Jääkiekkoseura Tappara on osasyyllinen siihen, että älykiekkojärjestelmä Wisehockey syntyi.

Kun joukkue halusi kannattajiensa käyttöön mobiiliapplikaation, otettiin seurasta yhteyttä Bitwiseen. Yhteistyön pyörähdettyä käyntiin kävi ilmi, että Hakametsän jäähallista löytyivät lokaattorit, joiden ympärille edellinen toimija ei saanut kehitettyä toimivaa järjestelmää.

Siinä oli haaste, joka kutkutti bitwiselaisten mieltä ja pian ajatus älykiekosta oli heitetty ilmoille.

Lopulta Tappara sai toivomansa applikaation, sekä kunnian olla ensimmäinen jääkiekkoseura, joka testasi älykiekkojärjestelmää. Tämän kauden runkosarjassa Wisehockey on käytössä jo neljällä Liiga-paikkakunnalla.

-Maailmalla ei ole nähty aikaisemmin mitään Wisehockeyn kaltaista tekniikkaa. NHL:ssä kyllä tuijotetaan paljon tilastoja, mutta niihin tarvittava data tuotetaan edelleen pääosin käsin. Meidän järjestelmällä kaikki tieto saadaan silmänräpäyksessä visuaaliseen muotoon, kertoo Bitwisen myyntipäällikkö Miska Kuusisto.

Tekniikan tuominen urheiluun on alati kasvava trendi, joten ymmärrettävästi älykiekko kiinnostaa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Viime aikoina se onkin vienyt Kuusiston työajasta merkittävän osan.

-Käymme koko ajan keskusteluja isojen toimijoiden kanssa, Kuusisto kommentoi kysymystä Wisehockeyn herättämästä kansainvälisestä kiinnostuksesta.

Kiekkoon upotettu siru tuottaa ennennäkemätöntä tietoa

Älykiekon perusidea on melko yksinkertainen. Dataa kertyy pelaajien pelipaitoihin kiinnitetyistä siruista eli tägeistä, joista pelaajien liikkeet hahmotetaan paikkatiedon avulla. Wisehockeyn hyödyntämästä sisäpaikannusjärjestelmästa vastaa reaaliaikaisen paikannuksen ratkaisuihin erikoistunut, nokiataustainen Quuppa.

Järjestelmän kehitystyö vaati maksimaalista asennetta siinä vaiheessa, kun analyyseihin päätettiin ottaa mukaan myös kiekko. Sen siruttaminen on näet paljon haastavampaa kuin voisi kuvitella:

-Jonkinlaista Pelle Peloton -asennetta on tarvittu. Kiekon kehitystyö on kestänyt pitkään ja sitä on rakennettu toimivaksi vapaa-ajallakin. Jääkiekko on nopeatempoinen peli ja lämärissä kiekon nopeus voi nousta jopa 160 kilometriin tunnissa. Kun se iskeytyy sellaista vauhtia tolppaan, pitää siihen upotetun tekniikan kestää aika paljon, Kuusisto huomauttaa.

 

Tägien avulla pelitapahtumat saadaan muutettua visuaalisesti näyttäviksi tilastoiksi vain sekunneissa.

 

Juuri kiekon sisällä oleva tägi tekee Bitwisen tekniikasta ainutlaatuisen, sillä mikään kilpaileva toteutus ei ole onnistunut saamaan kiekkoa mukaan analyysiin. Kiekolle on haettu patenttia ja Kuusiston mukaan sen osalta näyttää tällä hetkellä hyvälle. Enää kiekkoja ei myöskään rakennella autotallissa, sillä niitä valmistetaan kuluvaa kautta varten 2000 kappaletta. Osansa Wisehockeyn ainutlaatuisuudesta kuuluu myös analytiikalle, jota tehdään jo 20 työntekijän voimin.

-Kuinka monessa paikassa on parikymmentä ihmistä tekemässä jääkiekkoanalytiikkaa? Yleensä otteluista saadaan reaaliaikaisesti ulos jotain dataa, kuten maalintekijät, ja senkin tiedon joku on ensin käsin näpytellyt koneelle. Meidän prosessi on nopea juuri tägien ansiosta. Data saadaan analysoitua sekunneissa, Kuusisto summaa.

 

0-0 ei ole enää vain tylsä tasapeli

Katsojan kannalta kaikki ottelut eivät ole yhtä mielenkiintoisia.

Jääkiekossa on aina puhuttu maalijuhlista tai jalkapallosta tutuista lopputuloksista. Yleensä ottelun alkaessa katsoja toivoo, että lippu tuli ostettua juuri maalikarkeloihin.

