Dynaamisessa konsultointimarkkinassa toimiminen vaatii nopeutta. Samaan aikaan digitalisaatio voimistuu kaikilla toimialoilla, myös konsultoinnissa. Silti vain harva konsulttiyritys on digitalisoinut liiketoimintansa kannalta merkittävimpiä prosesseja.

Anders Hagberg ja Johan Haeger kertoivat Ite wikin haastattelussa miten konsulttiyritykset voivat hyödyntää miesten edustaman Cinoden työkalua päivittäisissä toiminnoissaan. Cinoden alusta on suunniteltu helpottamaan konsulttien osaamisen hallintaa ja välittämistä asiakasprojekteihin.

– Kun aloitin Cinodella vuonna 2013, yllätyin huomatessani, miten analogisesti suuressa osassa konsulttiyrityksistä työskenneltiin. Yrityksillä ei ollut ajantasaista tietoa työntekijöidensä osaamisesta ja tieto konsulttien saatavuudesta ei aina saavuttanut myyntitiimiä. Tämä puolestaan johti menetettyihin liiketoimintamahdollisuuksiin, Hagberg kertoo.

”Aiemmin konsulttina työskentely vaati päivittäin lukuisten eri ohjelmistojen ja järjestelmien hallintaa”

Vuonna 2013 toimintansa aloittaneen Cinoden perustajajäsenillä on pitkä kokemus IT -konsultoinnin parista ja kolmikko oli saanut vision siitä, miten toimialan käytänteitä tulisi kehittää.

– Olimme nähneet, että konsulttina työskentely vaati päivittäin lukuisten eri ohjelmistojen ja järjestelmien hallintaa. Käytössä olivat Excel, CRM, Word-dokumentointi ja BI -työkalut. Kun kaikki yrityksen liiketoiminnan kannalta kriittinen tieto on ripoteltuna eri paikkoihin, ylin johto kadottaa helposti liiketoiminnan kokonaiskuvan, Hagberg sanoo.

Hänen mukaansa Cinoden perustajakolmikko halusikin kehittää helppokäyttöisen työkalun, jossa kaikki konsulttiyrityksen päivittäisessä käytössä tarvittavat toiminnot löytyisivät yhdestä pilvipalvelusta.

 

Cinoden avulla konsultit voivat hallita tietoa osaamisestaan ja luoda vaivattomasti houkuttelevan näköisen ansioluettelon. Samalla myynti näkee jatkuvasti asiantuntijoiden saatavuuden.

 

Ensin kehitettiin alusta, jolla konsultit pystyivät luomaan houkuttelevan CV:n. Alustan jatkokehityksessä painotettiin puolestaan myyntitiimin tarpeita.

– Halusimme luoda palvelun, joka hyödyttää myyntitiimejä  maksimaalisesti. Cinoden avulla potentiaalisille asiakkaille voidaan etsiä helposti tarpeisiin parhaiten vastaavat konsultit ja nähdä näiden saatavuus, Hagberg kuvaa.

Näin hallinnointi tehostuu ja säästetty aika päästään käyttämään laskutettavaan asiakastyöhön.  

Johan Haeger antaa esimerkin siitä, kuinka yksinkertaista Cinodea on asiakastapaamisten aikana käyttää:

-Kuvitellaan, että asiakas etsii pankki- ja finanssialalta kokemusta omaavaa konsulttia, jonka taidoilla voidaan johtaa digitalisaatiohanketta. Myyntiedustaja kirjoittaa nämä kriteerit järjestelmään ja näkee samantien, kenen osaaminen vastaa niihin parhaiten ja milloin hän on käytettävissä. Valtaosa konsulttitaloista käyttää yhä Exceliä tai Wordia,  jotka eivät tarjoa tällaista ominaisuutta.

Vastaavaan tilanteeseen Officen ainoa ratkaisu lienee hyödyntää Ctrl + f -hakutoimintoa.

 

Myyntiedustajat näkevät hetkessä, kuka vastaa parhaiten asiakkaan tarpeita ja milloin kyseinen henkilö on käytettävissä.

 

– Me rohkaisemme konsulttiyrityksiä luomaan tarkkoja ansioluetteloita ja hallinnoimaan kaikkia osaamiskokonaisuuksiaan yhdessä tietokannassa, Haeger toteaa.

