Ohjelmistotalo Starcut kehitti viime vuonna mobiilisovelluksen jääkiekkoseura Helsingin IFK:lle.  HIFK:n applikaatiota on jatkokehitetty yhteistyössä Ticketmasterin kanssa ja nyt myös punanuttujen kausikortin saa joukkueen omaan sovellukseen.

Ticketmasterin oma mobiilisovellus tarjoaa muun muassa lipunmyynnin ja offlinessa toimivan lippulompakon ja yhteistyöhankkeessa Starcutin kanssa vastaavaa mobiilikompetenssia ryhdyttiin tuomaan myös HIFK:n kausikorttiasiakkaille.

– Kartoitimme alussa muitakin toimijoita, mutta lopulta Starcut valikoitui yhteistyökumppaniksemme projektiin, kertoo Ticketmasterin Suomen myyntijohtaja Petri Lehtoranta.

Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, miten lipunmyynti on muuttunut yleisesti ottaen viime vuosina.

Lipunmyynti on siirtynyt verkkoon

Ticketmaster on osa Live Nation Entertainment-konsernia, joka on pörssilistattu yritys Yhdysvalloissa. Suurin osa Live Nationin liiketoiminnasta on promootiota, ja lipunmyyntitoimintaa on 31 maassa. Viime vuoden liikevaihto ylsi 10,3 miljardiin dollariin.

Petri Lehtoranta on toiminut Suomen myyntijohtajana vuodesta 2009 ja työskentelee vuoden 2019 alusta alkaen myös Pohjoismaiden myynninvetäjänä.

Kuten myyntiprosessia monella muullakin alalla, myös lipunmyyntiä luonnehtii siirtyminen internetiin.

Kuten myyntiprosessia monella muullakin alalla, myös lipunmyyntiä luonnehtii siirtyminen internetiin.

– Mobiilin kasvu lipunmyynnissä on kulkenut käsi kädessä muun kehityksen kanssa. Suurin muutos lipunmyynnin rakenteessa on tapahtunut viimeisen viiden vuoden sisällä, sillä jo 75-80 prosenttia lipuista myydään verkon kautta ja loput kivijalkaliikkeistä, kertoo Lehtoranta.

Ticketmasterilla on kuitenkin edelleen myös kivijalkakauppoja, sillä osalla alueista ja osassa asiakasryhmistä on totuttu käymään ostoksilla perinteisessä lippukaupassa.

Tietyt tapahtumat houkuttelevat enemmän verkko-ostajia kuin toiset.

– Esimerkiksi tällä viikolla myyntiin tullut Backstreet Boysien keikka myytiin loppuun puolessa tunnissa, ja 98 prosenttia lipuista myytiin verkon kautta, kertoo Lehtoranta.

Verkosta ostaessa lipun saaminen on helpompaa kuin odottaa palvelupisteellä vuoroaan, sillä suosituimmille keikoille Ticketmaster voi myydä jopa 1200-1500 lippua minuutissa.

Suosituimmille keikoille Ticketmaster voi myydä jopa 1200-1500 lippua minuutissa.

Valtavat lipunmyyntimäärät eivät Ticketmasterin palvelinkapasiteettia hetkauta, eivätkä muut asiakkaat kärsi suurkeikkojen aiheuttamista kävijäryntäyksistä. Hetkinä, joina myydään toistatuhatta lippua minuutissa, palvelinkapasiteetista on Lehtorannan mukaan käytössä vain noin 8-9 prosenttia. Samanaikaisesti muut asiakkaat saavat tavalliseen tapaan lippunsa vaikkapa Linnanmäen Peacock-teatteriin tai Jokereiden Superweekille.

Kaikkia verkkomyyntejä monitoroidaan, ja Ticketmaster pystyy luotettavasti ennustamaan, paljonko lippuja tullaan myymään.

– Jo aamuvarhain aletaan seuraamaan, kuinka monessa selaimessa sivustomme avataan, kertoo Lehtoranta. Jos selaimista moni jää lippua vaille, nähdään onko tarvetta mahdolliselle toiselle keikalle.

 

Mobiilimyynnin suosio kasvaa jatkuvasti

Mobiilisovellukset tarjoavat paitsi lipunmyyntiä, myös tärkeää informaatiota tapahtumista, areenasta ja muista tarjolla olevista palveluista. Mobiilisovelluksen etuja ovat reaaliaikaisuus, mobiililaitteiden mukana kulkeminen kaikkialle, helppous, eksklusiiviset sisällöt mobiilikäyttäjille ja push-ilmoitukset.

– Festareiden omista sovelluksista saa ohjeet alueella suunnistamiseen ja tarjolla oleviin palveluihin kuten ravintoloihin. Kun menen festareille, niin tykkään kyllä ladata festariapplikaation, toteaa Lehtoranta.

Ticketmasterin oman mobiilisovelluksen suosio kasvaa jatkuvasti.

