Deloitten Technology Fast 50 -listaus on mielenkiintoinen näkymä siihen, kenen liiketoiminta todella kasvaa tässä jatkuvasti hypeä pursuavassa digikentässä.

Vuosittainen listaus perustuu liikevaihdon kasvuun viimeisen neljän vuoden aikana (2017-listaus perustuu vuosiin 2013–2016) ja kuvaa lukujen kautta aika uskottavasti teknologiayritysten liiketoiminnan kasvuvauhtia.

Ensimmäinen asiakaskohtaisia ratkaisuja kehittävä teknologiakasvaja listalla on numerolla neljä Lamia, joka kehittää Magento-verkkokauppoja asiakkailleen. Lamia on luonut vaatimattomat 1616% kasvua neljän tilikauden aikana.

Miten vuonna 2012 perustettu yritys voi nousta tyhjästä ei ainoastaan verkkokauppakentän johtavaksi toimittajaksi, vaan myös koko Suomen teknologiakentän suurimpien kasvajien joukkoon?

Vastaus henkilöityy kahteen nuoreen mieheen Lamian takana.

Yrityksen perustajat Lauri Järvenpää ja Henri Halmelahti, sekä markkinoinnista vastaava Essi Järvinen kuvaavat meille haastattelussa Suomen verkkokauppamarkkinaa ja toimintatapaa, joilla Lamian kasvu on luotu.

 

Vahva näkemys Suomen verkkokauppamarkkinasta ja ketterä kehitys kunniaan

– Kun aloitimme, emme tunteneet verkkokauppakenttää vielä yksityiskohtaisesti. Näimme kuitenkin, että midmarketissa ei ollut sellaisia toimittajia, jotka tekisivät hyvää designia ja koodia, nimenomaan näiden yhdistelmää, Lauri Järvenpää muistelee.

Kaupan alan yritykset toteuttivat joko täysimittaisia, jopa miljoonien eurojen ohjelmistoprojekteja IBM WebsPherellä, pikkuputiikkeja Shopifylla tai muilla SaaS-alustoilla.

Samaan aikaan miehet näkivät, kuinka maailmalla tapahtui isoja asioita verkkokauppakentässä.

– Maailmalla nimenomaan Magento kiinnitti huomiomme nousevana verkkokauppateknologiana. Lähdimme hyödyntämään alustaa ja pääsimme näin jo alkuvaiheessa sisään Magento-skeneen, Henri Halmelahti kertoo.

”Jos haluaa pyörittää menestyvää verkkokauppaa, sitä täytyy kehittää jatkuvasti”

Pian kasvava määrä kaupanalan yrityksiä pääsi hyötymään konkreettisesti lamialaisten näkemyksestä. Siinä keskeisellä sijalla on ollut ketterä tekeminen.

– Edelleen markkinassa on paljon yrityksiä, jotka toteuttavat verkkopalvelun uudistushankkeen ja ajoittavat seuraavan taas neljän vuoden päähän. Me huomasimme nopeasti, että jos haluaa pyörittää menestyvää verkkokauppaa, sitä täytyy kehittää jatkuvasti, Halmelahti sanoo.

Kuka tahansa digitaalisia palveluita agiilisti kehittävä tuntee ketterän kehityksen edut. Samalla toimintatapa synnyttää lieveilmiön, joka on äärimmäisen tärkeä liiketoiminnan kannalta:

– Asiakassuhteet syvenevät jatkuvan ketterän tekemisen myötä. Lamian asiakkuudet eivät ole mitään yhden yön juttuja, Järvenpää toteaa.

 

 

Verkkokauppatoimittajan pitää olla erikoistunut verkkokauppatoteutuksiin

Moni ohjelmistotalo menee kysynnän perässä verkkokauppakenttään, mutta ei ole valmis investoimaan toimialaan pitkäjänteisesti, jotta substanssiosaaminen saataisiin huipputasolle. Monet isommat IT-palvelutalot ovatkin päätyneet ketjuttamaan verkkokauppahankkeita eli tilaamaan toteutustyön todellisuudessa toisaalta.

– Mekin otimme näitä töitä vastaan aiemmin, mutta enää emme siihen suostu. Miksi tekisimme referenssejä kilpailijoille?, Halmelahti linjaa.

