemmäksi.

http://www.salesfollow.com/

AddSearch

AddSearch korjaa asiakkaidensa verkkosivujen löydettävyysongelmat vapaalla haulla kasvattaen myyntiä.

”Yritykset investoivat niin paljon markkinointiin ja verkkovieraiden hankintaan, että hyvä haku verkkosivuilla on pakollinen. Koska yritysten sisältö alkaa olla levällään eri platformeilla, ne tarvitevat palvelun, joka kokoaa kaiken yhteen kotisivuilla. Jos asiakas karkaa takaisin Googleen niin sieltä se menetetään kilpailijalle, kertoo Founder & CEO Antti Ala-Ilkka (kuvassa vasemmalla).

Addsearchiä voi testata myös Ite wikin yläpalkissa, tai lukea lisää aiheesta tästä artikkelista!

https://www.addsearch.com

BioMensio

 

BioMensio on nopea ja luotettava massa-sensitiivinen bioanalytiikkaalusta, joka mahdollistaa useiden analyyttien reaaliaikaisen mittaamisen. BioMensio mahdollistaa esimerkiksi antibiotiin pitoisuuden mittaamisen maidosta.

”Tämä on erittäin joustava ja kulutehokas alusta, jota voidaan soveltaa lukuisissa sovellusalueissa, esimerkiksi päihdeanalytiikkassa, elintarviketurvallisuudessa ja myöhemmin myös kliinisessä diagnostiikasssa”, kertoo sovellusasiantuntija Juha Mäkinen.

www.biomensio.com

 

Dear Lucy

Dear Lucy on helppokäyttöinen, visuaalinen dashboard yritysten avainlukujen seurantaan.

”Perinteiset BI-työkalut on tehty vain controlliereiden käyttöön. Me koostamme eri taustajärjestelmien avainluvut yhteen paikkaan reaaliaikaisesti, visuaalisesti ja läpinäkyvästi, kertoo markkinointijohtaja Hanna-Leena Back. ”

https://www.dearlucy.co/en/

Steerpath

Steerpath toteuttaa paikannus-ja navigointipalveluita sisätiloihin, joihin GPS ei kanna luotettavasti. Ihmisten pitää kuitenkin löytää perille myös sisätiloissa ja toisaalta kiinteistöiden seurata laitteitaan, kuten lentokenttien pyörätuolejaan.

”Palvelumme avulla ihmiset voivat suunistaa lentokentillä, kauppakeskuksissa, yliopistokampuksilla ja toimistoissa. Esimerkiksi changin lentokenttä Singaporessa ja Aalto Yliopisto käyttävät Steerpathia, kertovat Roope Vilo ja Aleksi Leino.

https://steerpath.com/

Ruuvi

Ruuvin iskulause englanniksi kuuluu ”Complete Environmental Sensor Solution in Your Pocket”. Ruuvi tarjoaa pieniä IoT-laitteita 29 euron (+alv) kappalehintaan esimerkiksi kotitalouksien monitorointiin tai yrityksille kylmäketjujen ja tavaroiden seurantaan.

”Laitteemme ovat yksinkertaisia, toimivia ja erittäin nopeita ottaa käyttöön, kertoo Henri Hakunti Ruuvista. 

ruuvi.com

 

Taiqa

Taiqa on seuraavan sukupolven digitaalisen sisällönhallinta-alusta. ”Toteutamme online julkaisut interaktiivisesti ja animaatioiden kanssa. taiqa on kova juttu, koska tarjoamme uniikkeja toiminnallisuuksia kustannustehokkaasti, Kertoo Sales Manager Harri Siikala.

http://taiqa.com/

Valossa

Valossa Labs tekee AI-avusteista videotunnistusta joka kuvailee sekuntitasolla mitä videoissa tapahtuu. Tätä voidaan hyödyntää ihmistyön tehostamisessa esimerkiksi epäsopivan videosisällön kuratointiin.

Valossa on mielenkiintoinen kehitys, sillä videosisällön määrä maailmassa kasvaa kovaa vauhtia. Tällä hetkellä jo 80% prosenttia internetiin laattavasta sisällöstä on videota. Siksi ihmiset eivät pysty enää kuratoimaan sisältöä, ja esimerkiksi Facebookilla on 7500 henkilöä moderoimassa sisältöä. 

