Kuka voittaa, Tuula, Sauli, Merja vai Paavo?

Kun toimistomme edustalle Ritaripuiston kulmaan ilmestyi kahdeksan presidenttiehdokkaan vaalimainokset, en miettinyt ketä äänestäisin.

Sen sijaan aloin heti pohtimaan, kenellä ehdokkaista on paras vaalimainos.

Ja mitähän mieltä muut olisivat?

Mainoskampanja koko kansalle

Presidentinvaalimainoksissa on jotain kutkuttavaa markkinoinnista kiinnostuneille. Harva ulkomainoskampanja kerää vastaavaa kansallista kattavuutta ja kollektiivista kiinnostusta.

Virallisille vaalimainoksille varataan standardikokoiset paikat eri kaupunginosien pääkallopaikoilta ja henkilövaalit sytyttävät kansan: vuoden 2012 presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysprosentti oli 72,8.

En tiedä kääntääkö onnistunut vaalimainos äänestyspäätöstä suuntaan tai toiseen. Kuten printtimainonnassa usein, mainosten lopullinen vaikutus jää unholaan. Kun presidenttiehdokkailla on valtavan laaja televisiopresenssi, muutama vaalitentissä jäätyminen voi maksaa vaalituloksen, kuten Antti Rinteelle kävi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Siinä ei iskevä slogan vaalimainoksessa paljoa paina.

Yksi asia on kuitenkin varma: kampanjatiimit ovat suunnitelleet mainoksia hartaasti ja niitä katsotaan paljon. Kuka tietää, ehkäpä hyvällä vaalimainoksella voi parhaimmillaan klousata diilin asiakkaan, eli äänestäjän kanssa!

Tutkimusmetodi

Lähdin siis selvittämään, kenellä ehdokkaista on paras vaalimainos.

Otin kuvat vaalimainoksista ja latasin tuotokset Google Formsiin. Sitten pyysin Facebookissa markkinoinnin parissa työskenteleviä ihmisiä vastaamaan kolmeen kysymykseen kunkin ehdokkaan mainoksen kohdalta.

Pyysimme vastaajia arvioimaan asteikolla yhdestä kymmeneen seuraavia asioita:

 • Kuinka onnistunut on mainoksen visuaalinen toteutus?
 • Kuinka onnistunut tekstimuotoinen viestintä on?
 • Minkä kokonaisarvosanan annat mainokselle?

Lisäksi vastaajat saivat antaa tekstimuotoista palautetta kustakin mainoksesta.

Julkaisin kyselyn kolmessa facebook-ryhmässä, jotka olivat Markkinointikollektiivi, Digitalist Network Developers ja Asiantuntijasta vaikuttajaksi.

Vastauksia kertyi 76 kappaletta joista 84% prosenttia vastanneista oli markkinoinnin parissa työskenteleviä henkilöitä. Pidin kaikki vastaukset mukana aineistossa.  Kysymyksiin tuli vastata puhtaasti ammatillisesta kulmasta, eli poliittisten mielipiteiden ei saanut antaa vaikuttaa vastauksiin. 

Sitä en osaa sanoa, onko se edes mahdollista.

Kenellä on paras presidentinvaalimainos vuonna 2017?

Ohessa alkuun kuvat kaikkien ehdokkaiden vaalimainoksista, sekä vapaita kommentteja kyselytutkimukseen vastanneilta.

Kommentteja sai antaa nimettömänä ja moni vastanneista käytti mahdollisuuden hyväkseen. Pyrin poimimaan mukaan ennen kaikkea sellaisia pohdintoja, joissa on selvästi jotain pointtia, sekä hauskoja heittoja.

Vaalimainokset ja kommentteja

Poiminnat kommenteista Merja Kyllösen mainokseen:

 • ”Etunimi kahdella rivillä väärin tavutettuna vaivaa.”
 • ”Hyvä värimaailma”
 • ”Synkkä”
 • ”Mainos ei anna oikein mitään tietoa Kyllösen kampanjasta ja ajamistaan asioista. Kuva on hyvä ja pysäyttävä, mutta se  jää kuitenkin irtonaiseksi, kun muu mainos ei kerro tarinaa. Päällimäinen fiilis on että ideat ovat loppuneet kesken tai niitä ei ikinä ollutkaan. Kuvasta kuitenkin pisteet.”