Hän kertoo, että Cinodella ollaan totuttu siihen, että heidän suurimmaksi kilpailijakseen nimetään juuri Excel.

Tämä kertoo siitä, miten tiukasti vanhat toimintatavat istuvat yrityskulttuuriessa. Vaikka uusiin kokeiluihin suhtauduttaisiin avoimin mielin, saatetaan ajatella, ettei hektisessä työarjessa riitä aikaa muutoksen aloittamiselle. Toisaalta sopivaa ratkaisua ei välttämättä ole tullut vastaan.

Cinodessa halutaan hälventää uusien työkalujen käyttöönottoon liittyviä ennakkoluuloja.

– Olemme innoissamme voidessamme esitellä helposti käytettävän tuotteen, joka sisältää mahdollisimman vähän painikkeita. Uskomme vakaasti, että mitä helpompi käytettävyys, sitä parempi, Hagberg sanoo.

On olemassa yksi asiakaspalaute, joka saa cinodelaiset hymyilemään erityisen leveästi:

– Asiakkaamme sanovat, että järjestelmäämme on hauska käyttää. 

Positiivinen käyttäjäkokemus on tärkeä menestymisen edellytys, mutta Cinoden tapauksessa myös numerot paljastavat, että yritys kulkee oikealla tiellä.

Asiakkaamme sanovat, että järjestelmäämme on hauska käyttää.”

– Kun aloitimme vuonna 2013, meillä oli yksi asiakas. Tänä päivänä heitä on jo lähes 200. Kasvoimme erityisen nopeasti vuosien 2017 ja 2018 aikana ja olemme käytännössä tuplanneet liikevaihtomme joka vuosi, Hagberg kertoo.

Cinoden toimitusjohtaja Anders Hagberg pitää Suomea Cinoden tärkeimpänä kasvumarkkinana vuonna 2019.

Suomi on Cinoden päämarkkina-alue vuodelle 2019

Sekä Anders Hagberg että Johan Haeger puhuvat lämpimästi suomalaisista ja maamme työkulttuurista.

– On ollut hienoa tehdä yhteistyötä suomalaisten kanssa. Suomessa päätöksentekijät osallistuvat aktiivisesti tapaamisiin, joten dialogi on ollut suoraa. Monet yrityksistä ovat suhtautuneet meihin avoimesti ja ovat olleet kiinnostuneita kokeilemaan tarjoamaamme ratkaisua.  

”On ollut hienoa tehdä yhteistyötä suomalaisten kanssa”

Ei olekaan ihme, että Cinodessa on päätetty panostaa Suomen markkinaan. Haeger kertoo, että he odottavat innostuneina uusia yhteistyökuvioita suomalaisten IT-konsulttiyritysten kanssa.

 

Konsulttibisnes on nopeutunut

Cinoden asiakkaisiin lukeutuvan XLENT Consulting Groupin Anders Franzén kiteyttää ehkä olennaisimman sekä nykyajan konsultointiliiketoiminnan että Cinoden arvolupauksen kannalta:

“The time from business opportunity to assignment has decreased from days to hours. The match between skills, assignments and availability has become smoother. With Cinode, we get more and faster business, which has increased our utilization rate by several percent.”

Veikkaamme, että länsinaapurissamme tehty tuotekehitys saa konet konsultit pohtimaan omaa myyntiprosessiaan ja osaamisten hallintaa.

 

Järjestämme Cinoden kanssa tiistaina 5.2.2019 kello 11.30-13.00 Helsingissä Ravintola Lasipalatsin Palmuhuoneessa lounastapaamisen ohjelmistokonsultteja ja -kehittäjiä tarjoavien yritysten liiketoiminta- ja myyntijohdolle. Lounas tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua Cinoden joukkoihin Helsingissä, ja kuulla miten konsultointiliiketoimintaa voi pyörittää tehokkaasti. Samalla kaikille osallistujille tarjoutuu loistava mahdollisuus verkostoitua muiden ohjelmistoalan liiketoimintavastaavien kanssa.

Update! Tapahtuma on täyteen buukattu ja ilmoittautuminen on suljettu!

Cinoden verkkosivut

Cinoden Ite wiki -profiili