logo
  • Etusivu
logo

Hae it-yrityksiä
osaamisalueittain:

Suomen suurin WordPress-toteutus

9.2.2018 - Johannes Puro - WordPress

Aamulehden verkkosivut ovat todennäköisesti Suomen suurin Wordpress-toteutus

Suomen suurin WordPress-toteutus

Open Sourceen perustuva WordPress nousi maailman käytetyimmäksi julkaisujärjestelmäksi ja verkkosivujen suunnittelun työkaluksi ennen kaikkea kotisivujen ja blogien toteutusalustana.

WordPress-julkaisujärjestelmän nousu suositummaksi CMS:ksi tapahtui helpon julkaisemisen ja kotisivujen yleisimpiä tarpeita tukevien laajojen lisäosien ansiosta. Samalla kun WordPress on kehittynyt teknologiana, siihen pohjautuen on alettu rakentaa yhä suurempia verkkopalvelutoteutuksia.

Vaativien verkkopalveluiden kehitykseen erikoistunut Geniem on toteuttanut mitä todennäköisimmin Suomen suurimman WordPress-toteutuksen, Aamulehden verkkopalvelun Alma Medialle.

Yhden Suomen suurimmista medioista siirtyminen WordPressiin nostaa WP:n katu-uskottavuutta, sillä aiemmin suuret mediatalot luottivat vain Drupaliin.

 

 

Kysyimme Geniemin Tuomo Falckilta, sekä Tuomas ja Hannu Kumpulaltamikä erottaa tavallisen kotisivutoteutuksen suuren kokoluokan WordPress-hankkeesta?

– Kaikissa verkkoprojekteissa pitää miettiä käytettävyys, tietoturva, päivitettävyys ja ylläpito. Isoissa toteutuksissa erottautuva tekijä on se, että koska käyttäjiä voi olla kymmeniä tai satoja tuhansia, arkkitehtuurin tulee olla skaalautuva moniin tilanteisiin niin front-endin kuin back-endinkin puolella, Falck aloittaa.

– Isoissa verkkopalveluissa on myös monentasoista käyttäjää, joten toteutuksen täytyy palvella helppokäyttöisesti erilaisia asiakkaita. Käytön tulee sujua millä laitteella tahansa ja kirjautumisen sekä lukuoikeuden ostamisen täytyy olla helppoa. Myös esteettömyysvaatimukset kasvavat koko ajan: mediassa tulee olla riittävät kontrastit, kirjainkokoa pitää pystyä suurentamaan ja värivalinnoissa pitää huomioida erilaiset käyttäjät.  

 

Geniemin Hannu Kumpula (vasemmalla) toimi Aamulehti-projektin arkkitehtinä ja Miika Arponen sovelluskehittäjänä.

 

Merkittävät mediat kohtaavat Suomen mittakaavassa aivan eri kokoluokan käyttäjämääriä, kuin tavalliset verkkopalvelut. Ajatellaan vaikkapa Nokian vesikatastrofia. Tällaisessa hätätilanteessa backendin täytyy kyetä palvelemaan hetkessä satoja tuhansia käyttäjiä.

”Hätätilanteessa backendin täytyy kyetä palvelemaan hetkessä satoja tuhansia käyttäjiä”

Iso käyttäjäryhmä tarkoittaa lukijoiden ohella myös suurta määrää sisällöntuottajia. Admin-käyttäjiä voi olla yritysblogien muutamien kirjoittajien sijaan satoja.

– Käyttäjähallinta ja admin-käyttäjien käyttökokemus pitää tehdä yksinkertaiseksi suurissa mediatoteutuksissa. Käyttökokemuksen täytyy olla sellainen, että harjaantumatonkin WordPress-sisällöntuottaja, kuten toimittaja, pystyy  raportoimaan vaikkapa urheilukisan tuloksia mobiilisti.

Isoissa WordPress-toteutuksissa integraatiot muihin järjestelmiin pitää suunnitella hyvin. Aamulehden verkkopalvelussa on mukana esimerkiksi julkaisujärjestelmä, levikinhallinta, mainostenhallinta, maksujärjestelmä ja taloudenhallinta omine integraatioineen ja maksumuureineen.

– Se että kaikki pelaa yhteen, vaatii tarkkaa suunnittelua. Kattavassa mediatoteutuksessa on digitalisoitu modernin lehden ydinprosessit kokonaisuudessaan, Falck kertoo.

 

Otto Rautamaa, projektin toinen sovelluskehittäjä.