 

Poiminnat kommenteista Pekka Haaviston mainokseen:

 • ”Juliste viestii jo presidentillisyyttä. Teksti kertoo tulevaisuudesta, ei vanhoista arvoista.”
 • ”Missä äänestysnumero? Sen puuttumisesta paljon miinusta. Plussaa häshtägin käytöstä, välittää kuvaa nykyaikaa ymmärtävästä ehdokkaasta.”
 • ”Mainos luo hashtageineen sangen onnistuneesti ajassa pysyvän kuvan ehdokkaasta. Värimaailma tukee niin ikään tyylikästä imagoa. Leijona herättää mielenkiinnon, mikä sai ainakin minut heti googlettamaan Haavisto ja leijona -tausta-ajatus löytyi hakukoneella välittömästi, mikä viestii onnistuneesta hakukoneoptimoinnista. Pieni miinus itse viestistä ” Suomen seuraavat sata vuotta”, joka sikäli on mieleenpainuva iskulause, mutta ei sisällä konkreettista lupausta.”
 • ”Oudon sotilaallinen.”
 • ”Jäykkä, numero puuttuu ja teksti katoaa taustaan.”

 

Poiminnat kommenteista Matti Vanhasen mainokseen

 • ”Moderni, yhden kielen presidentti.”
 • ”Toinen puoli kasvoista on peitossa. Onko ehdokkaalla jotain salattavaa?”
 • ”Hieno visu! Tällä haetaan myös tunteisiin vetoavuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. En kuitenkaan täysin tavoita ajatusta. Mitä tarkoittaa, että Suomen asia on meidän?”
 • ”Plussaa, että tämä on asettelultaan erilainen kuin muut mainokset ja tekstiä ei ole liikaa. Kuvagalleriassa mainos ei kuitenkaan erotu, koska on värimaailmaltaan niin pliisu. Minkä mielikuvan antaa se, että presidenttiehdokas on osittain tekstin alla? Jotenkin se häiritsee, kun kasvot eivät näy kokonaan.”

 

Poiminnat kommenteista Laura Huhtasaaren mainokseen:

 • ”Visut hyvät. Missä Suomi on, kuka sen hukkasi muka?”
 • ”Keltainen väri tuo mielukuvia energiasta ja toiminnasta – väripsykologiaa siis hyödynnetty hyvin. Lähikuva tuo myös välittävän tunnelman. Slogan on tönkkö ja tekstillinen ilmaisu jää vaisuksi.”
 • ”Jos ajatellaan, että vaalimainoksella halutaan ohikulkijan huomio, niin tämä ehdottomasti kaikista paras. Itse ehdokasta en voi sietää enkä samoin slogania ”Suomi takaisin”, mutta tämä on vaalimainoksista kaikkein selkein, helppolukuinen ja riittävän yksinkertainen ja ytimekäs. Markkinoinnillisesti onnistunut ja tuo perinteinen kelta-musta -värimaailma toimii. Onnistunut, iloinen ehdokaskuva.”
 • ”Yllättävän ruotsalainen värimaailma.”
 • ”Tekstissä liikaa erilaisia fontteja.”
 • ”Omituinen rajaus. Näyttää lottomainokselta.”

Poiminnat kommenteista Tuula Haataisen mainokseen:

 • ”Punainen väri ja visuaalinen toteutus tuntuvat hyökkääviltä ja vähän ahdistaviltakin. Ehdokkaan asento ja olemuskin on kovin väkinäinen ja vaikeatulkintainen. Tässä kaikista ehkä selkein viesti ja ehdokkaan arvot tulevat hyvin esiin. Visu ja sanoma eivät kuitenkaan kohtaa.”
 • ”Teksti on erittäin informatiivinen. Tästä tietää, mitä Tuula haluaa viestiä. Visu on vanhanaikainen. Puoluekanta tulee selväksi visussa.”
 • ”Paras slogan, mutta aivan liikaa tekstiä. Ja aivan liikaa punaista! Olisikohan kuva peilikuva, kun näyttää jotenkin epäaidolta?”
 • ”Näyttää naistenlehden kansikuvalta”
 • ”Liian punainen.”

Poiminnat kommenteista Paavo Väyrysen mainokseen:

