Suomen viidenkymmenen suurimman yrityksen listalla keikkuu paljon tuttuja nimiä.

Talouselämä julkaisi viime vuoden 500 suurimman yrityksen listan. Sijalle 500. pääsi 99,9 miljoonan euron liikevaihdolla, 50 suurinta yritystä taas sijoittuvat 1,4 miljardin ja 23 miljardin euron välille.

Viidenkymmenen suurimman yrityksen listalle yltää yrityksiä ja konserneja monilta aloilta, kuten elektroniikasta, öljykaupasta, metsätaloudesta, rahoituksesta ja sijoituksesta, vakuutusalalta, tukkukaupasta, rakentamisesta ja kuluttajapalveluista.

Suomen kymmenen suurinta yritystä vastaavat noin 7 prosentista Suomen bruttokansantuotteesta.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan Suomen kymmenen suurinta yritystä vastaavat noin 7 prosentista Suomen bruttokansantuotteesta. Etenkin paperiteollisuudella on vahva asema Suomen kansantaloudessa.

Suurin yritys on Nokia, jonka liikevaihto oli 23 miljardia euroa. Entisen matkapuhelinvalmistajan pääliiketoimintoja ovat verkkoinfrastruktuuri, kartta- ja sijaintipalvelut sekä teknologiakehitys ja lisensointi.

Nokian matkapuhelimia valmistaa nykyään vuonna 2016 perustettu HMD Global, joka yllätti olemalla viime vuoden eniten kasvanut teknologiayritys 15 5010 prosentin liikevaihdon kasvulla. Suomen suurimpien yritysten listalla HMD Global on kavunnut sijalle 41 ja sen liikevaihto oli 1,8 miljardia euroa. HMD Globalin liikevaihdon kasvu on myös ylivoimaisesti suurin suurimpien yritysten listalta.

Nokian matkapuhelimia valmistava HMD Global yllätti olemalla viime vuoden eniten kasvanut teknologiayritys.

Suomen suurimmat yritykset 2017

Lähde: Talouselämä 21/2018

 

Öljynjalostusyhtiö Neste oyj on toisella sijalla 13 miljardin euron liikevaihdolla. Nesteen liikevaihto nousi 13 % edellisvuoteen nähden. Nesteen uutena toimitusjohtajana aloitti marraskuussa aiemmin Bayerilla ja CABB Groupilla työskennellyt Peter Vanacker.

Kolmannella sijalla on kaupan alan palveluyritys Kesko, joka tytäryhtiöineen ja kauppiaineen muodostaa K-ryhmän. Keskon liikevaihto oli 10,6 miljardia euroa ja se nousi 5 % edellisvuoteen nähden. K-ryhmällä oli 35,8 prosentin osuus Suomen vähittäistavarakaupasta vuonna 2017. Suurinta 45,9 % markkinaosuutta hallitsee S-ryhmä, mutta erilaisen omistusrakenteen vuoksi se ei yllä listalla yhtä korkealle.

Suomalaisten metsäyhtiöiden tulokset ovat viime aikoina parantuneet ja Suomeen on tehty uusia investointeja.

Neljättä ja viidettä sijaa pitävät metsäyhtiöt Stora Enso ja UPM Kymmene. Stora Enson liikevaihto oli 10,04 miljardia euroa ja liikevaihdon kasvu 3 %. UPM Kymmenen liikevaihto oli 10 miljardia euroa ja se kasvoi 2 %. Suomalaisten metsäyhtiöiden tulokset ovat viime aikoina parantuneet ja Suomeen on tehty uusia investointeja.

 

Lähde: Talouselämä 21/2018

 

50 suurimman yrityksen listan häntäpäätä pitää Lidl Suomi, joka päihitti hiljattain suomalaiset kilpailijansa Helsingin Sanomien hintavertailussa. Lidlin liikevaihto nousi 3 % ja oli nyt 1,4 miljardia euroa. Lidl hallitsee 9,3 % osuutta Suomen päivittäistavarakaupasta.

Top50 -listan suurin liikevaihdon lasku on peliyritys Supercellillä, jonka liikevaihto laski 14 % ja sijoitus listalla tipahti edellisvuoden sijalta 33 sijalle 40. Yrityksen liikevaihto oli 1,8 miljardia dollaria. Supercellin edellinen hittipeli Clash of Clans täytti viime vuonna viisi vuotta, eikä yhtiö julkaissut vuonna 2017 yhtäkään uutta peliä, mikä näkyy liikevaihdossa.

 

Lähteet: Talouselämä 21/2018, HS, Yle, Päivittäistavarakauppa ry, Tivi