Hampurilaisrobotti työskentelee 350 sensorin ja 20 tietokoneen voimin ja valmistaa hampurilaisen ilman ihmiskäden kosketusta. San Fransiscolaisen start up -ravintoloitsija Alex Vardakostas on suunnitellut robotin, jolta saa viidessä minuutissa tuoreen hampurilaisen jauhelihan jauhamisesta burgerin kokoamiseen saakka.

 

 

Creatorin perustaja Vardakostas aloitti uransa vanhempiensa ravintolassa hampurilaisia kasaten. Kymmenien tuhansien burgerien valmistamisesta saadulla kokemuksellaan Vardakostas alkoi kehitellä robottia, joka voisi suorittaa itseään toistavan työn nopeammin, tehokkaammin ja edullisemmin.

– Paremmat keittiövälineet auttavat tekemään parempia hampurilaisia, joten miksi en veisi välineitä vieläkin pidemmälle, toteaa Vardakostas.

Kahdeksan vuoden kehitystyön päätteeksi burgerrobotti aloitti työnsä tänä kesänä. Reilut neljä metriä pitkä laite viipaloi sämpylät, jauhaa ja paistaa pihvit, pilkkoo tuoreet vihannekset ja kasaa hampurilaisen linjastolla. Laite voi valmistaa annoksia useiden eri reseptien mukaan, sekä ottaa huomioon asiakkaan erityistoiveet, sillä Creator ei halunnut ottaa kompromisseja ruuan laadun tai kulinaristisen luovuuden kanssa, kertoo Vardakostas.

– Ravintolamaailma ei ole nähnyt suuria muutoksia vuosikymmeniin, mutta robottien tuomat mahdollisuudet voivat tuoda alalle uusia ruokalajeja, tai jopa ruokakulttuureja.

 

 

Robotisoitu ruuanvalmistus vapauttaa ravintolasta tilaa ja siihen kuluvia kustannuksia, jotka puolestaan voidaan käyttää parempiin raaka-aineisiin. Vardakostasin mukaan Creatorissa esimerkiksi pihvit jauhetaan antibiootti- ja hormonivapaasta naudanlihasta.

Tunnissa kone voi tuutata ulos jopa 130 purilaista. Haasteita laitteen suunnittelulle aiheutti se, että ruoka-aineet eivät ole aina täysin tasalaatuisia. Esimerkiksi jokainen sämpylä on erikokoinen ja -muotoinen, ja sen vuoksi seitsemän sensoria huolehtii sämpylän viipaloinnista ja liikkeistä linjastolla.

Pikaruokaravintoloiden työn siirtäminen robotin tehtäväksi aiheuttaa huolta siitä, mitä tapahtuu ravintolan työntekijöille.

Pikaruokaravintoloiden työn siirtäminen robotin tehtäväksi aiheuttaa huolta siitä, mitä tapahtuu ravintolan työntekijöille. Vardakostas lupailee hampurilaiskoneen vapauttavan työntekijöiden aikaa luovempiin ja sosiaalisempiin työtehtäviin. Creatorin työntekijät saavat parempaa palkkaa kuin ravintolatyöntekijät Yhdysvalloissa keskimäärin, hoitaen esimerkiksi robotin täyttämistä sekä asiakaspalvelua.

San Fransiscon alueella ravintolatyö on niin huonosti palkattua ja asuminen kallista, että työntekijöitä on vaikeaa löytää. Nähtäväksi jää, miten ravintoloiden automatisointi pidemmän päälle tulee vaikuttamaan alaan. Vielä tällä hetkellä robottiravintolat ovat harvinainen erikoisuus, ja tulevat varmaankin olemaan sitä vielä pitkään.

Jos robotin valmistama ruoka on sinulle liian kova pala purtavaksi, kurkista ohesta Gordon Ramsayn ohjeet täydellisen hampurilaisen valmistamiseen.