Maltalta käsin suomalaisvoimin toimiva Good Luck Media kehittää, ylläpitää sekä optimoi pääasiassa iGaming -alalle suunnattuja sivustoja.

Yrityksen perustajat Toni Westerholm ja Risto Myllymäki avaavat, mistä Googlen PWA-teknologiassa on kyse.

– Digitaalisia palveluja kehitettäessä halutaan tyypillisesti kokeilla uusia juttuja helposti skaalautuen. Samalla on hyvä muistaa, että noin 60-70 % kaikista potentiaalisista asiakkaista meidän kentässä saa ensimmäisen kosketuksen tuotteisiin mobiilikanavassa. Tämä on tärkeää tiedostaa kaikessa tekemisessä iGaming-alalla, Westerholm kertoo.

”Noin 60-70 % kaikista potentiaalisista asiakkaista meidän kentässä saa ensimmäisen kosketuksen tuotteisiin mobiilikanavassa.”

Termi iGaming viittaa laajasti katsottuna vedonlyöntiin, kasinopeleihin, sekä arvontoihin, jotka järjestetään verkossa. Malta onkin muodostunut eräänlaiseksi suomalaisten online-pelaamisen parissa työskentelevien suojatyösijainniksi tarkkaan reguloidulla alalla.

Parivaljakko nimeää Good Luck Median arvoiksi kolmea termiä: “Lean”, “Mobile Always” ja “Innovative”. Esimerkkinä yrityksen iGaming-toteutuksesta toimivat Bonuskoodit.com-sivusto sekä Lottoarvonta.com, jonka Lotto tulokset -applikaatio tuo kaikkien suosituimpien lottojen tulokset yhdelle sivustolle. Sivuston navigaatio on mietitty tarkkaan nimenomaan mobiilikäyttäjät mielessä pitäen.

 

 

Mitä Mobile Always tekeminen tarkoittaa Good Luck Medialaisille?

– Mobile Always tarkoittaa meille sitä, että kaikki mitä suunnittelemme ja toteutamme toimii laadukkaasti mobiilikanavissa ja -päätelaitteilla. Emme siis tee kompromisseja tässä asiassa. Mobile Always tuli meille ohjenuoraksi lähtökohtaisesti siksi, että kulutus netissä on siirtynyt niin vahvasti mobiiliin. Myös tärkeät liikenteenlähteemme Google ja Facebook painottavat nykyään vahvasti mobiilitekemistä, Risto Myllymäki kuvaa.

– Toinen asia minkä huomasimme oli se, että kilpailijamme tai partnerimme ovat olleet ehkä liian sidoksissa niin sanottuihin Legacy-järjestelmiin ja että Mobile Always -tekemisessä olisi markkinarakoa. Eli moni toimija ei ole pystynyt vastaamaan kovaan mobiilikysyntään, Westerholm kertoo.

Parivaljakko onkin löytänyt työnsarkaa myös kentän muiden toimijoiden sivustojen mobiilioptimoinnista.

Kuinka suuri mobiilikäyttäjien osuus on internetin käyttäjistä tänä päivänä?

– Periaatteessa kaikki kasvu netin käytössä tulee tällä hetkellä mobiilikanavista. Se nähdään Googlen ja myös some-kanavien, kuten Facebookin raporteissa. Mobiilitrafiikki ylitti netin käytössä desktop-päätelaitteet globaalisti vasta viime vuoden (2017) puolella, Myllymäki sanoo.

”Periaatteessa kaikki kasvu netin käytössä tulee tällä hetkellä mobiilikanavista.”

Hänen mukaansa ehkä tärkeintä on kuitenkin tietää ero käyttäytymisessä eri alustoilla. Useissa maissa mobiilissa käytetään aikaa netissä selkeästi desktopia enemmän. Tässä on, yllättävää kyllä, vieläkin iskun paikka liikenteen kannalta mobiilioptimoidulla sisällöllä.

– Suomalaisten yritysten, joilla on vahvaa mobiilitekemistä kannattaisi myös suunnata katseensa ulkomaille. Esimerkiksi Intiassa, Indonesiassa, Brasiliassa ja Argentinassa mobiilinetin käyttö ja vietetty aika on räjähtänyt käsiin. Mobile only -käyttö on ComsCoren mukaan näissä maissa jopa yli 65%, Myllymäki jatkaa.

Jos tarkastellaan Mobile only -käyttöä hieman kehittyneimmissä maissa, niin tulokset voivat olla hyvinkin erilaisia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vain noin 12% käyttää aktiivisesti nettiä vain mobiililaitteella.

Good Luck Medialaisten mukaan mobiilinetin käyttöä tarkasteltaessa on tärkeä tietää se, suuntautuuko käyttö mobiiliselaimiin vai -applikaatioihin.

– Tämä pitää lähtökohtaisesti huomioida jo uusien palveluiden suunnittelussa. Kun pureudutaan tarkemmin mobiilikäyttäytymiseen voidaan saada kullanarvoisia insighteja, Westerholm sanoo.

Hyviä lähteitä mobiilikäyttäytymiseen on Googlen Consumer Barometer ja ComScoren webinaarit mobiilikäyttäytymisestä, jotka molemmat ovat ilmaisia.

 

 

Progressive Web App eli PWA

Progressive Web App, eli PWA, on nettiapplikaatio, joka latautuu kuten normaali verkkosivusto, mutta tarjoten myös toimintoja, jotka toimivat offlinessä.

PWA-teknologia toimii kaikissa moderneissa nettiselaimissa, sillä huhtikuusta 2018 lähtien suosituimmat selaimet kuten Chrome, Firefox ja Safari ovat kaikki tukeneet jollain tasolla PWA-teknologiaa.

– PWA-pohjaiset sivustot julkaistaan kuten normaalit verkkosivustot. Tämän lisäksi ne voivat tarjota toimintoja, jotka ovat samankaltaisia kuin natiiveissa mobiliiapplikaatioissa, kuten offline käyttö ja push-notifikaatiot, Westerholm listaa.

Google on ajanut vahvasti PWA-teknologiaa eteenpäin ja teknologiajätti tarjoaa developer-sivuillaan selkeät ohjeet miten tuottaa PWA-pohjaisia sivustoja. Tietysti sivustot tällöin tukeutuvat myös heidän teknologiaansa, kuten Service Workeriin.

Chrome-selaimesta löytyy myös oma auditointityökalu PWA-teknologiaan, joka löytyy konsoli avaamalla ja klikkaamalla Audit -> Lighthouse.

– Noudattamalla PWA-soveltuvaa protokollaa nettisivujen kehityksessä, varmistuu myös usein samalla sivuston jäätävä nopeus. Näin myös moni hakukoneoptimointiin liittyvä tekninen aspekti tulee hoidettua kuntoon, Myllymäki kertoo.

Good Luck Media on työskennellyt sekä uusien mobile-always -sivustojen parissa että kehittänyt PWA-ominaisuuksia vanhoihin sivustoihin.

 

Good Luck Median ite wiki-sivu
Good Luck Median verkkosivu