Kuusisto on vakuuttunut, että Wisehockeyn tuottamat tilastot tuovat peleihin uutta syvyyttä ja tulevaisuudessa katsojille voidaan tarjota aina käsitys siitä, kumpi joukkue pelasi paremmin:

-Maalit, laukaukset ja +/- -tilastot ovat kaikille tuttuja. Me pystymme analysoimaan myös sitä, kuka blokkaa ja missä se tapahtuu. Mikä oli vaihtonopeus, kuinka paljon tietty pelaaja luistelee tai minkälaiset olivat kiekon ja pelaajien väliset suhteet. Voidaan siis tehdä hyvin laajaa analyysia pelistä ja siitä, kumpi joukkue sitä hallitsee. Tasatilanteessakin nähdään, kummalla on pelin momentum ja miten jäällä liikutaan.

 

Wisehockeyn avulla katsojille tarjoutuu mahdollisuus arvioida sitä, kumpi joukkue pelaa tasatilanteessa paremmin. Reaaliaikainen analytiikka mahdollista myös uudenlaisen taukoviihteen kehittämisen jääkiekkohalleihin.

 

Liigan lähetysoikeudet omistava Telia hyödyntää Wisehockeyn tuottamaa analytiikkaa jo nyt omissa lähetyksissään. Myös halleissa siirrytään älykiekon myötä kohti nykyaikaa ja entistä viihdyttävämpää kiekkokokemusta.

-Jääkiekkohalleissa on tällä hetkellä vain avausmaaliarvaus. Wisehockeyn teknologia mahdollistaa aivan uudenlaisten pelien tuomisen katsojien ulottuville. Jokaisen otteluillan ei tarvitsisi olla enää samanlainen eikä taukoviihteen pelkkää katsomokameran tuijottamista, Kuusisto visioi.

-Myös vedonlyönnissä voidaan hyödyntää Wisehockeya. Ensinnäkin analytiikkaa tarvitaan kertoimien laskuun, mutta tulevaisuudessa sen avulla on mahdollista tuoda markkinoille aivan uudenlaisia pelejä.

 

Käyttökohteita valmennuksesta teollisuuteen

Wisehockeyn mahdollisuudet eivät rajoitu vain viihdepuoleen. Kaikki Liigassa pelaavat joukkueet ovat saaneet käyttöönsä portaalin, josta ne pääsevät käsiksi otteluanalytiikkoihin. Halutessaan joukkueet voivat hyödyntää sirujen tuottamaa tietoa valmennuksessa tai pelistrategioiden hiomisessa. Osa reaaliaikaisuuden tarjoamista mahdollisuuksista on vielä Bitwisellakin mysteeri. Siksi teknologiaa tarjotaan mielellään myös seuroille:

-Pikkuhiljaa seuroissa aletaan ymmärtää, mitä tietoa voidaan käyttää minkäkin asian kehittämiseen. Joku tietty juttu tuo ihan uuden tason peliin. Meillä kaikilla on kuitenkin yhteinen päämäärä saada ihmiset viihtymään peleissä ja houkutella kiekkokatsomoihin ihan uusiakin katsojia. Uskon, että viiden vuoden kuluttua useampi iso sarja käyttää tätä järjestelmää peleissään ja sen ympärille on syntynyt monenlaisia ekosysteemejä, Kuusisto sanoo.

”Uskon, että viiden vuoden kuluttua useampi iso sarja käyttää tätä järjestelmää peleissään ja sen ympärille on syntynyt monenlaisia ekosysteemejä”

Vaikka Wisehockey syntyi alun perin jääkiekon tarpeisiin, siinä hyödynnetty teknologia on herättänyt kiinnostusta myös urheilupiirien ulkopuolella:

-On selvää, että sisäpaikannus valtaa tulevaisuudessa alaa myös teollisuudessa. Sen avulla pystytään tarkastelemaan monipuolisesti sitä, mitä isossa tehdashallissa tapahtuu tai luomaan esimerkiksi lämpökarttoja. Potentiaalisia käyttökohteita on muuallakin kuin urheilun parissa, Kuusisto summaa.

Palataan lopuksi vielä hetkeksi jääkiekkoon. Elämme lokakuuta ja Liigan kiekkokausi on käytännössä vasta pyörähtänyt käyntiin. Mitä tägien avulla tuotettu data kertoo alkukaudesta?

-Esimerkiksi Ilves blokkaa vastustajan hyvin ja laukauksia tulee vähän parhailta, ykkösluokan maalipaikoilta. Myös Ilveksen kiekonhallinta vs. maalimäärä on loistavalla tasolla. Toisin sanoen Ilves on ollut tehokas kiekollisena, Kuusisto kertoo.

Jäämme odottamaan, kantaako tehokkuus tamperelaiset mestaruuteen saakka!

 

Bitwisen Ite wiki -profiili

Bitwisen verkkosivut

Wisehockeyn verkkosivut