– On paljon asiakkaita, jotka käyttävät vain mobiilisovellusta sen ladattuaan.

Sovelluksen kautta ostetut liput jäävät lippulompakkoon, joka toimii offline-tilassa, joten keikoille ja peleihin pääsee, vaikka netti ei kännykässä juuri sillä hetkellä toimisikaan.

– Kun rupesimme tarjoamaan sovellusta, omat asiakkaamme Suomessa alkoivat kyselemään, miten sovellus on tehty ja kenen kanssa sellaisen voisi toteuttaa, Lehtoranta kertoo.

Nyt kausikortin joukkueen omassa sovelluksessa tarjoaa ensimmäisenä Suomessa Helsingin IFK.

HIFK:n mobiilisovelluksen asiakastyytyväisyys on erinomainen

HIFK on aiemmin tarjonnut mahdollisuutta mobiilikausikorttiin fyysisen kausikortin rinnalla, mutta kausikortti oli avattava Cardplussan kehittämän erillisen lompakon kautta. Kesällä mobiilikausikortti siirtyi Starcutin rakentaman HIFK:n oman applikaation sisälle, ja on kerännyt tuoreeltaan paljon kiitosta.

”HIFK on ensimmäinen toimija, jolla joukkueen kausikortti on oman applikaation sisällä.”

–  HIFK on ensimmäinen toimija, jolla joukkueen kausikortti on oman applikaation sisällä, kertoo Lehtoranta.

Moni fani on ladannut HIFK:n sovelluksen. Sovellus tarjoaa paitsi kausikortin, myös muun muassa pelaajatietoja, mediaa, haastatteluja, tuloksia ja ottelukokoonpanoja. Mukana on myös summeri, joka alkaa laulamaan kun oikea joukkue tekee maalin!

Samalla sovellus muokkaa myyntiprosessia alusta loppuun. Se tavoittaa kausikortin ostajiksi myös sellaisia faneja, jotka eivät aiemmin olisi harkinneet kausikortin hankkimista.

Sovellus muokkaa myyntiprosessia alusta loppuun.

– Mobiiliapplikaatio tehostaa myös lojaliteettiohjelman toimintaa. Lojaliteetti on tärkeä asia kaikille yrityksille, oli kyseessä sitten kauppa tai urheiluseura, toteaa Lehtoranta.

Kausikortin ostaja liittyy automaattisesti Bättre folk -kannattajayhteisöön, jonka jäsenet saavat etuja, kuten omia tapahtumia, tiedot pelaajasiirroista ennen muita, alennuksia tuotteista ja palveluista, sekä kannattajajäsenille eksklusiivisia mediasisältöjä.

Palaute kertoo applikaation onnistumisesta: huimat 100 % mobiilikausikorttiin siirtyneistä asiakkaista kertoo olevansa erittäin tyytyväisiä, eivätkä enää palaisi vanhaan fyysiseen kausikorttiin.

Onnistunut yhteistyö saa kiitosta

Entä onko Ticketmaster ollut tyytyväinen yhteistyöhönsä sovelluskumppaninsa kanssa?

– Voin sanoa, että toiset ohjelmistoyritykset puhuvat ja toiset tekevät, ja Starcut ehdottomasti tekee, Lehtoranta kehuu estoitta kumppaniaan.

Kiitosta saa myös deadlineissa pysyminen – joskus jopa etuajassa valmistuminen – ja timanttinen palveluasenne. Työn laatu on ollut juuri sitä mitä pyydettiin, eikä sormi ole mennyt suuhun haasteidenkaan edessä.

”Työn laatu on ollut juuri sitä mitä pyydettiin, eikä sormi ole mennyt suuhun haasteidenkaan edessä.”

– Se mitä Starcut on luvannut, se on pitänyt, ja vähän päälle.

Myös HIFK ja Starcut ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön.

– Mobiilikausikortin siirtäminen sovellukseen on yksi merkittävimmistä digitaalisista uudistuksista, mitä olemme tehneet muutaman viime vuoden aikana. Projekti vedettiin läpi erinomaisessa yhteistyössä Ticketmasterin ja Starcutin kanssa, ja HIFK:n kannattajat ovat olleet todella tyytyväisiä uudistukseen ja yleensäkin mobiilisovellukseemme. Tämä näkyy suoraan tilastoista: sovelluksen käyttö on lisääntynyt 35% vuoden takaisesta, kommentoi sovelluksen kehityksestä vastaava HIFK:n viestintäpäällikkö Petteri Linnavalli.

– Yhteistyö sekä Ticketmasterin, että HIFK:n kanssa on ollut alusta asti mutkatonta. Asioista on puhuttu suoraan ja avoimesti, tämä on mahdollistanut timanttisen lopputuloksen, lopettaa Starcutin myyntijohtaja Jan Walldén.

 

Starcut Ite wikissä
Starcutin kotisivut