 • ”Huomaa vanhat ajatukset, vanhan kansan mies, vanhat varmaan äänestävätkin.”
 • ”Tylsä, tavallinen, ei yhtään innovatiivinen. Ei jää mieleen. Tekstillinen ilmaisukin on kulunut.”
 • ”Ei innosta millään tavalla, ’Paavo presidentiksi’- ei avaa ollenkaan ehdokkaan edustamia arvoja, joita vaalimainoksesta olisi hyvä tulla esiin. Hieman vanhanaikainen mainos.”
 • ”Perinteinen ja klassinen. Ei kerrota millä argumentilla Paavo pyrkii presidentiksi. Siisti.”
 • ”Ytimekäs, selvästi änkyröille suunnattu, mutta siinä onnistunut toteutus. Kalastelee kivasti persujen ääniä.”
 • ”Ajatellen äänestäjien keski-ikää, niin tämä varmaan osuu parhaiten ko. kannattajakuntaan visuaalisuudellaan. Yksinkertainen, presidentillinen kuva. Omaan mieleeni tämä ei iske, mutta tämä saa kyllä plussaa selkeydestään. Onhan tässä toki tällaista ”takaisin Kekkosen aikoihin”-mentaliteettia. Tämän avulla mummot kyllä saa selvää ehdokasnumerosta ja ehdokkaan nimestä.”
 • ”No nyt! Hassua, mutta väykän mainos on toistaiseksi ainoa, joka kertoo mistä on kyse.”
 • ”Näyttää aika laiskalta toteutukselta. Kuin olisi vaalimainos kymmenen vuoden takaa. Ei mitään ihmeellistä, kuva on liian läheltä otettu ja oudosti rajattu mainokseen. Mainosteksti ikään kuin vaatii vastaanottajalta mutta ei tarjoa vastineeksi mitään. Mainoksesta siis välittyy viesti, että Paavo tahtoo presidentiksi mutta ei kerro vastaanottajalle miksi pitäisi äänestää. Mainoksesta tulee mieleen ennemmin menneisyys kuin tulevaisuus.”
 • ”Lähes comic sans numero kruunaa kaiken!”
 • ”Itsevarma – jopa liiankin. Henkilökultilleen uskollinen mainos.”
 • ”Värimaailma ei ole kunnossa – musta seiska häiritsee ja näyttää lapsen piirtämältä.”

Poiminnat kommenteista Sauli Niinistön mainokseen:

 • ”Lähestyttävä tunnelma. Ei koreaa edestäpäin, vaan toimelias pikakuva. Selkeä viesti.”
 • ”Upea visuaalinen ilme. Myös teksti mielenkiintoinen. Eri lähestymistapa. Vaikuttanee että istuu presidenttinä tällä hetkellä. Modernia.”
 • ”Tekstilause erinomainen, riittävän arvokas mutta myös sopivan rento. Aivan liikaa kuvia, kas kun ei ollut Jennin vauvamahakin kuvassa…Niinistön omassa kuvassa huono, vähän pelottavakin ilme.”
 • ”Kaikista eniten häiritsee kuva, jossa presidenttipari on selin kuvassa. Miksi?”
 • ”Hyvä kuva, jossa ei yritetä poseerata vaan mennään ja touhutaan. Saulimainen lausahdus, yrittää olla helpostilähestyttävä, vaikka Sauli on hieman jäykkä. Sen takia hieman teennäinen maku. Rauhallinen ja tyyni fiilis kokonaisuutena.”
 • ”Yläkulman pikkukuva on turha eikä istu kokonaisuuteen. Mainoksessa nyt aika paljon elementtejä ja se saattaa jäädä vähemmälle huomiolle ohikulkevan silmissä.”
 • ”Suora lainaus tuo ehdokkaan lähemmäksi kuin mainostoimiston miettimä slogan.”
 • ”Elokuvallinen ulkoasu toimii – ehdokkaalla on muihin nähden kokemuksen puolesta etulyöntiasema, jota mainos oivallisesti hyödyntää. Teksti on persoonallinen ja sen viesti vilpittömän oloinen.”
 • ”On Salen tyylinen, mutta SN on äänestäjien ja kansalaisten aliarvioimista. Yli-itsevarma, kostautuuko? Tuosta asemasta ei tarvitse toisaalta kosiskella, mutta onko ratsastettu liian varmalla…”

Poiminnat kommenteista Nils Torvaldsin mainokseen:

 • ”Leiska arvokas, ilme liian sotilaallinen. Ei viestiä.”
 • ”Kuvassa ehdokas vaikuttaa tuimalta ja ankaralta, ja tekstillistä ilmaisua ei oikeastaan ole, joten mielikuva jää negatiiviseksi. Liian hahmokeskeinen, arvot eivät tule kunnolla esiin.”
 • ”Kuvassa haettu presidentillisyyttä – stålbergiläisyyttä? Mutta ilme ehkä liian tiukka ja julma…ainakin minulle. Itse asiassa pidin siitä, että tekstiä ei ollut. Vai eikö ollut mitään sanottavaa? Selkeä ja yksinkertaisuudessaan kuitenkin puhutteleva.”
 • ”Presidentillisin ja selkein kokonaisuus kaikista mainoksista. Hyvä kuva. Värimaailmaltaan kuitenkin Laura Huhtasaaren mainos vie huomion ja jää paremmin mieleen.”
 • ”Paras potrettikuva, erittäin hyvä valaistus ja värit. Miehestä tuli ennakkoon kova kuva tämän pohjalta, mutta fiilis lässähti kun kuulin miehen puhuvan tentissä. Ulosanti ei vastannut kuvan ja mainoksen jämerää miestä. Jenkkien suosima buttondown-paita solmion kera ei ihan paras vaihtoehto Suomen ympäristöön, etenkin kontrastinapeilla. Tekstiähän tässä ei ole joten siitä on huono arvostella, yksinkertaisuus on toisaalta etu.”
 • ”Hyvä kuva esimerkiksi diktaattorille.”
 • ”Ilmeisesti mainokseen ei ollu kellään mitään ideaa ja päätettiin ottaa vain kuva ja lätkästä se mainokseen, vähimmäispanos.”
 • ”Ehdokas pelaa pelkällä kuvalla, joka sikäli henkii arvokkuutta ja poliittista näkemystä. Jonkinlaista tiivistelmää ehdokkaan arvomaailmasta olisin itse kuitenkin jäänyt kaipaamaan. Numero yhdeksän on myös makuuni vanhahtava – näin vahvasti pelkällä visuaalisella sisällöllä pelaava mainos olisi kaivannut raikkaampaa fonttia ja numeroelementin kehystä.”
 • ”Viesti on vahvasti visuaalinen ja siksi vaikuttava. Katsoja luo oman mielikuvan brändistä ulkonäöltään arvokkaan, vahvan ja viisaan hahmon kautta.”

