logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Uusien ideoiden syntyminen vaatii koneiden keskelläkin vuorovaikutusta ihmisten välillä

21.9.2018 - Suvi Lindström - Basware Connect 2018

Aivomme eivät toimi kuten tietokone ja siksi olemme askeleen edellä tekoälyä.

Ideat ovat syy siihen, etteivät koneet kykene hallitsemaan maailmaamme science fiction -elokuvista tutulla tavalla. Ihmisen kyky ideoida erottaa sen oleellisesti tietokoneista, sanoo neurobiologi (PhD) Henning Beck, joka puhui Basware Connect 2018 -tapahtumassa viime viikolla.

-Kun ihmisiltä kysytään, mikä on tällä hetkellä maailman tärkein asia kehityksen kannalta, monet vastaavat data. Dataa on kaikkialla ja yritykset keräävät sitä jatkuvasti. Itse asiassa data yksinään on kuitenkin hyvin yksinkertaista, jopa kuollutta. Informaatiota on kyllä kaikkialla, mutta sitä ei pystytä luomaan ilman ymmärrystä, Beck kertoo.

Puhuessaan ymmärryksestä Beck tarkoittaa juuri ihmisen kykyä ideoida ja syventää tietämystään. Dataa me voimme mitata ja googlata, mutta ideoita emme.

-Aivoissa asioiden prosessointi tapahtuu aina samalla tavalla. Itse asiassa aivot toimivat hiukan algoritmien tapaan. Ensin on syöte (input), joka prosessoidaan vasteeksi (output). Se, että tietystä hetkestä syntyy ajatus, on 35-40 askeleen prosessi, jonka aivomme suorittavat joka kerta, kun koemme jotakin, Beck valottaa hermoverkon toimintaa.

 

-Ymmärrys on sitä, että luomme uutta tietoa perustuen siihen tietoon, joka meillä on jo käytössämme.

 

Kesken puheensa Beck alkaa piirtää fläppitaululle pientä ihmishahmoa. Hän kysyy yleisöltä, mikä se on ja saa vastaukseksi lapsi. Jos lapsen viereen piirtää isomman hahmon, katsojat tulkitsevat sen heti aikuiseksi. Monta ihmishahmoa puolestaan muodostavat perheen. Beckin mielestä tämä on loistava esimerkki siitä, miten hyödynnämme tietoa.

-Ymmärrys ei ole sitä, että tiedämme, mikä jokin asia on. Ymmärrys on sitä, että luomme uutta tietoa perustuen siihen tietoon, joka meillä on jo käytössämme, Beck sanoo ja muistuttaa, että tähän koneet eivät edelleenkään kykene.

 

Keskity, innovoi ja puhkaise kupla, jossa elät!

Tekoälyn aikakaudella on jopa hiukan lohduttavaa kuulla, että me ihmiset pystymme edelleen johonkin, mihin tietokoneet eivät pysty. Beck puhuu kolmesta ratkaisevasta tekijästä, joiden avulla parhaat ideat syntyvät: keskittymisestä, innovoinnista ja mukavuusalueen ulkopuolelle hyppäämisestä. Ideoiden syntyyn tarvitaan toimivan hermoverkon lisäksi myös puhdasta toimintaa. Itse asiassa Beck uskoo, että mullistavimmat ideat ovat juuri ihmisten välisen kanssakäymisen tulosta.

-Eivät ideat synny siten, että yritämme miettiä jotain asiaa mahdollisimman nopeasti. Ideat syntyvät, kun ihmiset alkavat vaihtaa mielipiteitä ja näkökulmia. Usein tuomme esiin sen, miten meillä on jokin ongelma, johon emme löydä ratkaisua. Ratkaisun löytämisen ydin onkin siinä, että annamme ideoidemme lentää ja kysymme muilta heidän ideoistaan. Idea on itse asiassa se lopputulos, joka saavutetaan, kun ryhmä ihmisiä kokoontuu vaihtamaan näkökulmiaan tietystä kysymyksestä ja löytää siihen lopulta vastauksen.

 

Yleisö kuunteli tarkkaavaisena, kun saksalainen aivotutkija Henning Beck kertoi, miten maailmaa mullistavat ideat saavat alkunsa.

 

Beck kehottaa kaikkia kannustamaan toinen toisiamme ideoinnissa. Hän sanoo, että meidän tulisi jopa lopettaa virheiden tekemisestä murehtiminen.

-Tietokoneet on ohjelmoitu toimimaan sääntöjensä mukaan eikä rikkomaan ”ajattelunsa rajoja”. Tietokoneet opettelevat niin kauan, etteivät tee enää virheitä. Me ihmiset teemme aina lopulta virheen. Mutta aivan kuten lapsena opetellessamme pyöräilemään, voimme nousta ylös ja yrittää uudelleen. Me ihmiset voimme rikkoa rajoja, katsoa kuplamme ulkopuolelle, unohtaa hetkeksi tulosten tavoittelun ja vapauttaa korreloimattoman ajattelumme, ja siten keksiä jotain uutta.

Siinä tiivistyy Beckin koko puheen ydin: tekoäly on parhaimmillaankin vain väline matkalla kohti ihmisen löytämää ratkaisua.

-Emme vielä tiedä, mikä on seuraava maailman mullistava suuri idea. Mutta siitä voimme olla melko varmoja, että se on lähtöisin aivoista eikä tietokoneista, Beck toteaa.

 

Baswaren ite wiki -profiili

Baswaren verkkosivut

It- ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Muita julkaisuja

Suvi Lindström - Hybridiverkko
Yritysverkot kehittyvät – hybridiverkko palvelee julkiseen pilveen siirtymistä ja liikkuvaa työtä
Johannes Puro - Hakukoneoptimointi
Verkkosivujen hakukoneoptimointi 2019 – tärkeimmät SEO-vinkit Googleliikenteen saamiseksi
Johannes Puro - Google Mark Up
Google Mark Up auttaa hallitsemaan Googlen monipuolistuvia hakutuloksia
Suvi Lindström - AuroraAI
AuroraAI on julkisen sektorin tekoälyhanke, jossa luodaan yksilöllisiin palveluihin ohjaava älykäs palveluverkosto
Veera Kujansuu - Myynti ja markkinointi
Näin toimii it- ja ohjelmistoyritysten markkinointi – internet ja digimarkkinointi ovat muuttaneet it-hankintaprosessia
Veera Kujansuu - Teknologiabarometri 2019
Teknologiabarometri 2019: Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta jäljessä muista maista
Suvi Lindström - Arctic15
Startup-yrittäjät ja sijoittajat saman katon alle tuova Arctic15-konferenssi alkaa huomenna
Veera Kujansuu - Kohdataan-somepalvelu
Uusi somepalvelu ehkäisee yksinäisyyttä – Kohdataan-hanke toteutetaan yhteiskehittämisen keinoin
Suvi Lindström - Datapohjainen taloushallinto
Ennusta yrityksesi tulevaisuus – hankinnasta maksuun -prosessin ongelmakohdat hahmottuvat analytiikan avulla
Lataa lisää