Maailman arvokkain julkinen yritys on Apple. Yhdysvaltalainen suuryritys on ensimmäinen ei-valtionyhtiö, jonka arvo on noussut yli biljoonaan. Yhtiö saavutti historiallisen rajapyykin, kun sen osakkeen arvo nousi 207,05 dollariin elokuun alussa sen julkistettua odotukset ylittäneen neljännesvuosikatsauksensa ja ostettua takaisin 20 miljardin arvosta omia osakkeitaan.

Yhtiön liikevaihto oli huhti-kesäkuussa 53,3 miljardia dollaria. Arvonnousun myötä Applen osakearvo vastaa noin kolmasosaa Yhdistyneiden Kuningaskuntien kansantaloudesta ja on suurempi kuin esimerkiksi Turkin tai Sveitsin.

iPhone oli maailman myydyin teknologiatuote vuonna 2017.

Apple päihitti kilvassa huipulle verkkokauppayhtiö Amazonin, jonka on myös ennustettu saavuttavan biljoonan dollarin arvon pian. Vuonna 2007 kiinalaisen valtionyhtiö PetroChinan markkina-arvo kävi biljoonan dollarin yläpuolella, mutta lukua pidetään epäluotettavana.

Tietokoneistaan ja mobiililaitteistaan tunnettu Apple saavutti historiallisen osakearvonsa 42 vuotta sen jälkeen, kun Steve Jobs, Steve Wozniak ja Ronald Wayne perustivat yhtiön Jobsin autotallissa vuonna 1976. Kolmikon ensimmäinen tuote oli pöytätietokone Apple I, jota myytiin 666 dollarin hintaan. Yhtiö kävi vaarallisen lähellä konkurssia vuonna 1997, mutta nousi Steve Jobsin johdolla takaisin jaloilleen. Nykypäivänä iPhone-puhelinsarja on yhtiön johtotähti, ja se oli maailman myydyin teknologiatuote vuonna 2017. Apple ylitti 223 miljoonalla myydyllä puhelimellaan neljän muun suosituimman tuotteen yhteenlasketut myyntiluvut.

 

Tutustu Applen tarinaan videolla:

 

Lähteet: Yle, Guardian, Fortune