Presidentivaalimainosten keräämät pisteet

Sauli Niinistö jyrää galluppien lisäksi myös vaalimainosten kauneuskisassa. Massasta erottuva kuvakulma, asettelu ja viesti iski markkinoinnin ammattilaisiin. Toisaalta mikään mainoksista ei kerännyt huippupisteitä. Kokonaisarvosanaa ja tekstimuotoista viestintää kysyttäessä Pekka Haavisto yltää hopealle. Matti Vanhasen mainos yltää kokonaisarvosanassa kolmanneksi ja visuaalisessa toteutuksessa toiseksi.

Voidaankin sanoa, että Niinistön ja Vanhasen tapauksissa rohkeus olla erilainen kannatti. Laura Huhtasaaren ja Tuula Haataisen väriläiskät taas jakoivat selvästi mielipiteitä.

Kokonaisarvosanassa viimeiselle sijalle jää Paavo Väyrynen, toiseksi viimeiseksi Merja Kyllönen ja kolmannelle jumbosijalle Nils Torvalds.

Väyrysen 80-luvulta vaikutteita ottanut mainos jäi viimeiseksi visuaalista toteutusta arvioitaessa ja tekstimuotoisessa viestinnässä Väyrysen päihitti pisteiden vähyydessä ainoastaan Nils Torvalds, jonka mainoksessa ei ollut lainkaan tekstiä.

Kuten asiantuntijaraati tulkitsi, Paavo Väyrysen mainosta ei ole tarkoitettu miellyttämään someryhmissä notkuvien designereiden silmää, vaan se on kohdennettu paluuta menneisyyteen janoaville. Tässä kategoriassa mainosta voikin pitää onnistuneena. Sama mainos toteutettuna Pekka Haaviston kuvalla ymmärrettäisiin humoristiseksi retrofiilistelyksi, mutta Väyrysen tapauksessa tyylilaji on tätä päivää.

Muutamia mokia vaalimainoksissa

Presidentinvaalimainosten joukosta tunnistettiin myös muutamia selkeitä mokia. “Tuolla Matilla ei ole numeroa lainkaan mainoksessa”, seitsemänvuotias poikani huudahti, kun kävimme äänestämässä. Hän tarkoitti tietysti Haaviston mainosta. Saman huomion teki moni asiantuntijaraadin jäsen. Kansan syville riveille tuntemattoman Nils Torvaldsin mainos jätti käyttämättä hyvän mahdollisuuden kertoa jotain ehdokkaasta.  Merja Kyllösen nimestä juonnettu logo kahdella rivillä väärin tavutettuna tuntuu kokeilulta, joka unohtui vain mukaan lopulliseen leiskaan.

Kriitikot tiukkoina

Presidentinvaalmainokset eivät keränneet kyselytutkimuksissa mitään huippuarvosanoja. ”Muutama ihan miellyttävä ja onnistunut toteutus mutta keskimäärin melko perinteistä linjaa”, kommentoi eräs vastanneista. ”Niinistön juliste on ainoa,  jonka layout ei ole itsestään selvä”, kommentoi toinen kokonaiskuvaa. ”Useimpia mainoksia vaivaa viimeistelemättömyys ja kokonaiskuvan puute halutusta viestistä”, Kommentoi kolmas.

Esimerkkejä äänien jakaumista

Johannes Puro – seuraa Twitterissä tai verkostoidu LinkedInissä.

 • Kirjoitan blogimediaamme varsinkin digitalisaatiosta ja markkinoinnista, ja haasttelen jatkuvasti eri digi-substanssien osaajia.
 • Yritykseni ite wiki toimii ohjelmistoalan etuovena, joka mahdollistaaa b2b digitaalisen liiketoiminnan kehityskumppaneiden löytämisen ja kilpailuttamisen.