Lokakuun lopulla julkistettiin yksi teknologiakentän suurimmista yrityskaupoista, kun IBM ilmoitti ostavansa RedHatin. Kanadalainen it-alan verkkojulkaisu IT World Canada listasi uutisen jälkimainingeissa teknologia-alan suurimmat yrityskaupat kautta aikojen.

 

Tässä ovat IT / teknologiakentän suurimmat yrityskaupat läpi historian!

 

1. Dell osti EMC:n 67 miljardilla dollarilla

 

 

Tietokoneyhtiö Dell osti datavarastoja ja pilvipalveluita tarjoavan EMC Corporationin vuonna 2015 teknologiakentän ennätyskaupassa.

 

2. IBM:n ostaa RedHatin 34 miljardilla dollarilla

 

 

Kaupan myötä IBM nousee maailman johtavaksi hybridipilvipalvelujen tarjoajaksi.

 

3. HP osti Compaqin 33,6 miljardilla dollarilla

 

Vuonna 2001 toteutunutta yrityskauppaa on sittemmin sanottu yhdeksi teknologia-alan historian huonoimmista, sillä sen myötä HP:n osakkeen arvo laski alle puoleen kauppaa edeltäneestä tasosta.

 

4. SoftBank osti ARM:n 32,3 miljardilla dollarilla

 

 

Japanilainen matkapuhelin- ja internetpalveluita tarjoava yritys ilmoitti vuonna 2016 ostavansa puolijohteiden ja ohjelmistojen valmistamiseen keskittyneen brittiyrityksen, ARM Holdingsin.

 

5. Microsoft osti LinkedInin 26,2 miljardilla dollarilla

 

 

Ohjelmistojätin historian suurin yritysosto tapahtui vuonna 2016, kun verkostoitumispalvelu LinkedIn siirtyi sen omistukseen.

 

6. Facebook osti WhatsAppin 19 miljardilla dollarilla

 

 

Maailman kenties suosituin pikaviestipalvelu siirtyi vuonna 2014 Facebookin omistukseen. WhatsAppilla oli kaupan toteutuessa 450 miljoonaa käyttäjää, mutta tämän vuoden alussa niiden määrä oli noussut jo 700 miljoonaan.

 

7. HP osti EDS:n 15,4 miljardilla dollarilla

 

Kymmenen kärkeen mahtuu myös toinen HP:n yrityskauppa, joka toteutui vuonna 2008. Sen myötä HP nosti markkina-asemiaan it-palveluiden tarjoajana.

 

8. Intel osti Mobileyen 15,3 miljardilla dollarilla

Mobileye on kehittänyt itseohjautuvissa autoissa käytettävää teknologiaa. Viime vuonna toteutuneen kaupan myötä Intel pyrkii vahvistamaan asemaansa älyautoissa käytettävien ratkaisujen toimittajana.

 

9. Symantec osti Veritasin 13,5 miljardilla dollarilla

 

 

Ohjelmistoyritys siirtyi tietoturvayrityksen omistukseen vuonna 2005. Vuonna 2014 Symantec ilmoitti jakavansa aiemmassa yrityskaupassa syntyneen yhtiön uudelleen kahtia ja vuotta myöhemmin se myi Veritasin, joka toimii nykyisin uudelleen brändättynä Veritas Technologies LLC nimellä.

 

10. Google osti Motorolan 12,5 miljardilla dollarilla

 

 

Hakukoneyhtiö osti Motorolan matkapuhelinliiketoiminnan vuonna 2011.

Kaupan suurimpana motiivina on jälkikäteen pidetty Googlen halua saada tietyt patentit itselleen. Vuonna 2014 se myikin Motorolan edelleen Lenovolle vain vajaalla 3 miljardilla dollarilla, mutta valtaosa patenteista jäi tämän kaupan ulkopuolelle.

 

Lähde: IT World Canada