”Avullamme esimerkiksi tv-yhtiöt voivat hallita sisältöjään niin, ettei ulos lähde epäsopivaa sisältöä, tai internetvideoita julkaisevat tahot voivat kuratoida automaattisesti sisältöjään”, kertoo Tommi Karjalainen.

valossa.com

 

Kärsa

Karsa tarjoaa nopean ja tarkan räjähteiden ja muiden kemikaalisten uhkien mittauksen turvallisuuden parantamiseksi.  Näin esimerkiksi lentokentillä voidaan tunnistaa pienetkin räjähdemäärät.

”Tarjoamme maailman tarkimman räjähteidenmittausmenetelmän”, kertoo tuotekehitystutkija ja tohtoriopiskelija Helsingin Yliopistolta Nina Sarnela.

http://karsa.fi/

 

Kiho

Kihon COO Riikka Koponen ja Director Of Development Henri Hartikainen.

Kiho kertoo olevansa maailman ensimmäinen täysin automaattinen ajopäiväkirjapalvelu, joka seuraa missä yrityksen ajoneuvot, koneet ja työntekijät kulkevat. Kiho on siis tekoälyllä optimoitu pilvipalvelu kentällä tapahtuvan työn hallintaan, ja toimii pk-yritykselle toiminnanohjaus- ja laskutusjärjestelmänä.

Kiho.fi

Sparkwork

Sparkwork on työhön perehdytysalusta kentälle tai toimipisteisiin ”etulinjaan”.  Sparkwork on eräänlainen ylhäältä alas -viestintäväline, jolla työnjohto tavoittaa työntekijät ja auttaa heitä tilanteeseen sopeutumisessa. Palvelu toimii erityisesti aloilla, joissa vaihtuvuus on suurta, kuten postin toimipisteissä tai R-kioskeissa.

”Sparkworkillä johtajien on helppo asettaa tehtäviä ja seurata niiden toteutumista. Olemme tarjonnallamme hyvässä paikassa, sillä vastaamme konkreettiseen tarpeeseen ja autamme yrityksiä yhteisen työkulttuurin välittämisessä maantieteellisesti levittyneelletyövoimalle”, kertoo Customer Success Manager Vuokko Salo.

sparkwork.io

NFleet

Nfleet tarjoaa asiakkailleen kuljetusten optimointia palveluna ”helposti ja nopeasti”.

”Isoilta toimijoilta vastaava palvelu maksaa kymppitonnin, meillä syötät excelillä osoitteet tai koordinaatit ja aikaikkunat, ja NFleet toteuttaa reitinoptimoinnin”, kuvaa Software Engineer Jussi Rasku.

NFleet siis lukee listat kuljetustehtävistä ja käytössä olevista autoista, ja muodostaa niistä tehokkaan lastaus- ja kuljetussuunnitelman koko kalustolle yhdellä kertaa

www.nfleet.fi

 

Delicode

Kauppojen kassojen keräämästä datasta jäävät puuttumaan potentiaaliset kävelevät asiakkaat. Delicode tarjoaa kauppiaille dataa asiakkaiden käyttäytymisestä 3d sensoriteknologialla, joka tunnistaa ihmiset anonyymisti 3d-datasta. Datan avulla voidaan seurata esimerkiksi sitä, miten ihmiset liikkuvat ja käyttävät tilaa. Näin Delicoden avulla pystytään suunnittelemaan liiketilan käyttöä tietoon perustuen ja näkemään potentiaalisen myyntikonversion. Kaikki tapahtuu GDPR-yhteensopivasti.

”Kaupanala hakee jatkuvasti uusia tapoja palvella ihmisiä. Verkossa on jo paljon erilaisia metriikoita, joista nähdään esimerkiksi mitä tuotteita on selattu, mutta usein fyysisen kaupan analytiikka puuttuu. Palvelumme mahdollistaa kaupoille muun muassa mainonnan A/B-testauksen liiketiloissa”, kertoo Delicoden CTO Janne Karhu.

Arantio

Arantion ohjelmistokehittäjät Matias Mäki ja Timo Favorin.

Arantio tarjoaa asiakkailleen luottamusta kohdennettuihin maksuvälitysiin. Kohdennettu maksaminen viittaa tapauksiin,  joissa rahaliikennettä pitää seurata rajatuissa käyttökohteissa, kuten Smartumin lounasseteleissä.

