Lähes viidesosa maailman rikkaimmista ihmisistä on kerännyt omaisuutensa teknologiabisneksellä. Heinäkuussa 2017 Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja Jeff Bezos ohitti Bill Gatesin Bloomberg Billionaires Index -listalla ja nousi maailman rikkaimmaksi ihmiseksi. Bloombergin reaaliaikaista listausta katsellessa silmiin osuu edelleen tuttuja nimiä. Tässä ovat TOP 5 teknologiabisneksellä rikastuneet ihmiset nettovarallisuuden perusteella:

 

1. Jeffrey ”Jeff” Bezos, Amazonin perustaja ja toimitusjohtaja. Nettovarallisuus 155 miljardia dollaria.

 

 

Amazonin ylivoima verkkokaupan alalla takaa sen, ettei Bezosin ykköspaikkaa luultavasti uhkaa kukaan ensi vuonnakaan. Bezos perusti Amazonin vuonna 1994 ja sittemmin yhtiön toimintaa on usein tituleerattu sen edelläkävijyydestä.

 

2. Bill Gates, Microsoftin perustaja ja hallituksen jäsen. Nettovarallisuus 97 miljardia dollaria.

 

 

Gates keskeytti 1970-luvun alussa lakiopintonsa Harvardissa panostaakseen liikeuraan it-maailmassa. Hän perusti Microsoftin yhdessä Paul Allenin kanssa vuonna 1975. Gates on lahjoittanut viime vuosina merkittävän osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen perustamansa Bill & Melinda Gates Foundationin kautta.

 

3. Mark Zuckerberg, Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja. Nettovarallisuus 68.5 miljardia dollaria.

 

 

Zuckerberg on maailman nuorin itse miljardin Yhdysvaltain dollarin omaisuuden kerännyt henkilö. Harvard liittyy oleellisesti myös Facebookin alkuun, sillä Zuckerberg perusti sen kolmen opiskelukaverinsa kanssa yliopiston kampusalueella. Tammikuussa 2018 Facebookilla oli yli 2.2 miljardia aktiivista käyttäjää.

 

4. Larry Page, Googlen perustaja ja Alphabetin toimitusjohtaja. Nettovarallisuus 58.7 miljardia dollaria.

 

 

Larry Pagen molemmat vanhemmat työskentelivät tietokoneiden parissa ja myös Pagella on ylempi korkeakoulututkinto tietojenkäsittelytieteestä. Googlen parhaiten tunnettu hakualgoritmi PageRank on nimetty kehittäjänsä mukaan.

 

5. Sergey Brin, Googlen perustaja. Nettovarallisuus 57.2 miljardia dollaria.

 

 

Brin on syntynyt vuonna 1973 Moskovassa. Larry Pageen hän tutustui, kun miehet opiskelivat yhdessä Stanfordin yliopiston tohtoriohjelmassa. Molemmat keskeyttivät tohtoriopinnot voidakseen keskittyä hakukoneen kehittämistyöhön. Google Inc. perustettiin vuonna 1998.

 

Dominoivatko tulevaisuuden listoja aasialaiset?

Wealth-X:n Billionaire Census paljastaa, että maailmassa on tällä hetkellä enemmän miljardöörejä kuin koskaan aiemmin.  Aasiassa miljardöörien määrä kasvoi vuodesta 2016 vuoteen 2017 jopa 29,1 prosenttia, kun Amerikoissa vastaava luku oli 10.8 prosenttia. Jos jatkaisin edellistä listaa aina kymmeneen asti, kiinalaisista mukaan yltäisivät Alibaban perustaja Jack Ma (nettovarallisuus 42.2 miljardia dollaria) sekä Tencentin perustaja Ma Huateng (nettovarallisuus 35.6 miljardia dollaria).

Myös rikkain teknologiabisneksellä itse omaisuutensa kerännyt nainen tulee Aasiasta. Forbesin mukaan hän on hongkongilainen Lens Technologyn perustaja Zhou Qunfei. Nuorimpien miljardöörien viiden kärjessä on sielläkin kaksi teknologialla rikastunutta. He ovat Snapchatin co-founder Evan Spiegel (27) sekä verkkopohjaisen maksujärjestelmän, Stripen, co-founder John Collison (27).

 

Lähteet: Bloomberg Billionaire Index (22.8.2018), Forbes, Wealth-X, Wikipedia