 

Myös ympäristö, jossa mediaa luetaan ja suhdetta lukijoihin rakennetaan, on muuttunut digitalisaation myötä.

– Aiemmin asiakas sai lehden kerran aamussa. Tämän päivän medialla pystytään toimimaan moni-ilmeisesti ja reaaliaikaisesti lukijan kanssa. Nykyään lukijat seuraavat mediaa jatkuvasti osallistuen raportointiin tapahtumapaikoilta, keskustelemalla päivän aiheista ja jakamalla artikkeleita sosiaalisessa mediassa. Lukijat myös ehdottavat juttuja, vastaavat gallupeihin, katsovat lennossa videomateriaalia… Toimittajalähtöinen printtimedia perustui yksisuuntaiseen tiedonsiirtoon, toisin kuin tämän päivän digitaalinen ja mobiili media.

”Toimittajalähtöinen printtimedia perustui yksisuuntaiseen tiedon siirtoon”

Vaikka digitaalinen media myllää maailmaa markkina kerrallaan, suomalaiset mediat ovat olleet hitaita kokeilemaan uusia liiketoimintamalleja.

– Perinteinen tilauspohjainen maksu tuo edelleen merkittävän osan tuloista. Aamulehden sivustolla on WordPressillä toteutettu maksumuuri ja verkkokauppa. Asiakas saa lukea muutaman jutun ilmaiseksi, jonka jälkeen hänet ohjataan tekemään tilaus. Järjestelmän tulee hallinnoida lukuaikaa ja ohjata tekemään maksut verkkokaupassa. Myös mainonnanhallintajärjestelmä ja lukijoille räätälöidyt mainokset ovat tärkeä osa kokonaisuutta median liiketoiminnan kannalta.

Suomen suurimman WordPress-toteutuksen työmäärä on iso ja palvelu sisältää paljon ratkaisuja, joita ei ole aiemmin tehty. Nähdäänkö Geniemillä tulevaisuutta myös perinteiselle printtilehdelle?

– Verkkolehti pysyy ajantasaisena ja on interaktiossa mukana ihmisten hetkessä elämisessä. Paperilla voidaan tehdä kuitenkin isompia kokonaisuuksia, ja ehkä sellaisiakin, mitä verkossa ei jaksettaisi lukea, Falck lopettaa.

 

Geniem ite wikissä
Geniemin kotisivut

Aamulehteä pääset lukemaan tästä!

 

Onko yrityksellänne mielenkiintoinen juttu kerrottavaksi, ohjelmisto esiteltäväksi tai osaava digitalisaation asiantuntija haastateltavaksi? Ole yhteydessä ite wikin toimitukseen johannes.puro@itewiki.fi, niin tehdään artikkeli!

It-ja ohjelmistoalan työpaikat

Kaikki it-alan työpaikat »

Tapahtumat & webinaarit

Kaikki it-alan tapahtumat »

Muita julkaisuja

Veera Kujansuu - Talous
3d-räiskintä, sähkötupakka, ja kiinteistövälittäjät korvaava palvelu keräsivät suurimmat rahoituskierrokset 2018
Veera Kujansuu - Yrityskaupat
eCraft rakentaa Suomen suurimman Microsoft Dynamics-osaamiskeskittymän ostamalla EVRYn Dynamics-liiketoiminnan
Suvi Lindström - Innovatiivinen hankinta
Näin toimii innovatiivinen hankinta – jopa 1,75 miljardin arvosta julkisia hankintoja tavoitellaan tehtäväksi innovatiivisesti
Johannes Puro - Freelancerit
Top 10 parhaat freelancer-sivustot verkkosivujen suunnittelijan hakemiseen ja kokemuksia freelancerin käytöstä
Suvi Lindström - Open Source ERP
Ketterästi kehitetty Open Source ERP voittaa perinteisen ERP-projektin
Suvi Lindström - Yrityskaupat
Sininen Meteoriitti Oy siirtyi kokonaisuudessaan suomalaisomistukseen
Veera Kujansuu - Palkkatutkimus
IT-alan työntekijöiden anonyymi palkka- ja arvokysely
Johannes Puro - Älykäs toiminnanohjaus
Kohti älykästä toiminnanohjausta
Suvi Lindström - Ohjelmistokonsultointi
Ohjelmistokonsultti tuo it-projektiin täsmäosaamista – tai laajaa kokemusta C:stä Reactiin
Lataa lisää