Olemme keränneet it- ja ohjelmistoalan asiakaskokemuksia tähän tietokantaamme nyt neljän ja puolen vuoden ajan.

Moni ite wikin julkaisutyypeistä on kehitetty matkan varrella, mutta yksi tärkeimpiä oli mukana heti alusta lähtien: ohjelmistoyritysten referenssitoteutukset ja -asiakkaat, sekä niihin liitetyt asiakassuositukset ja -kokemukset.

Erilaiset digitalisaatio-toteutuksista kertovat referenssit on tiedetty jo pidempään analytiikan perusteella kestohiteiksi. Eivät ne tietenkään mitään Dude Perfect-videoita ole… (pystytkö olemaan katsomatta)

…mutta esimerkiksi ohjelmistoprojektien kuvauksille kertyy tyypillisesti kaksi viiva kymmenen lukukertaa per referenssikuvaus parissa kuukaudessa.

Niitä lukevat potentiaaliset, tai ideoita hakevat asiakkaat ja kateelliset kilpailijat.

Referensseistä löytyy yksi osio, joka kiinnostaa lukijoita ylitse muiden: aiempien asiakkaiden kertomat asiakaskokemukset ja -suositukset.

”Niitä lukevat potentiaaliset, tai ideoita hakevat asiakkaat ja kateelliset kilpailijat”

 It-tarjoaja on harvoin päässyt edes tapaamaan mahdollista asiakastaan, kun nämä ovat jo suunnanneet Googlen äärelle hakemaan luotettavaksi koetusta lähteestä lisätietoa tarjoajasta.

Jos Google ei ole sitä jo aiemmin tehnyt, niin hotelleja, lainoja ja verkkokauppojen tuotteita koostavat sivustot mainostavat televisiossa sellaisella volyymillä, että ajatus alkaa olla väkisinkin iskostunut kuluttajien mieliin: mene internetiin löytääksesi sinulle parhaat palvelut ja tarjoukset!

Googlen tutkimus kertookin, että tietoa haetaan nykyään nimenomaan tarjoajan verkkosivun ulkopuolisesta lähteestä.

Itseasiassa inbound-markkinoinnin konseptin kehittäneen Hubspotin mukaan 77% b2b-ostajista tekee kattavan markkinakartoituksen jo ennen palvelutarjoajien kontaktointia!

Olemme kuitenkin arvioineet asiakkaidemme kanssa, että oheiset Hubspotin, Forresterin ja Googlen tutkimustilastot internetin vaikutuksesta b2b-hankintaan tuntuvat melko korkeilta it-markkinaan.

”Hubspotin mukaan 77% b2b-ostajista tekee kattavan markkinakartoituksen jo ennen palvelutarjoajien kontaktointia”

Tämä pätee todennäköisesti ainakin siihen suureen osaan ohjelmistoskeneä, joka toimii ihmissuhteiden varassa. Osalla SaaS-yrityksistähän ei ole lainkaan myyjiä, vaan asiakkaat ohjataan inbound-putkeen digitaalisilla sisällöillä ja konvertoidaan asiakkaiksi.

Mutta viimeistään Googlen hakukone ja analytiikka tarjoavat meille luotettavan näkymän siihen, mitä tietoa ihmiset hakevat paljon:

Testissä Googlen hakukenttään kirjoitettiin pelkkä yrityksen nimi ja katsottiin Googlen antamaa ennustetta siitä, mitä asioita käyttäjän oletettiin hakevan yritykseen liittyen.

 

Vastaus: asiakassuosituksia ja kokemuksia.

 

It- ja ohjelmistoalan asiakaskokemukset ja suositukset yhdessä paikassa

Havahduimme keväällä siihen, että meillä on referenssipankissamme juuri se data, jota it-hankkijat verkosta hakevat. Toki nimenomaan asiakaskokemukset ovat yksi syy siihen, että referenssitarinoita luetaan tasaisesti ja kaikki suositus-, ja kokemustieto on ollut ite wikissä aina luettavissa osana referenssikuvauksia.

Mutta nyt koostimme ensimmäistä kertaa kunkin yrityksen asiakassuositukset kaikista referensseistä omalle Googleoptimoidulle sivulleen.

Olimme miltei pudota penkiltä kun näimme jo lyhyen aikavälin analytiikan: yksittäisen ohjelmistoyrityksen suosituksia ja kokemuksia voidaan käydä lukemassa kymmeniä kertoja jo kuukauden ajanjaksolla ja kaiken kaikkiaan kokemuksia-sivuja on luettu parissa kuukaudessa yli 3000 kertaa!

Lisäksi Google tuntuu vasta elokuussa havahtuneen siihen, että tämä paljon haettu kokemustieto on olemassa verkossa:

Ne ajat, jolloin luottamusta rakennettaessa tuijotettiin pelkkiä talouslukuja Asiakastiedon sivuilta ovat takanapäin.

Nykyään asiakaskokemukset paljastavat Suomen parhaat ohjelmistotalot it-hankkijoille.

 

Johannes Puro, co-founder, ite wiki oy