”Nykyään digitalisaation edetessä tili- ja transaktiojärjestelmän rakentaminen ei ole mikään triviaali juttu ja me tarjoamme sitä palveluna. Ajatellaan esimerkiksi rannekkeita festareilla, joilla voi ostaa vaikkapa olutta. Voimme yhdistää luottokortin festarirannekkeeseen ja nähdä missä palvelupisteissä ja kaupoissa asiakas on käynyt, sekä paljonko rahaa jäi käyttämättä, ja tilittää rahat oikeille tahoille”, kertoo Arantion ohjelmistokehittäjä Matias mäki.

Yksi mielenkiintoinen käyttökohde teknologialle olisi miehen mukaan hyväntekeväisyys, sillä Arantion ohjelmiston avulla voitaisiin trackata, että rahat käytetään siellä missä pitää.

Entä hyödyntääkö teknologia lohkoketjua?

”Ei.” 

https://www.arantio.com/

 

Industryhack 

Industryhack järjestää aiemmin hackathoneiksi nimitettyjä innovaatiokilpailuja, joissa ohjelmistokehitystiimit tuottavat yrityksille vastauksia näiden liiketoimintahaasteisiin. Tavoitteena on edetä pilotoinnin kautta arvoa tuottaviin toteutuksiin.

Teollisuusyrityksistä liikkeelle lähtenyt Industryhack auttaa nykyisin myös julkisen sektorin organisaatioita innovatiivisissa hankinnoissa.

”Innovatiivisessa hankinnassa etsitään ratkaisua ongelmaan, jonka ratkaisu on tuntematon. Sen avulla voidaan etsiä erilaisia keinoja tai konsepteja ongelman ratkaisemiseksi, vertailla niitä keskenään ja valita lopulta parhaat vaihtoehdot kokeiltavaksi”, Hannu Latva-Rasku kertoi hiljattain haastattelussa.

https://industryhack.com/

 

Aiven

Aiven provides fully-hosted and managed cloud database and messaging services on all major cloud providers across the globe.

Aiven.io

Saavu

Saavun Aleksanteri Haka ja Anssi Ketopaikka rakensivat palvelun alunperin omien tapahtumiensa pyörittämiseen ja alkoivat pian löytää myös asiakkaita.

Saavu on rakentanut palvelun tapahtumajärjestäjien ja -osallistujien väliseen viestintään ja koko tapahtumaprosessin läpiviemiseen. Saavun käyttökokemus näyttäytyy loppukäyttäjille chattinä, joka pyrkii luomaan tapahtumaviestinnästä ymmärrettävämpää ja hauskempaa, sekä pääsemään eroon valtavia tietomääriä sisältävistä infosivuista. Tapahtumajärjestäjän kannalta Saavun alusta tarjoaa hallitun tietokannan julkisessa pilvessä, johon kaikki tapahtuman osallistujatieto ja analytiikka koostetaan.

Tapahtumajärjestäjä voi toteuttaa Saavulla oman laskeutumissivun, johon asiakkaat ohjataan. Asiakas liittyy puhelinnumerollaan tapahtumaan, jolloin hänelle lähetetään tekstiviestinä linkki chattiin, jonka avulla tapahtumaan liittyvä viestintä toimii jatkossa. Saavun alusta voidaan kustomoida kutakin tapahtumaa varten ja ilmoitautumisprosessin lisäksi sillä voi hoitaa esimerkiksi rekisteröinnin, maksut, ohjeistuksen, kyselyt vaikkapa allergioista. Näin Saavua käyttävä tapahtumajärjestäjä voi filteröidä osallistujista vaikkapa oluen ystävät. 

https://www.saavu.io/


Haluatko tietää, mitä heille kuuluu nyt? Kyselimme tässä jutussa esiteltyjen yritysten tuoreita kuulumisia vuonna 2021. Katso jatkojuttu täältä.

Johannes Puro

Olemme koostaneet avoimeen Ite wikiin kaikki Suomen ohjelmistoyritykset ja näiden referenssit, suositukset ja tarjonnat. Löydät alustaltamme pätevät kumppanit liiketoiminnan digitalisointiin. Rakennamme tästä Digitalisaatio & Innovaatiot -blogimediasta digitalisaatiokentän ykkösmediaa Suomeen.

Tutustu Ite wikin Yrityshakuunpikahakuun ja referenssihakuun.