Hän kuvaa asiakasdialogin tärkeyttä verkkokaupan kehityshankkeissa. Prosessin keskiössä on aktivoida asiakas miettimään, mitä tehdään nyt ja mitä taas tulevaisuudessa. Nämä isot linjat ohjaavat koko ohjelmistokehitysprosessia. Samalla asiakas oppii tekemään asioita paremmin myös itse.

– Me emme voi tehdä koko työtä asiakkaan puolesta, vaan myös heidän täytyy sitoutua kehityshankkeeseen. Asiakkaan tulee ymmärtää, että he eivät ole ostamassa pelkkää verkkokauppaa, vaan sitoutumassa kehittämään digitaalista liiketoimintaa pitkäjänteisesti. Tämä on avain menestykseen. Markkinasta löytyy kyllä monia mainostoimistoja, jotka tekevät asiakkaalleen konseptin, joka päätyy sitten mappi Ö:hön, Halmelahti heittää.

“Asiakkaan täytyy ymmärtää, että he eivät ole ostamassa pelkkää verkkokauppajärjestelmää, vaan sitoutumassa kehittämään digitaalista liiketoimintaa”

Verkkokaupan jatkuvaa kehittämistä ohjaa data-analytiikka, joka tarjoaa jatkuvasti tietoa asiakkaiden markkinoinnin lisäksi digitaalisen palvelun muotoiluun.

Lamialaiset kuvaavatkin kehitysprosessiaan analytiikka- ja muotoilulähtöiseksi, jossa asiakkaan isompi visio linkittyy verkkopalvelun jatkuvaan mittaamiseen ja uudelleenmuotoiluun opittuun perustuen.

– Graafisella designilla tarkoitamme paljon muutakin kuin graafista näyttävyyttä. Visuaalisesti ruma design voi olla hyvä käytettävyydeltään ja näyttävä design voi räjähtää myöhemmin käsille, jos se ei huomioi valitun teknologian lainalaisuuksia. Liiketoiminnallisesti kannattava muotoilu ei ole pinnallinen prosessi, vaan jatkuvaa kehitystä, Järvenpää kuvaa.

 

Miten skaalata yli tuhannen prosentin kasvu?

Miten tuhannen prosentin kasvuvauhti oikein skaalautuu, kun liiketoiminta perustuu asiakastyöhön?

Järvenpää ja Halmelahti pitävät tiukasti kiinni laatuvaatimuksista rekrytoinnissa.

Heidän mukaansa huippuosaajat turhautuvat, elleivät pääse työskentelemään korkealla älyllä ja hyvällä pelisilmällä varustettujen tyyppien kanssa.

– Osa ohjelmistoyrityksistä ottaa hätäratkaisuna rekrypulaan vain jostakin uusia tekijöitä ja vaihtaa yksinkertaisempiin teknologioihin, joilla saa pikavoittoja aikaiseksi. Tähänhän esimerkiksi React-kieli, jonka abstraktiotaso on paljon korkeampi, on kehitetty. Mutta jos teknologia tekee paljon puolestasi, takana on myös paljon tyhjäkäyntiä. Nyt esimerkiksi Netflix ja moni muu tunnettu palvelu on palannut Reactista Pure Javascriptiin, Järvenpää kuvaa.

– Jos otat vanhan Volvon, voit lyödä siihen turbon kiinni ja saada sen kulkemaan yhtäkkiä todella kovaa. Mutta formulalla sama analogia ei toimi, koska kaikilla on jo turbo käytössä. Sen sijaan pitää osata hienosäätää oikeaa osaa oikeassa paikassa. Jos verkkokauppa vaihtaa 20 miljoonaa euroa, myös pienillä asioilla on paljon merkitystä, Halmelahti sanoo.   

“Tallin” varikolla häärääkin jos jonkinlaista erikoisosaajaa:

Lamian tiimissä tarvitaan cloud-osaajaa, käyttöliittymäsuunnittelijaa, integraatioiden tuntijaa, projektipäällikköä, sisältömarkkinoijaa, logistiikkatietämystä ja data-analyytikkoa. Tarve uusille rekrytoinneille on jatkuva.

– Tällaisen tiimin kerääminen olisi melkein mille tahansa verkkokaupalle täysin mahdotonta. Mutta palveluntarjoajana sillä voi pyörittää samanaikaisesti monen asiakkaan verkkokauppaa.

Helsingin Kampissa toimistoaan pitävä Lamia onkin hakemassa uusia tiloja.

Kerta on jo viides kuuden vuoden sisään.

 

Lamian uudet kotisivut
Lamia ite wikissä